Пређи на садржај

Корисник:Sajmonara/Дебатни клуб Факултета политичких наука

С Википедије, слободне енциклопедије
Дебатни клуб Факултета политичких наука

Дебатни клуб Факултета политичких наука (ДК, ДКФПН) је део универзитетске дебатне мреже Отворена комуникација, чији су чланови студенти са политиколошког, међународног, новинарског и социјалног смера.

Историјат и деловање[уреди | уреди извор]

Дебатни клуб на Факултету политичких наука је основан 2002. од стране др Ђорђа Павићевића, угледног професора факултета и неколико заинтересованих студената. С обзиром на важност коју дебатовање има приликом развоја вештина потребних сваком политологу, дебатни курс је постао део редовног наставног плана и програма од 2006. године, у виду академске вештине.

Један од највећих регионалних турнира у Србији, традиционални дебатни турнир ФПН-а одржава се сваког маја. Први пут је организован 2002. године, а од 2009. носи име "Дени Крејн", по истоименом главном јунаку познате америчке серије "Бостонски адвокати", који својим импресивним говорима у судници увек добија случајеве.

Студенти из Дебатног клуба ФПН-а су учествовали на Европском универзитетском дебатном првенству у Амстердаму 2010. године и Галвеју 2011. године, као и на Светском универзитетском дебатном првенству у Боцвани 2011. и Манили 2012. Као чланови Отворене комуникације, дебатери са овог факултета су учествовали у организацији Европског универзитетског дебатног првенства у Београду 2012. године.

Клуб је, поред едукативних радионица које се одржавају на факултету, познат и по студентском активизму својих чланова, који активно учествују у свим иницијативама које имају за циљ побољшање положаја студената на факултету. Са тим циљем Дебатни клуб учествује у раду Студентског парламента ФПН-а од 2007. године. Поред тога, клуб организује бројне презентационе дебате, трибине, јавне расправе, хуманитарне акције, а 2010. године основан је филмски фестивал политичких документараца, под називом "ДоК Фест".

Спољашње везе[уреди | уреди извор]