Пређи на садржај

Корисник:Sasapesnik

С Википедије, слободне енциклопедије

Саша Мићковић је српски песник, рођен је у граду Шпитал, Аустрија, 1980. године, а детињство проводи у Рачи Крагујевачкој, где уз стрица, Радмила Мићковића, почиње са писањем првих сонета 2010. године. Тада упознаје и Др Миодрага Д. Игњатовића, који му заједно са Радмилом отвара песничку ризницу. Они га усмеравају ка сонетној техници и тада настају прве поетске грумуљице, а песник убрзо изучава преко 50 сонетних форми, и помоћу њих освежава свој стиховез! Саша примењује различите сонетне технике, захтевне краљевске форме. Његова поезија је сплет духовних, филозофских и емотивних нити, које су уплетене у венац од преко 700 сонета! За Сашу је сонет метрички уређена, стилски избрушена песма, коју прати лепршавост музике, савршен склад речи и хармоничност. Сонет је песнички дворац у коме се многе чароликости крију мамећи лепотом изражаја. Зачетник је сонетне форме назване „Клепсидрични сонет у огледалу са акростихом“, а име форми је дао Часлав Ђорђевић, тај сонет је ретроградни и може се читати у оба смера. Мићковић 21.05.2014. године одлази у Париз, вођен жељом за даљим поетским инспирацијама и визијама! Тако настаје и збирка љубавних сонета ,,Распечаћена писма жени,,! Уврштен је у лексикон Српски писци у расејању 1914-2014. Објавио је четири збирке поезије:

- Јастреб у олуји, ауторско издање (2011) - Божанска Србија, издавач Беокњига, Београд (2012) - Рачански песнички свитак, коаутор, издавач Народна библиотека Радоје Домановић, Рача (2013) - Духовна зарења, издавач Граматик, Београд (2014)

Песме објављује у штампаним и електронским часописима као што су: Књижевне новине, Траг, Пролом, Свитак, Бранковина, Звездани колодвор, Корени - лист Срба из расејања, Људи говоре (Торонто), Босанска вила, Мајдан, Наслијеђе, Сретања, Словословље, Воштанице, Ријеч, Јеж, Етна, Носорог, Шипак, Авлија магазин и др.