Корисник:SofijaSucur/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Вивијен Изабел Свајер
Vivienne Westwood by Mattia Passeri
Вествуд 2008. године
Место рођењаТинтвисл, Дарбишир, Енглеска, Уједињено Краљевство
ЗанимањеМодни дизајнер и активиста за животну средину
НаградеБритански модни дизајнер године (1990, 1991, 2006)

Дејм Вивијен Изабел Вествуд (рођена Свајер; 8. април 1941.) је енглеска модна дизајнерка и бизнисменка, највише одговорна за увођење панка и новог таласа у моду мејнстрима.

Вествуд је јавност приметила када је креирала одећу за бутик Малкома Макларена. Њихова способност да синтетизују одећу и музику одликовала је британску панк сцену 1970-их којом је доминирао Макларенов бенд, Секс Пистолс.

Вествуд је отворила четири радње у Лондону и временом се проширила по Уједињеном Краљевству и свету, продајући све разноврснији асортиман робе, од којих су неке промовисале њене многе политичке циљеве као што су кампања за нуклеарно разоружање, климатске промене и групе за грађанска права.

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Ране године[уреди | уреди извор]

Вествуд је рођена у селу Тинтвисл у Дарвиширу, 8. априла 1941,[1] као ћерка Гордона Свајера и Доре Свајер (рођене Бол), који су се венчали две године раније, две недеље пре избијања Другог светског рата[2]. У време Вивијеног рођења, њен отац је радио као магационер у фабрици авиона.

Њена породица се 1958. преселила у Хароу, и Вествуд је завршила курс прављења накита на универзитету Вестминстер, тада познат као уметничка школа у Хароу, али га је након једног семестра напустила говорећи: "Не знам како девојка из радничке класе попут мене може да зарађује за живот у севту уметности". Након што се запослила у фабрици и студирања у педагошкој школи, постала је учитељица у основној школи. Током овог периода, креирала је сопствени накит који је продавала на тезги у Портобело улици.

Године 1962. упознала је Дерека Вествуда, шегрта у Хуверовој фабрици, у Хароу. Венчали су се 21. јула 1962. ; Вествуд је сама сашила своју венчаницу. Године 1963. родила је сина Бенџамина (Бена) Вествуда.

Малколм Макларен[уреди | уреди извор]

Брак са Дереком прекинут је након што је Вествуд упознала Малколма Макларена. Вествуд и Макларен су се преселили у Балхалм, где је њихов син Џосеф Коре рођен 1967. године[3]. Вествуд је наставила да предаје до 1971. године и такође је креирала одећу коју је Макларен дизајнирао. Макларен је постао менаџер панк бенда Секс Пистолс и касније су њих двоје привукли огромну пажњу након што је бенд носио њихов дизајн.

Ера панка[уреди | уреди извор]

Вествуд је била једна од покретача панк модног феномена 1970-их. Продавница коју је заједно водила са Маклареном била је место сусрета првих чланова лондонске панк сцене. Вествуд је такође инспирисала стил панк икона као што је Вив Албертин.[4]

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Вествуд има двоје деце. Бен Вествуд (рођен 1963.), њен син са Дереком Вествудом, фотограф је еротике. Џосеф Коре (рођен 1967.), њен син са Малколмом Маклареном, оснивач је бренда доњег веша Агент Провокатор.

Удала се за свог бившег студента моде, Андреаса Кронтхалера, 1992. године.

Вествуд је тридесет година живела у бившем општинском стану у Најнтингејл Лејну у Клапаму, све док је 2000. Кронтхалер није убедио да се пресели у кућу у стилу краљице Ане у Клепаму, која је изграђена 1973. и која је некада припадала мајци капетана Куке. Она је страствени баштован и вегетаријанка.

Књиге[уреди | уреди извор]

Вествуд је такође запажена ауторка и коауторка књига, као што је "Мода у уметности: друго царство и импресионизам", у којима истражује светове моде и уметности и везе између ова два света.[5]

Значајни клијенти[уреди | уреди извор]

Маријон Котиларт је носила Вествуд црвену сатанску хаљину без нараменица на лондонској премијери свог филма "Гангстери", 2009. године.[6]

Принцеза Евгенија је 2011. године носила три Вествуд дизајна за вечеру, церемонију и журку после венчања принца Вилијама и Кетрин Мидлтон.

Фарел Вилијамс је носио Вествуд Бафало шешир на 56. додели Греми награда 2014. који је првобитно био у Вествуд колекцији од 1982. до 1983. Шешир је био толико популаран да је инспирисао сопствени Твитер налог.

Секс и град[уреди | уреди извор]

Дизајни Вивијен Вествуд су представљени у филмској адаптацији телевизијске серије Секс и град из 2008. У филму, Кери Бредшо се вери за дугогодишњег љубавника. Као новинар Вога, њен уредник ју је позвао да моделира венчанице, укључујући дизајн који је направила Вествуд. Хаљина је накнадно послата Кери на поклон, са руком писаном белешком саме Вивијен Вествуд и Кери одлучује да узме Вествуд хаљину. Венчаница је описана као једна од најпознаттијих карактеристика филма, што је довело до тога да Вествуд сарађује са продуцентима у прављењу наставка. Ова хаљина је била доступна за куповину на нет-а-портер-у, која је распродата за неколико сати. Била је доступна за куповину као верзија до колена.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Meet the grande dame of Glossop”. The Independent (на језику: енглески). 1999-10-19. Приступљено 2021-12-18. 
  2. ^ „Family detective”. www.telegraph.co.uk. Приступљено 2021-12-18. 
  3. ^ „Joe Corré and Serena Rees: Sex and the City - Profiles, People - The Independent”. web.archive.org. 2010-04-12. Приступљено 2021-12-18. 
  4. ^ Albertine, Viv (2014). Clothes, clothes, clothes : music, music, music : boys, boys, boys : a memoir (First U.S. edition изд.). New York, N.Y. ISBN 978-1-250-06599-5. OCLC 886381785. 
  5. ^ SIMON, Marie; WESTWOOD, Vivienne (1995). „Fashion in art : the Second Empire and impressionism”. www.openbibart.fr. Приступљено 2021-12-18. 
  6. ^ „Marion Cotillard In Vivienne Westwood - Chopard Lunch”. Red Carpet Fashion Awards (на језику: енглески). 2013-05-17. Приступљено 2021-12-18.