Крајпуташ Василију Обрадовићу у Ртарима

С Википедије, слободне енциклопедије
Драгачевски епитафи
Крајпуташ Василију Обрадовићу (†1915)
Опште информације
МестоРтари
ОпштинаОпштина Лучани
Држава Србија
Време настанка20. век

Крајпуташ Василију Обрадовићу (†1915) у Ртарима налази се на путу Чачак-Тијање, преко пута продавнице бивше Земљорадничке задруге у Ртарима, Општина Лучани.[1] У непосредној близини 2007. подигнут је споменик Драгачевцима који су учествовали у Боју у Ртарима 1815. године.

Крајпуташ је спомен Василију (рођ. 1885) земљораднику из Ртара, сину Новице и Круне Обрадовић. Василије је са супругом са Милунком (родом из Мршинаца) имао пет ћерки: Славку, Тинку, Радулку, Видосаву и Миру.[2]

Василије Обрадовић учествовао је у Првом светском рату као војник - редов 1. чете 1 батаљона V прекобројног пука.[1] Умро је у Сталаћу 1915. године од последица рањавања.[3]

Опис и стање споменика[уреди | уреди извор]

Споменик типа „пирамидаш” исклесан је од жућкастог пешчара, у облику вертикалне плоче која се завршава на „четири воде”.[4] Једноставне је обраде и директно усађен у тло. У најдоњем делу, у трећини висине, оперважен је стилизованом бордуром са ресама.

На предњој страни споменика, испод крста у ловоровом венцу, исписан је текст епитафа. Натпис се наставља на десној бочној страни, испод војничке медаље, а завршава на полеђини споменика. На левом боку приказана је војничка пушка.

У скорије време крајпуташ је пребојен у сиво-плаво, са испуном црном бојом у свим клесаним удубљењима. Делом је прекривен лишајем, а површина сипког пешчара почела је да се круни.

Епитаф[уреди | уреди извор]

Овај споменик показује име
ВАСИЛИЈА Обрадовића из Ртара
војника I чете I батаљона
5 прекобројног пука
погинуо на бојном пољу борећи се
против непријатеља
за отаџбину и слободу свог народа.
Рођен 7. децембра 1885 год.
а погинуо 1915. год.
Бог да му душу прости.
Овај споменик подигоше му
брат Живојин и жена Милунка
и кћери Славка Вида и Мира.
ЊИН НЕ ПРЕЖАЉЕН ОТАЦ.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Недовић, Радисав (1983). Ртари. Ртари: Месна заједница. 
  2. ^ Недовић, Радисав (1998). Ртарске читуље. Чачак: Штампарија "Бајић". 
  3. ^ Недовић, Радисав (1998). Ртарске читуље. Чачак: Штампарија "Бајић". 
  4. ^ Николић, Радојко (1998). Каменописци народног образа : каменорезаштво и каменоресци западне Србије. Чачак: Литопапир. 
  5. ^ Недовић, Радисав (1995). Камени летопис Ртара : гробља, надгробници, крајпуташи и спомен-обележја. Чачак: Међуопштински историјски архив. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Недовић, Радисав (1983). Ртари. Ртари: Месна заједница. 
  • Дудић, Никола (1995). Стара гробља и надгробни белези у Србији. Београд: Републички завод за заштиту споменика културе; Просвета. ISBN 978-86-80879-07-9. 
  • Недовић, Радисав (1995). Камени летопис Ртара : гробља, надгробници, крајпуташи и спомен-обележја. Чачак: Међуопштински историјски архив. 
  • Николић, Радојко (1998). Каменописци народног образа : каменорезаштво и каменоресци западне Србије. Чачак: Литопапир. 
  • Недовић, Радисав (1998). Ртарски родови. Чачак: Штампарија "Бајић". 
  • Недовић, Радисав (1998). Ртарске читуље. Чачак: Штампарија "Бајић". 
  • Стојић, Никола Ника (2011). Драгачевски епитафи : записи са надгробника и крајпуташа (2. допуњено изд.). Чачак: Међуопштински историјски архив. ISBN 978-86-80609-45-4. 
  • Николић, Радојко (2018). Камена књига предака: о натписима са надгробних споменика западне Србије (PDF) (2. допуњено изд.). Чачак: Народни музеј. ISBN 978-86-84067-63-2. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]