Пређи на садржај

Кул свет

С Википедије, слободне енциклопедије
Кул свет
Филмски постер
Изворни насловCool World
РежијаРалф Бакши
СценариоМајкл Грејс
Марк Виктор
ПродуцентФренк Манкусо млађи
Главне улогеКим Бејсингер
Гејбријел Берн
Бред Пит
МузикаМарк Ајшем
Директор
фотографије
Џон А. Алонсо
МонтажаСтив Мирковић
Анамарија Сцанто
СтудиоParamount Pictures
Bakshi Animation
ДистрибутерParamount Pictures
Година1992.
Трајање101 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Кул свет (енгл. Cool World) је амерички научнофантастични фентази комедијски цртани филм за одрасле, у комбинацији са играним филмом из 1992. године у режији Ралфа Бакшија. Сценарио су написали Мајкл Грејс и Марк Виктор. У филму глуме Ким Бејсингер, Гејбријел Берн и Бред Пит.[1]

Линије између анимираног универзума и света људи почињу да се замагљују, када Холи Вуд, цртеж у Кул свету, пожели да побегне. Детектив Френк Харис, покушава да је заустави.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Године 1945. у Лас Вегасу, ветеран Другог светског рата Френк Харис (Бред Пит) бива пребачен у судару са пијаним возачем у другу стварност звану „луди свет“ – окрутни, уврнути град са надреалним пејзажима и окрутним ликовима из цртаних филмова. 47 година касније (1992), затвореник илустратор по имену Џек Дибс (Гејбриел Бирн) креира стрип, Кул Ворлд, у коме глуми нимфоманка Холи Вуд (глас Ким Бејсинџер). Холи изражава жељу да се пресели у стварни свет, али Френк, који сада ради као детектив у Паралелном свету, јој то забрањује.

По изласку из затвора, Џек се налази у илузорном свету Холивуда, а Холи га тајно води у посебан клуб за „тунове“ јер је Џек цртач. Франку се не свиђа Џеков изглед и грубо објашњава да је Паралелни свет постојао много пре него што је Џек направио свој цртани филм, а такође упозорава да људи са „туновима“ не спавају. Током Џекове узвратне посете Паралелном свету, Холи га заводи, због чега је постала човек.

Френк, у међувремену, покушава да побољша свој однос са „тун“ Лонет (глас му даје Кенди Мило), а своје детективске дужности привремено пребацује на свог партнера, паука „туна“ Нејлса (глас Чарлса Адлера).

Џек и Холи се преносе у стварност и због тога је разбијена баријера између паралелних димензија. Френк открива да је Нејлс нестао и одлучује да оде у стварни свет како би ухватио Џека и Холи, који су почели да мењају свој изглед између „туна“ и људи. Видевши шта им се дешава, Холи прича Џеку о „Пауер Реју“ - артефакту који је један „тун“ који се преселио у стварни свет поставио на кров казина у Лас Вегасу. Међутим, Џек је скептичан по питању ове идеје, а Холи сама одлази да тражи артефакт. Френк је проналази на крову казина, али она га гура са крова. Она проналази артефакт, претвара себе и Џека у „тунове“ (коју сада гласи Морис ЛаМарш) и отвара пролаз у „Паралелни свет“, ослобађајући небројена чудовишта из цртаних филмова.

Џек се, попут суперхероја, бори са злим „туновима“ и добија „Пауер Бим“, уз помоћ којег се Холи и остали враћају у паралелни свет.

На крају филма испоставља се да ако особу убије „тун“, онда се поново рађа у паралелном свету у облику „туна“. Стога, Френк постаје „тун“ и може да настави своју везу са Лонет, а Холи је принуђена да буде са Џеком, који се претворио у суперхероја.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI Catalog Cool World”. catalog.afi.com. Приступљено 21. 10. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]