Кућа Стаменке Живковић у Малом Градишту

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Стаменке Живковић у Малом Градишту
Цртеж куће
Опште информације
МестоМало Градиште
ОпштинаМало Црниће
Држава Србија
Време настанкадруга половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Кућа Стаменке Живковић у Малом Градишту, у засеоку Кут (општина Мало Црниће) подигнута је у другој половини 19. века. Стара кућа Живковића је типичан представник српске троделне куће са малим тремом и као непокретно културно добро представља споменик културе.[1]

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа је правоугаоне основе, димензија 8,10x4,50 метара. Зидана је у бондручној конструкцији са испуном од чатме, а затим са обе стране олепљена блатом и прекречена. Темељ је од необрађеног камена и на њега належу храстове греде темељаче, које су на угловима спојене учепљењем. Таваница је у „кући“, великој соби и на трему од шашовца, док је у мањој соби од коленика које су олепљене блатом и окречене. Подови су од набијене земље. Кров је четвороводни, а кровни покривач је ћерамида.

Организација простора заснована је на традиционалном начину распореда просторија са централном просторијом тзв. „кућом“ и две собе. На јужној страни куће налази се увучен централни трем са једним стубом без профилације. Испод трема су два улаза, један за „кућу“ из које се улази у велику собу и други улаз у мању собу. Опремљеност просторија предметима традиционалне и материјалне културе употпуњавају споменичке вредности старе ове куће.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]