Легат Радивоја Додића

С Википедије, слободне енциклопедије
Легат Радивоја Додића
Оснивање2001.
ЛокацијаСомбор
 Србија
Врсталегат
АдресаКраља Петра I 11

Легат Радивоја Додића је посебна библиотека целина Градске библиотеке "Карло Бијелицки" у Сомбору који је основан 2001. године.[1]

Живот и каријера дародавца[уреди | уреди извор]

Радивој Додић рођен је 1917. године. Био је директор сомборске Економске школе у четири мандата и члан Савета Економског факултета у Београду и Суботици. Био је градоначелник Сомбора и дугогодишњи посланик Републичке скупштине.

Његовим залагањем настала су вредна здања и институције сомборског школства, културе, здравства, спорта и других значајних области јавног живота.

Поред многих вредних дела урађених за Сомбор и Сомборце заслужан је за доделу зграде у улици Краља Петра I сомборској библиотеци.[1]

Историјат формирања легата[уреди | уреди извор]

Радивој Додић је 2001. године Градској библиотеци "Карло Бијелицки", поклонио своју имовину за формирање и рад Добротворног фонда Радивоја и Мирјане Додић и своју кућну библиотеку, коју чине публикације из области светске и домаће књижевности, остварења из различитих сфера науке и уметности, стручне литературе, енциклопедија, референсне литературе, стручне периодичне публикације, као и дела на енглеском језику.

Новчани износ од 45.000 евра, добијен од продаје поклоњене веће породичне куће и породичног стана са гаражом искоришћен је за доградњу, реконструкцију и адаптацију ентеријера и екстеријера зграда Библиотеке у улици Краља Петра I број 11 и у улици Трг цара Лазара број 3, као и за модернизацију пословања библиотечких одељења набавком савремене опреме.[1]

О легату[уреди | уреди извор]

Легат Радивоја Додића садржи 1.040 јединица библиотечко-информационе грађе које су заведене у посебној књизи инвентара, као и пет уметничких слика.

Израђен је лисни алфабетски (абецедни) и стручни каталог.

Дародавац је публикације означио печатом са својим именом.

Легат је смештен по текућем броју (numerus currens) у Читаоници на Научном одељењу.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Библионет 2016 (Крагујевац, 26-28. мај) (2016). Легати и библиотеке целине. Београд; Крагујевац: Заједница матичних библиотека Србије ; Народна библиотека "Вук Караџић" Крагујевац. стр. 326—327.