Манастир Грабово

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Грабово
Основни подаци
ЈурисдикцијаСПЦ
Оснивање14. век
Оснивачжупан Вукослав
МестоГрабово
Држава СРБ

Манастир Грабово је манастир који је подигнут на темељима старог манастира из 14. века. Налази се у у Епархије крушевачке, у селу Грабову у општини Ражањ,СПЦ.

Историја[уреди | уреди извор]

Звук звона пробудио је, помало успавано Грабово. Чује се откако се ту доселила монахиња Агапија, а допире и даље - до удаљенијих места, до општинске и црквене заједнице, и уједињује их све у добродошлици првом становнику манастира после петнестак година.На овом месту литургија је служена 110 година пре открића Америке. Наиме, манастир је први пут подигнут у време кнеза Лазара, 1380. године, и задужбина је жупана Вукослава , оца војводе Црепа, у народним песмама опеваног Орловића Павла. А ова црква подигнута је на темељима два пута рушеног и обнављаног манастира.

"Село ме је много лепо прихватило, и свако према својим могућностима помаже, и људи из околних села и из даљих градова, па нисам никад сама", каже мати Агапија.[1]

Чим се доселила, мати Агапија постала је део заједнице.

"Сарађујемо као да је расла са нама, солидарише се, саслуша проблеме, саветује нас", каже Наташа Ужаревић, Грабово.[2]

Изграђен је мост и пут до манастира, пристигла је реплика јерусалимске иконе са полудрагим камењем и каменом са гроба мајке божије, па то олакшава и оплемењује рад и свештенику који овде обавља службу.

"Долази народ и са стране да би се овде венчали и крстили. Парохија нема велики број житеља, али заживеће", каже отац Милан, парохијски свештеник.

Покренути енергијом јединог становника овог манастира, овде планирају и његову реконструкцију.

"Потребно урадити фасаду и статички обезбедити објекат, урадити кровну конструкцију, амбијент око манастира", каже Добрица Стојковић, председник Општине Ражањ.

А онда уврстити манастир на мапу екскурзија.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Манастир Грабово”. Архивирано из оригинала 03. 04. 2017. г. Приступљено 10. 03. 2017. 
  2. ^ „Манастир Грабово прославио славу Петровдан”. Архивирано из оригинала 17. 03. 2017. г. Приступљено 17. 03. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]