Пређи на садржај

Марго Дрешел

С Википедије, слободне енциклопедије
Марго Дрешел
Марго Дрешел
Лични подаци
Датум рођења(1908-05-17)17. мај 1908.
Место рођењаНојгерсдорф, Немачко царство
Датум смртимај/јун 1945.
Место смртиБауцен, Немачка
Војна каријера
Служба Трећи рајх
Род Шуцштафелза

Марго Елизабет Дрешел (нем. Margot Elisabeth Dreschel; Нојгерсдорф, 17. мај 1908, Нојгерсдорф – мај/јун 1945, Бауцен)[1], била је затворска чуварка у нацистичким концентрационим логорима током Другог светског рата.

Пре него што је примљена као помоћни СС, радила је у једној канцеларији у Берлину. Дана 31. јануара 1941. Дрешел је стигла у концентрациони логор Равензбрик да би прошао обуку за чување. У почетку је била Ауфсехерин, ниже рангирана женска стража у логору Равензбрик задужена за интерниране жене. Обучавала је код Оберауфсехерин (вишег надзорника) Јохана Лангефелд 1941. и убрзо је постала СС-Рапортфухрерин (надзорник извештаја), више рангирани стражар.

Аушвиц-Биркенау[уреди | уреди извор]

Дана 27. априла 1942. Дрешел је изабран за пребацивање у новоотворени концентрациони логор Аушвиц II – Биркенау у окупираној Пољској. Дрешел је започела своје дужности у Биркенау у августу 1942. чим је тамо основан женски логор, а жене су пребачене из Аушвица у Биркенау током ширења. Служила је код Марије Мандл и радила као сарадник доктора Менгелеа.[1]

Дрешел је била шеф свих логорских канцеларија у Аушвицу. Њен изглед је наводно био одвратан, како је испричала једна затвореница из Аушвица: „вођа логора Дрешел је био тамо, њени зуби су вирили, чак и када су јој уста затворена. Затвореници су је описали као вулгарну, мршаву и ружну. После рата, многи преживели су сведочили о њеним озлоглашеним бруталним премлаћивањима.[2] Селекције у затвореном је изводила у белом мантилу и белим рукавицама, прерушена у доктора.

"Једном када је госпођа Дрешел дошла, са својим огромним псом, свукла све, одузела нам чак и ципеле, и морали смо сатима стајати потпуно голи, нико од нас више није размишљао о животу, гасна комора је изгледала неизбежна." —  Суђења за ратне злочине. Протокол 3309, СС Жене надгледнице у Аушвицу[1]

Марго се редовно кретала између логора Аушвиц I и Биркенауа и укључивала се у селекцију жена и деце за слање у гасне коморе. Дана 1. новембра 1944. отишла је у концентрациони логор Флосенбирг као Оберауфсехерин и као тренер регрутованих надзорника. Јануара 1945. враћена је у подлогор Равензбрик у Нојштат-Глевеу, и одатле је побегла у априлу 1945. пошто се Трећи рајх предао.

У мају 1945. неколико бивших затвореника Аушвица препознало ју је на путу од Пирне до Бауцена у совјетској зони[3] и одвели је у совјетску војну полицију. Совјети су је осудили на смрт и погубили у мају или јуну 1945. вешањем у Бауцену.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „degob.org”. degob.org. Приступљено 2022-03-05. 
  2. ^ „SS Nazi Personnel – Nazi Women Guards”. web.archive.org. 2012-08-14. Архивирано из оригинала 14. 08. 2012. г. Приступљено 2022-03-05. 
  3. ^ „Female Nazi war criminals”. www.capitalpunishmentuk.org. Приступљено 2022-03-05.