Миленијум Русије (споменик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Миленијум Русије
Фотографија споменика, 2018.
Опште информације
МестоВелики Новгород
Русија
Врста споменикаспоменик
Време настанка1862. год.; пре 162 године (1862)
Тип културног добраспоменик културе

Миленијум Русије (рус. Тысячелетие России је бронзани споменик у Новгородском Кремљу. Подигнут је 1862. године да прослави миленијум Рјуриковог доласка у Новгород, догађај који се традиционално узима као полазна тачка историје руске државности.

Конкурс за дизајн споменика одржан је 1859. године. За победнике су проглашени архитекта Виктор Хартман и уметник Михаил Микешин.[1] Микешинов дизајн захтевао је грандиозан, 15 метара висок глобус крсташ на постољу у облику звона. Требало је да буде окружен са неколико слојева скулптура које представљају руске монархе, свештенике, генерале и уметнике који су били активни током различитих периода руске историје.

Сам Микешин није био вајар, па су 129 појединачних статуа за споменик израдили водећи руски вајари тог времена, укључујући његовог пријатеља Ивана Шредера и прослављеног Александра Опекушина . Прилично неочекивано за такав званични пројекат, цареви и команданти су били представљени раме уз раме са шеснаест угледних личности руске културе.[1] Иван Грозни је познато одсутан са споменика због своје улоге у пљачкању и масакру Новгорода 1570. године. Поред московских кнезова, представљени су средњовековни литвански династи попут Гедимина или Витаутаса Великог који су владали источним Словенима данашње Белорусије и Украјине.

Споменик је био најскупљи руски споменик до тада, плаћен 400.000 рубаља, углавном прикупљених јавном претплатом. Да би се обезбедио одговарајући постоље за огромну скулптуру, у Новгород је донето шеснаест блокова гранита Сортавала, сваки тежак преко 35 тона. Сам бронзани споменик тежак је 100 тона.

Спомен-кованица издата у СССР-у 1988. године.

У време када је споменик свечано отворен, многи ликовни критичари су сматрали да је преоптерећен фигурама. Присталице сматрају да је Микешинов дизајн хармоничан са средњовековним окружењем Кремља и суптилно наглашава вертикални помак и величину оближње Саборне цркве Свете Софије из 11. века.

Током Другог светског рата, Немци су демонтирали споменик и припремили га за транспорт у Немачку. Међутим, Црвена армија је повратила контролу над Новгородом и споменик је враћен јавности 1944. године. Спомен-кованица од 5 рубаља пуштена је у продају у СССР- у 1988. године у знак сећања на споменик. Миленијум крштења Русије био је први национални и верски фестивал који је спонзорисала држава од престанка државне атеистичке политике почетком 1980-их. [2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Monument to the Millennium of the Russian Statehood”. visitnovgorod.com. Приступљено 2022-05-29. 
  2. ^ Krindatch, Alexey D. (2006). „Religion, Public Life and the State in Putin's Russia”. Occasional Papers on Religion in Eastern Europe. XXVI (2): 28. ISSN 1474-225X. OCLC 8092797053. Приступљено 20. 7. 2021 — преко Paperity.org.