Милун Грбовић

С Википедије, слободне енциклопедије
милун грбовић
Милун Грбовић
Лични подаци
Датум рођења(1892-00-00)1892.
Место рођењаЧајетина, Општина Чајетина, Краљевина Србија
Датум смрти1973.(1973-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (80/81 год.)
Место смртиЧајетина, СФРЈ, Југославија
Професијаземљорадник
Деловање
Учешће у ратовимаПрви светски рат
СлужбаВојска Краљевине Србије
Чинвојник

Одликовања
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Албанска споменица
Албанска споменица

Милун Грбовић (Чајетина, 18921973) био је земљорадник, учесник Првог светског рата и носилац Карађорђеве звезде са мачевима.

Рођен је 1892. године у Чајетини, у породици родитеља Риста и Филипе, који су због лошег имовног стања могли само да му обезбеде само основно образовање. Војни рок је служио у IV пешадијском пуку, где га је затекао почетак Првог светског рата.

Од првих окршаја на вишеградском бојишту, посебно на Цигли и Оштрељу, где је за показано јунаштво одликован Медаљом за храброст Милош Обилић, преко чувених кајмакчаланских бојишта, па све до ослобођења земље показао је одлучност и неустрашивост. Поготово је остало за поштовање његов лични став да Орден Белог орла, њему намењен, треба да добије други ратник.

После завршетка рата вратио се у родно село, где се Милун оженио са Милевом Ћирковић и добио кћерку Милојку. Умро је 1973. године.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ђенић, Милисав Р. (2014). Споменица знаменитих и заслужних Златибораца. Чајетина: Библиотека Љубиша Р. Ђенић Чајетина. стр. 21. ISBN 978-86-84219-41-3.