Мојсије Суботић

С Википедије, слободне енциклопедије
Мојсије Суботић
Лични подаци
Пуно имеМојсије Суботић
Датум рођењаоко 1730.
Место рођењаСремска жупанија, Хабзбуршка монархија
Датум смрти1789.
Место смртиМартинци, Хабзбуршка монархија
Занимањесликар и иконописац

Мојсије Суботић (Сремска жупанија, око 1730Мартинци, 1789[1][2]) био је један од првих српских сликара и иконописаца који су се академски образовали у уметности у Бечу.[3]

Kаријера[уреди | уреди извор]

Распрострањеност заападне оријентације у српском религијском сликарству у 18. веку види се на иконостасима Мојсија Суботића. Радио је иконостасе у српској православној цркви у Мартинцима и у цркви Светог Ђорђа у селу Велики Бастаји.[2] Оба иконостаса рађена су у барокном и рококо стилу. У трећем слоју на иконостасу у Бастајима међу пророцима је представљена стојећа Богородица са раширеним рукама и голубом на грудима.[4] Голуб је симбол Светог Духа, а у аустријској цркви ова уметност представља неку врсту Благовести.[5]

Суботић је представио најкомплетнију галерију српских владара и светитеља. Уместо приказа Богородице и Светог Јована Крститеља, представио је ликове Светог Саве и Светог Симеона, који Христу представљају српске владаре и светитеље.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Medaković, Dejan; Milošević, Đorđe (4. 10. 1987). „Serbs in the history of Trieste”. Jugoslovenska revija — преко Google Books. 
  2. ^ а б Medaković, Dejan; Milošević, Đorđe (4. 10. 1987). „Serbs in the history of Trieste”. Jugoslovenska revija — преко Google Books. 
  3. ^ „Osječki zbornik”. Muzej Slavonije. 4. 10. 1979 — преко Google Books. 
  4. ^ „Google Scholar”. scholar.google.com. 
  5. ^ „Srbi u Vojnoj krajini: Branili Evropu oružjem, a svoj identitet - prosvetom i umetnošću”. www.novosti.rs.