Пређи на садржај

Музеј града Скопља

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј града Скопља
Музеј на град Скопје
Стара железничка станица, дом музеја
Оснивање1949.
ЛокацијаСкопље
 Северна Македонија
Врстамузеј
Број предмета21.950
Веб-сајтwww.mgs.org.mk

Музеј града Скопља (мкд. Музеј на град Скопје) се налази у центру града. Основан је 1949, а од 1970. његове главне просторије се налазе у делу адаптираном у старој железничкој станици која је делимично уништена у земљотресу 1963. године.[1] Једна трећина зграде, која је остала релативно очувана, данас функционише као музеј који има површину од 4.500 м2, од чега 2.000 м2 заузима изложбени простор.

Од тада музеј повезује активности у области археологије, историје, етнологије и историје уметности града Скопља. Осим бављења системским истраживањима, прикупљањима, сортирањима, заштитом и очувањем, особље музеја бави се и стручном обрадом и научним проучавањем музејског материјала и јавном презентацијом путем изложби и тематских пројеката у земљи и иностранству.

Музеј поседује фонд од 21.950 музејских предмета распоређених у четири секције: археологија, историја, етнологија и историја уметности. Фундус музеја обухвата донацију од 182 фотографија доајена македонске уметничке фотографије, Благоја Дрнкова и донацију јапанске графике, укијо-е. Године 1991, Љубомир Белогаски предао је Музеју града Скопља 159 радова (углавном акварела). Ова збирка, са изузетном вредношћу и прва такве врсте у земљи, смештена је у новооснованој галерији у Музеју, која носи име донатора да чува успомену на њега на његов рад.

Постав у Етнолошком одељењу музеја

Шетња кроз прошлост је стална поставка у Музеју која обухвата период од праисторије до раног 20. века Скопља и околине. Отворени графички студио - МАК-ГРАФ отворен је 1994. и има међународни карактер, те је простор за одржавање контакта између уметника и публике, где графичари могу да стварају и излажу своје радове. У Старој чаршији су смештена одељења музеја: у Сули хану налази се стална изложба Историја старе скопске чаршије, Меморијални музеј Покрајинског комитета КПЈ и Спомен-музеј илегалне радионице оружја из НОБ-а.

Зграда старе железничке станице, у којој је сада Музеј, проглашена је делом значајне културне баштине Северне Македоније.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]