ФК Посушје

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са НК Посушје)
Посушје
Пуно имеНогометни клуб Посушје
Основан1950
СтадионМокри Долац Посушје
Капацитет8.
Домаћа опрема
Гостујућа опрема

НК Посушје (Nogometni klub Posušje) је босанскохерцеговачки фудбалски клуб из Посушја, који је члан Друге лига Федерације Босне и Херцеговине.

Историја[уреди | уреди извор]

Клуб је основан 1950. године под именом НК Зидар. Такмичио се у Херцеговачкој лиги која је била у ранги треће лиге. Неко време је носио и име НК Младост. Отварањем рудника боксита на подручу општине Посушје, он постаје спонзор клуба и клуб од 1963. године мања име у НК Боксит. које је задржао до распада бивше државе.

Новом организацијом фудбалског спорта у Босни и Херцеговини клуб опет мења име у НК Посушје. а захваљујући добрим резултатима, клуб се такмичи у највишем рангу такмичења Херцег Босне. У сезони 1998/99, осваја 1. место и пласира се у квалификације за првака Босне и Херцеговине, под покровитељством УЕФА-е, које се нису одиграле. Титулу првака поновно су освојили следеће године у сезони 1999/2000, и тако прославили 50. годишњицу постојања и пласман у Премијер лигу Босне и Херцеговине

Стадион[уреди | уреди извор]

Своје утакмице клуб игра на стадиону Мокри Долац који се налази у центру места. Капацитет стадиона је 8.000 места од тога 5.500 су места за седење. После оштећења у току рата стадион је реновиран 1998. када је направљена северна трибина, обновљена јужна испод које се налази пословни простор, канцеларије и свлачионице клуба. Око стадиона направљен је велики паркинг.

Боје клуба су светло плаво бела (плавп-бело, плаво бело), а резервна боја је црвена.

Навијачи клуба се зову Поскоци -Посушје

НК Посушје на вечној табели клубова у Премијер лиги БиХ од оснивања 2002/03[уреди | уреди извор]

стање после сезоне 2006/07.

Плас. Тим Број
сезона
ИГ Д Н ИЗ ГД ГП Бод
07. НК Посушје 05 158 64 22 72 191 243 214

Спољашње везе[уреди | уреди извор]