Пређи на садржај

Народна бибилиотека Стојан Трумић

С Википедије, слободне енциклопедије

Народна библиотека и спомен галерија Стојан Трумић је општинска институција и једина установа културе на територији општине Тител.

Историја[уреди | уреди извор]

Зграда библиотеке и галерије смештена је у центру Титела, на простору од око 1000 m2. Зграда је раније била зграда Основне школе, данас је чине два објекта: први објекат је грађен у 19.веку а други шездесетих година 20. века. Библиотека спада у ред малих библиотека, са 17.226 наслова од чега 16.852 припадају позајмној збирци, а 374 завичајној збирци књига, која се формира.[1] Библиотека је настала 1945. године у јулу,а спомен-галрија 1980. године. Галерија је смештена као део билбиотеке, коју чини 616 дела која потписује Стојан Трумић. Поред уметничких дела, у галерији се налази велики део личних предмета експресионисте, његов сликарски прибор, лична библиотека и различите дипломе и признања.

Галерија[уреди | уреди извор]

Галерија је настала од збирке цртежа и слика које је сликар поклонио Тителу. При оснивању, у сликаровој збирци нашла су се 73 уља, 27 цртежа тушем, 16 темпера, 10 акварела и 7 пастела. Поклоњена су 173 цртежа рађена тушем у блоку, као и урамљени. Године 2004. је откупљено је од наследника последњих 236 слика и цртежа. [2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]