Пређи на садржај

Нацрт:Фондација Лаза Костић

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого Фондације Лаза Костић
Лого Фондације Лаза Костић

Фондација „Лаза Костић“ је удружење посвећено неговању дела Лазе Костића, једног од најзначајнијих песника српског 19. века, као и промовисању и очувању српске културе и традиције на светском нивоу.

Настанак и развој[уреди | уреди извор]

Фондацију је 1991. године у Лондону основала пијанисткиња, проф. Марина Милић Апостоловић (данас Радовић), са циљем промовисања српске културе и традиције у свету на највишем нивоу. Од тада, Фондација кроз различите пројекте афирмише дело Лазе Костића и повезује га са музичком, сценском, визуелном и примењеном уметношћу, бави се преводилачким радом, издаваштвом, организује манифестације и фестивале, а посебно ради на едукацији деце и младих. Фондација је остварила многобројне сарадње са уметницима и институцијама на локалном и глобалном нивоу, а најважнији такав пројекат је постављање представе Хенри Шести 2012. године у Лондону на Културној олимпијади. Овај комад, у режији Никите Миливојевића резултат је сарадње са Глоб театром и Народним позориштем из Београда.

Марина Милић Радовић је тренутно на функцији уметничког директора, а председник Фондације је од јануара 2013. година Драган Којић, дугогодишњи директор Градске библиотеке у Новом Саду.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]