Пређи на садржај

Нацрт:FIFA 17

С Википедије, слободне енциклопедије

ФИФА 17 је спортска видео игра из ФИФА серије коју је развио и објавио Електроник Арт, а објављена је у септембру 2016. То је прва ФИФА игра у низу серија која користи Фростбајт окружење за развој игре[1]. Везни играч Борусије Дортмунд Марко Ројс представља ту игрицу[2].

ФИФА 17
Издавач(и)ЕА Спорт
СеријаФИФА
Погон(и)ФростБајт 3 (ПС4,Х1,ПЦ)
ПлатформеМајкрософт Виндовс, Плеј Стејшн 3, Плеј Стејшн 4, Иксбокс 360, Иксбокс 1
ИзлазакНА: 27. Септембар 2016 ВВ: 29. Септембар 2016
Жанр(ови)Спорт
МодификацијеСингл-плејер, мултиплејер
Продуцент(и)Арон МекХарди, Ник Чанон
Дизајнер(и)Метју Приор
Програмер(и)ЕА Ванкувер, ЕА Букурешт
Композитор(и)Атикус Рос

Играње игре[уреди | уреди извор]

Нове функције у ФИФИ 17 укључују нове технике напада, физички ремонт играча, активни систем интелигенције и преправљање делова. ЕА је такође на Гејмскому 2016 објавила да ће Скуад Билдинг Челенџ и ФУТ Чемпионс бити у ФИФА Ултимејт тиму али не и у Иксбокс 360 и Плејстејшн 3 издањима игре[3].

За коментаторе су поновно изабрани Мартин Тилер и Алан Смит са Аланом Мкенелијем (ажурирања резултата у игри), Џефом Сервесом (извештаји о повредама) и Мајком Вестом (класификовани резултати за главне лиге). Додати су коментари на другим језицима (попут шпанског и француског).

ЕА Спортс најавио да ће у игри бити свих 20 сличних менаџера Премијер лиге[4]. Прославе нових голова, попут филма "Даб" Пола Погбе и прославе Месута Озила "М", које се такође појављују у игри.[5] [6]

23. јуна 2016. године ЕА Спортс је објавио да ће Јапанска лига и Јапански Лиги Куп бити први пут у игри[7]. Дана 4. септембра 2016, ЕА Спортс најавио је на Бразил Гејм Шоу 2016 да ће 18 тимова Шампионата Брасилеиро Серије А бити представљено у одговарајућој лиги (Koринтијас и Фламенго, који су потписали ексклузивни уговор са Конами-јем за Про Еволушн Сокер, неће се појављивати). У игри је и пет екипа Серије Б. Бразилски тимови у игри имају генеричка имена играча која корисник не може променити.[8] Враћају се и женски тимови, који су представљени у ФИФА 16, уз то је додата је и женска фудбалска репрезентација Норвешке.

Путовање[уреди | уреди извор]

ФИФА 17 представила је нови режим приче за једног играча, „Путовање“, за ПС4, Иксбокс 1 и Виндовс.[9] Играчи преузимају улогу Алекса Хунтера (којeг је пројектовао Адетомива Едун), младог фудбалера који покушава да се истакне у Премиер лиги.[10] Играч је у могућности да одабере било који клуб из Премијер лиге, за који ће играти на почетку сезоне. Играч може играти само на позицији као десни крилни нападач, нападач, леви крилни играч или централни нападачки везни играч. Режим приче такође садржи дијалошки точак, сличан серијалу Мас Ефект.[11] У игри је чак и неколико других фудбалера као што су Хамес Родригез, Марко Ројс и Хари Кејн.

Прича[уреди | уреди извор]

Алекс Хантер је измишљени 17-годишњак из Клафма у Лондону.[12][13] Хантеров деда је бивши енглески нападач Џим Хантер, који је постигао 22 гола у сезони 1968–69. Под његовим вођством, Хантеров животни циљ је да игра као фудбалер у Премијер лиги.[14][15] Игра почиње фудбалском утакмицом између две младе екипе, од којих се у једној налази Хантер и његов најбољи пријатељ, Герет Вокер. Након извођења једанаестераца у којем Хантер или Вокер постигну победнички пенал, скаут уочава Џим Хантер-овог талента. Седам година касније Алекс Хантер и Герет Вокер иду на пробу. Ако играч не успе проћи пробу мораће да понови пробни поступак. Ако успеју, Хантер потписује за клуб из Премијер лиге.

Обојица играча присуствују клупској предсезонској турнеји по Сједињеним Државама, где играју против Реал Мадрида, Борусије Дортмунд и Парис Сен-Жермена. У регуларној сезони, након што је већину утакмица започео као замена, Алекс Хантер је позајмљен у један од клубова као што су Њукасл Јунајтед, Астон Вила или Норич Сити. Као резултат великог потписивања сусреће са са Харијем Кејном или Анхел Ди Маријом. Након што је импресионирао на позајмици у ЕФЛ шампионату, Хантер се враћа у матични клуб само како би открио да је Вокер напустио ривале из клуба.

Након повратка са позајмице, Хантер је у могућности да прими спонзорске понуде од Адидаса. Уговори укључују нове копачке, сликање и прилику да се заједно са Ди Маријом појавиш у Адидасовој реклами. Након успешне сезоне у стартној једанаесторици, Хантер стиже у финале ФА купа у којем се други пут од одласка из клуба сусреће са Геретом Вокером. Пре утакмице, Хантер и Вокер сусрећу се у тунелу. Без обзира на резултат, Вокер и Хунтер се рукују након игре и они се помирују. Касније, у свом стану Хантер,открива да је именован на листу играча који ће бити позвани у репрезентацију Енглеске.

Демо верзија[уреди | уреди извор]

ФИФА 17 демо верзија биће избачена 13. Септембра 2016. Тимови који ће бити доступни су:


Спортисти на насловној страни[уреди | уреди извор]

Марко Ројс, Еден Азар, Хамес Родригез и Антони Марсијал најављени су као званични амбасадори игре.[16] Након гласања које је спровео ЕА Спортс, Ројс је изашао као победник.[17]

Прихватање игре[уреди | уреди извор]

Игра је добила позитивне критике по изласку почев од, Фростбајт мотора, звука и графике коју су сви критички поздравили. ФИФА 17 је најбрже продавано издање.[18]

Фифа 17 новитети[уреди | уреди извор]

Најпопуларнија светска фудбалска симулација у новом издању представиће и нови систем извођења прекида. ЕА спорт је у сарадњи са звездом Колумбијске репрезентације и Мадридског Реала Хамесом Родригезом представио нови систем код извођења свих врста прекида. Наиме, сада ћете моћи да померате свог играча пре извођења слободног ударца, што ће утицати на смер вашег ударца али и на "ефе" којим ће лопта ићи ка голу противника.

Што се тиче индиректних слободних удараца сада можете да обележите мету у противничком казненом простору на којој ће лопта завршити. То вам даје могућност да добро припремите најбоље скакаче и пошаљете им праву лопту.

Што се тиче једанестераца, такође ћете моћи да померате играча пре извођења самог прекида. Од померања ће зависити пре свега "фелш" који ћете дати лопти.

Сада је омогућено и кретање пре извођења аута. Моћи ћете да померате играча дуж аут линије код извођења овог прекида, а такође ћете моћи и да лажирате избачај и тако заварате противника.

Ту је још један новитет, ово издање је донело велике промене у начину игре голмана и то се одмах примети. Да бисте успешно пршли последњу препреку ка голу, уперите шут на џојстику на горе, а затим лаганим шутом гурните лопту у део гола који желите да гађате.

Фифа 17 мобилна игра[уреди | уреди извор]

ЕА Спорт је најавио мобилну верзију Фифа 17 игре. Имаће поједностављен интерфејс оптимизован за контроле на додир (екрана), као и нешто измењен гемплеј. Фифа Мобајл како ће се звати и сама игра доноси Атак Мод посебно за телефоне (уређаје)

који сачињавају кратки мечеви којим ће се корисници надигравати.

То ће изгледати овако: одаберете онлајн противника, одиграте меч против његовог тима и практично га изазовете да он одигра меч против вас (након што сте га ви одиграли) и играч који постигне бољи резултат купи бодове, пење се на табели и добија награде. Исто тако противник може да одабере вас из базе корисника, а ако не одиграте меч у задато време изгубићете бодове.

И мобилна Фифа ће имати више од 30 лига, 650 тимова, 17.000 играча што ће је чинити најкомплекснијом мобилном фудбалском игром тог типа тренутно.

Фифа мобајл ажурираће се често, а прво велико ажурирање десиће се већ на јесен.

Оцене играча[уреди | уреди извор]

Према незваничним информацијама за најбољег оцењеног играча титулу је однео Кристијано Роналдо. Он је наиме након освајања Лиге Шампиона и Европског првенства у Француској добио награду за најбољег фудбалера "Старог континента", а у Фифи 17 је добио оцену од чак 94, док је одмах иза њега Лео Меси са укупном оценом 93. Иза њих двојице је још један ас Барселоне, а у питању је Бразилац Нејмар који је добио укупну оцену 93. Фудбалери су рангирани на основу њиховог учинка и статистике остварене у последњих 365 дана, избодовани углавном за шут , напад, одбрану и остале елементе на терену. За најбољег оцењеног голмана признање је однео Немачки голман Бајерна из Минхена Мануел Нојер.

Излазак Фифе 17 на тржиште[уреди | уреди извор]

Фифа 17 за ПЦ рачунаре, Иксбокс и Плејстејшн 4 излази 27.септембра. Такође биће доступна и мобила верзија Фифе 17 на Андроид, ИОС и Виндовс телефонима.

Такође моћи ће да се купи на платформама као што је Ориџин и многе друге, уз одговарајућу цену, што љубитељима ове игре не би представљало велики проблем.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „FIFA 17 Announced, Abandons Existing Engine for Battlefield's Frostbite”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  2. ^ „Dortmund's Marco Reus wins vote to feature on FIFA 17 cover”. ESPNFC.com. Приступљено 2020-05-17. 
  3. ^ Arts, Electronic (2016-09-09). „FIFA 17 Feature Set for Xbox 360 and Playstation 3”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  4. ^ Arts, Electronic (2019-05-15). „FIFA 19 New Gameplay Features - EA SPORTS Official Site”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  5. ^ „Pogba's dab, Ozil's dummy and the best Fifa 17 celebrations”. Evening Standard (на језику: енглески). 2016-09-23. Приступљено 2020-05-17. 
  6. ^ Beardsworth, Luke (2017-08-11). „FIFA 17: How to do the Dab celebration made famous by Paul Pogba”. birminghammail. Приступљено 2020-05-17. 
  7. ^ Arts, Electronic (2016-06-23). „Japan J1 League to Feature in FIFA 17”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  8. ^ Arts, Electronic (2016-09-01). „Brazilian Clubs to be Included in FIFA 17”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  9. ^ „FIFA 17's New Story Mode Won't Be in Xbox 360, PS3 Versions”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  10. ^ Arts, Electronic (2019-05-02). „FIFA 19 The Journey: Champions Features – EA SPORTS Official Site”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  11. ^ Yin-Poole, Wesley (2016-06-12). „FIFA 17 has a story mode with a Mass Effect-style dialogue wheel”. Eurogamer (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  12. ^ Loveridge, Sam (2016-06-12). „FIFA 17 is getting a story mode and here's why”. Digital Spy (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  13. ^ Arts, Electronic (2019-05-02). „FIFA 19 The Journey: Champions Features – EA SPORTS Official Site”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  14. ^ Arts, Electronic (2019-05-02). „FIFA 19 The Journey: Champions Features – EA SPORTS Official Site”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  15. ^ Arts, Electronic (2019-05-02). „FIFA 19 The Journey: Champions Features – EA SPORTS Official Site”. Electronic Arts Inc. (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-17. 
  16. ^ „FIFA 17 cover vote: Anthony Martial, Eden Hazard, James, Marco Reus”. ESPNFC.com. Приступљено 2020-05-17. 
  17. ^ „Dortmund's Marco Reus wins vote to feature on FIFA 17 cover”. ESPNFC.com. Приступљено 2020-05-17. 
  18. ^ „FIFA 17 is the fastest-selling FIFA ever”. Metro (на језику: енглески). 2016-10-03. Приступљено 2020-05-17. 

Спољашне везе[уреди | уреди извор]

Фифа официјални сајт