Нацрт:Kartel Vitezovi templari

С Википедије, слободне енциклопедије

Vitezovi Templari kartel je meksička kriminalna organizacija stvorena nakon što je vođa kartela La Familia napustio taj kartel 2010. godine. Templari su svoje ime dobili po Templarskom redu iz Srednjeg veka koji je štitio Jerusalim, a njihove plaćene ubice imaju zapovesti da štite zajednicu i drže u tajnosti sve aktivnosti ili će njihove porodice biti ubijene.

Karakteristike[уреди | уреди извор]

Vitezovi Templari sebe smatraju zaštitnicima zajednice Mičoakan. Kada su se prvi put pojavili u javnosti istakli su više od 40 narko-mantila, ili zastava narko-kartela, širom države sa porukom da obećavaju bezbjednost.

Masakrima su Vitezovi Templari veoma brzo stekli brutalnu reputaciju u već dovoljno varvarskom sukobu u kojem se narko-karteli takmiče oko toga kojeg se treba najviše plašiti. Članovi Vitezova Templara su tretirani kao zvijezde.[1]

U Meksiku je uhvaćen Manuel Plankarte Gaspar (34), član kriminalnog kartela Vitezova templara, koji se sumnjiči za otmice djece zbog krađe organa. Smatra se da se ovaj kartel krađi organa okrenuo od kako je prihod od droge počeo da se smanjuje, i da su djeca uglavnom otimana iz škole, a zatim u rashlađenim kontejnerima prevožena do mjesta gdje su im organi vađeni radi prodaje.

Meksičke vlasti tvrde da trgovina drogom nije više glavni izvor prihoda Vitezova templara, koji su svojevremeno bili glavni proizvođači kristalnog metamfetamina, i da ovaj kriminalni kartel najveće prihode sada ostvaruje od ilegalne eksploatacije rudnog blaga, ilegalne sječe šuma i iznude, ali da ne preza ni od trgovine ljudskim organima.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://tuzlanski.ba (2014-11-16). „Tuzlanski.ba”. Tuzlanski.ba (на језику: бошњачки). Приступљено 2024-05-09. 
  2. ^ N.N (2014-03-19). „Otimao djecu, vadio im organe i prodavao ih”. Nezavisne novine (на језику: српски). Приступљено 2024-05-09.