Пређи на садржај

Незгодни сведоци (стрип)

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна YU стрипа бр. 164/1 у коме је објављена епизода Негодни сведоци, 1978.
Кадар из епизоде Незгодни сведоци.

Незгодни сведоци је 2. епизода стрип серијала Кобра. Објављена је у магазину Ју стрип, бр. 164/1, који је тада још увек излазио као посебно издање ЕКС алманаха у издању Дечјих новина. Цена свеске износила је 10 динара. Свеска је објављена 01.05.1978. год.[1]

Сценарио је написао Светозар Обрадовић, а епизоду нацртао Бранислав Керац. Епизода је имала 18 страна.

Кратак садржај[уреди | уреди извор]

Након завршетка снимања акционе сцене, режисера Курт Крона убија снајпер са суседне зграде. Кобра креће да сустигне атентатора, али атентатора удара аутомобил и он гине. Кобра у џепу налази пасош под именом Џон Ешли и број телефона ноћног клуба. Полиција обуставља истрагу, а Кобра и Патрик (колега глумац) желе да пронађу Ешлијевог налогодавца. Одлазе у ноћни клуб и тамо проналазе г. Шварца, који је унајмио Ешлија. Шварц је, међутим, само власник агенције за убиства. Прави наручилац је бивши СС-мајор и заповедник једног концентрационог логора за време рата, кога су препознали бивши логораши. Кобра и Патрик крећу да расчитсе ствар до краја.

Борба против нациста као мотив[уреди | уреди извор]

Борба против немачких нациста је честа мотивација у серијалу Кобра. Осим ове епизоде, нацисти се појављују у епизоди Острво и Папан. Главни негативац Чип из епизоде Анђео пакла на глави носи нацистичку официрску капу са орлом и мртвачком главом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://stripovi2.tripod.com/id7.html Архивирано на сајту Wayback Machine (7. јул 2018) (21.07.2018)