Пређи на садржај

Никола Грахек

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Грахек
Никола Грахек
Лични подаци
Датум рођења(1949-04-23)23. април 1949.
Место рођењаБеоград, ФНР Југославија
Датум смртисептембар 2003.(2003-09-00) (54 год.)
Научни рад
Пољефилозофија
ИнституцијаУниверзитет у Београду
Center for Interdisciplinary Research, Bielefeld
Tufts University, Medford, MA
HWK - Hanse-Wissenschaftskolleg
Познат поИстраживању бола у филозофији духа

Никола Грахек (23. април 1949 – септембар 2003) је био српски филозоф и професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Главни предмет његовог интересовања били су теорија сазнања, филозофија духа и филозофска психологија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Никола Грахек је рођен 1949. године у Београду. Након стицања доктората на Универзитету у Београду 1989. године, Никола Грахек од 1989—1990. године као члан Мind/Brain истраживачке групе Центра за интердисциплинарне студије (ZIF - Zentrum für interdisziplinäre Forschung) у Билефелду ради на проблему духа и тела и феноменалне свести. Овај рад је наставак његовог раног интереса за филозофију духа развијеног током постдипломских студија на Магдалена колеџу Универзитета у Оксфорду, под надзором Сер Питера Стросона. Године 1990. објавио је своју прву књигу на српском, Материја, свест и сазнање. Као научни сарадник на Институту за филозофију, а касније као професор епистемологије и филозофије духа на Одељењу за филозофију Универзитета у Београду, Никола Грахек је објавио бројне чланке у српским и међународним часописима, укључујући и Philosophical Studies и Philosophical Psychology. Од 1994. до 1995. године био је гостујући научни сарадник у Центру за когнитивне студије Тафтс универзитета и сарађивао са професором Данијелом Денетом. Од 1999—2000. године био је сарадник на пројекту "Филозофија и истраживање бола" на HWK-u (Hanse-Wissenschaftskolleg) у Делменхорсту. Његов интерес за "неурофилозофију" бола резултира књигом Осећати бол и бити у болу, коју је објавио BIS-Verlag, Универзитета у Олденбургу. Ревидирану верзију ове књиге је 2001. године објавио МИТ Прес, са предговором Данијела Денета.[1]
Професор Грахек је преминуо 2003. године у 54. години живота.


У спомен на Николу Грахека на Филозофском факултету Универзитета у Београду је 2005. године одржана конференција под називом "Експланаторни Јаз".[2]

Осећати бол и бити у болу[уреди | уреди извор]

У Осећати бол и бити у болу Никола Грахек испитује два најрадикалнија дисоцијацијативна синдрома који се могу наћи у људском искуству бола: бол без болности и болност без бола. Грахек показује да ова два синдрома - комплетно раздвајање сензорне димензије бола од његових афективних, когнитивних и бихевиоралних компоненти, и обрнуто, раздвајање афективне компоненте бола од његове сензорно-дискриминативне компоненте (незамисливо многима од нас, али документовано обимном клиничком евиденцијом) - могу много да нас науче о правој природи и структури људског искуства бола.

Грахек објашњава кључну дистинкцију између осећања бола и бивања у болу, бранећи је и на појмовној и на емпиријској основи. Он аргументује да два дисоцијативна синдрома откривају сложеност људског искуства бола: његове главне компоненте, улоге које играју у укупном искуству бола, начин на који заједно функционишу и базичне неуралне структуре и механизме који се налазе у њиховој основи.

Осећати бол и бити у болу - изворно објављена у Немачкој, затим ревидирана за ширу публику на наговор Данијела Денета - не нуди још једну филозофску теорију бола која конклузивна подржава или дефинитивно побија субјективистичке или објективистичке претпоставке у филозофији духа. Уместо тога, Грахек позива на мање доктринаран и уравнотеженији приступ у истраживању менталних феномена.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Explanatory Gap - Essays in Memory of Nikola Grahek, уредили Милош Арсенијевић и Живан Лазовић, Филозофски факултет, Универзитет у Београду. . 2007. ISBN 9788686563033.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ Explanatory Gap - Essays in Memory of Nikola Grahek, уредили Милош Арсенијевић и Живан Лазовић, Филозофски факултет, Универзитет у Београду. . 2007. ISBN 9788686563033.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ Grahek, Nikola (2007). Feeling Pain and Being in Pain (2nd изд.). MIT Press. ISBN 978-0-262-07283-0.