Никола Николајевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Никола Николајевић
Датум рођења1780.
Место рођењаБеоград
Датум смрти1822.

Никола Николајевић (Београд, 1780-1822) био је један од четворице вођа (заједно са Симом Марковићем, Павлом Поповићем и Милисавом Чамџијом) Београдске нахије у Првом српском устанку. Његов син Константин Николајевић (1821-1877) био је ожењен Полексијом Карађорђевић, ћерком Александра Карађорђевића и сестром српског краља Петра Првог.

Никола Николајевић је био стипендиста карловачког митрополита Стевана Стратимировића, где је и завршио Богословију. Прешао је у Карађорђеву Србију 1805. године и радио као учитељ у Остружници, у општини Чукарица, тада Посавској општини, Београдске нахије, где су рођени он и његова супруга Макра. После Другог српског устанка био је у служби кнеза Милоша, као управник финансијског одељења (азнадар). Погинуо је у лову 1822. године. Претпоставља се да је убијен по налогу кнеза Милоша, јер је био умешан у догађаје у којима је, између осталог, кнегиња Љубица Обреновић убила чувену Милошеву љубавницу Петрију, мислећи да ће је кнез оженити. [1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Константин Н. Ненадовић, Живот и дела великог Ђорђа Петровића Кара-Ђорђа врховног вожда, ослободиоца и владара Србије и живот његови војвода и јунака, Беч, штампарија Јована Н. Вернаја, 1883, стр. 151.

Литература[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]