ОШ „Алекса Шантић” Калуђерица

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Алекса Шантић” Калуђерица
Типдржавна
Основана`1919.
Локацијаул. Краља Петра Првог бр. 9, Калуђерица
Калуђерица, Гроцка
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.osas.edu.rs/

ОШ „Алекса Шантић” Калуђерица, насељу на територији градске општине Гроцка почела је са радом 1919. године.[1]

Школа у Калуђерици први пут се помиње 1849. године, али се о њеном даљем постојању и раду у 19. веку има мало забележених података.

Из летописа школе, који је 1952. године, почео водити ондашњи учитељ Спасоје Ј. Гутовић, после дужег времена школа је отворена 1919. године, у преуређеној кући Марка Мишића. Пре тога деца су се школовала у Малом Мокром Лугу и Винчи. Први учитељ у обновљеној школи са 45 ђака био је Жарко Јовановић.

У јесен 1925. године почео је рад у новој школској згради саграђеној на имању Марка Соколовића. Данашња тзв. стара школска зграда која је отворена 20. октобра 1963. године. Ова зграда је имала три учионице и трпезарију у приземљу.

У циљу рационализације школске мреже четвороразредна школа у Калуђерици, 1969. године, припојена је основној школи „Никола Тесла” у Винчи, а ученици старијих разреда школовање настављају у Малом Мокром Лугу који им је ближи.

Од 1970. године Калуђерица почиње да се интензивно изграђује, по механичком прираштају становника бива на првом месту у земљи, па је потреба за проширењем простора школе решена привременим коришћењем барака нишког грађевинског предузећа.

Нова школска зграда отворена је у јесен 1980. године, када школа добија име „Алекса Шантић”.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Aleksa Šantić. Edukacija. Приступљено 13. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]