Пређи на садржај

ОШ „Братство јединство” Куцура

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна школа Братство јединство

Основна школа „Братство јединство“ у Куцури је осмогодишња школа која се налази у улици Ослобођења број 6. Ова школа покрива једну месну заједницу, насељеног места Куцура.

Историјат[уреди | уреди извор]

Школа у Куцури се први пут помиње 1765. године, као тривијална школа у извештају Стефана Несмара, коморског провизора у Кули, где се наводи да у селу постоје учитељи за две вероисповести: гркокатоличку и православну. Деца су ишла у школу пет наставних дана, без четвртка и недеље и то само током зимских месеци. Постојала су само прва четири разреда, и то у прва два су ишла млађа, а у трећи и четврти старија деца. Тадашња школска зграда, изграђена је 1773. године, се налазила на месту где је данас Геронтолошки центар.

Опремљеност[уреди | уреди извор]

Парк иза школе

Школа располаже са два објекта и у којима се изводи образовно-васпитни рад и рад других служби у школи неопходних за њено функционисање. Главна зграда са двориштем се налази у улици Ослобођења број 6, и ту се одвија највећи део наставе. У другој згради, која се налази у улици Иве Лоле Рибара број 67, раније су се држали часови техничког васпитања, али је пре пар година и то пребачено у главну зграду. Укупна површина затвореног простора који је под власништвом школе износи 2.326,8 m².

Централна зграда је опремљена са 13 учионица, фискултурном салом, зборницом за наставнике, пар канцеларијама, школском кухињом за сервирање ужине за ученике, тоалетима, просторијама за централно грејање и паром помоћних просторија. Такође, ту се налазе и две дворишне површине. Једна је намењена за фискултурно двориште где се налази терен за мали рукомет, кошарку и одбојку. Друга дворишна површина је намењена за окупљање и боравак деце за време трајања одмора. Ова дворишна површина није у потпуности приведена намени, тако да деца за време великог одмора иду на терене. Обе дворишне површине имају заједно 2.500 m².

Дан школе[уреди | уреди извор]

Споменик испред школе.

Дан школе се обележава 9. маја као Дан победе над фашизмом. Испред школе је постављен споменик који је направио сеоски уметник Силвестер Д. Макаји, а подигли су га грађани Куцуре 2005. године. Посвећен је грађанима Куцуре који су погинули у Другом светском рату.

Сваке године 9. маја ученици ове школе пригодним програмом са песмом, рецитацијама, глумом и плесом означавају овај дан. Тога дана директор школе подели награде ученицима који су у текућој школској години забележили запажене резултате на такмичењима.

Име[уреди | уреди извор]

Данашњи назив Братство јединство школа добија 1946. године. Он полази од чувене фразе Јосипа Броза Тита „Чувајмо братство и јединство, као зјеницу ока свог“. У то време су многе школе називане Братство-јединство, као и кафане, културно-уметничка друштва, па чак и ауто-пут.

Ученици[уреди | уреди извор]

Ову школу похађа више од 400 ђака који су укупно распоређени у 24 одељења, у сваком од осам разреда по три. С обзиром на тај број ученика и одељења настава се мора одвијати у две школске смене, те су школске просторије пуне преко целог наставног дана. Према последњим подацима Центра за социјални рад Врбас 20% ученика долази из социјално-угрожених породица. Тридесетак ученика школе су из породица, са статусом избеглих лица.

Језици[уреди | уреди извор]

Основна школа „Братство јединство“ из Куцуре је двојезична, односно ученици могу пратити наставу на српском (2 одељења) и русинском језику (1 одељење). Страни језици који се изучавају у овој школи су енглески, француски и италијански. Енглески језик се учи у свим разредима, од првог разреда, а француски и италијански од петог. Због недостатка наставника који би предавали италијански језик, свака четврта генерација га изучава почевши од школске 2007/2008. године (генерација 1996). Француски језик је уведен школске 2008/2009. године (генерација 1997) и уче га све остале генерације. Такође, постоји могућност и факултативног учења мађарског језика, као изборни предмет.


Статистичко табеларни преглед радног простора[уреди | уреди извор]

Корисни простор школе (назив / број јединица)
Учионице Учионице за информатику Сале за физичку културу Гардеробе Кухиње Канцеларије Зборнице Архива
12 1 1 2 1 4 1 1
Портирнице Угљарнице Просторије за шљаку Котларнице Санитарне просторије, ложионице Санитарне просторије, ученика Санитарне просторије, запослених Степениште и ходници
1 1 1 1 1 4 1 2

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]