Пређи на садржај

ОШ „Херој Роса Трифуновић” Александровац

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Херој Роса Трифуновић” Александровац
Основана1836.
ЛокацијаКраља Александра Обреновића бб
Александровац, општина Жабари
Држава Србија
Веб-сајтОШ „Херој Роса Трифуновић” Александровац

ОШ „Херој Роса Трифуновић” у Александровцу, насељеном месту на територији општине Жабари, државна је установа основног образовања.[1]

Историјат школе[уреди | уреди извор]

Први податак о постојању прве школе у Александровцу, тада Прову, датира од 1836. године. Када су се школа у Ореовици и Прову сјединиле, а после извесног времена и због лошег службовања тадашњег учитеља Лазара Пекића, школа у Александровцу је била затворена. Школа у Ореовици у континуитету постоји од 1842. године.

Поновни рад школе у Александровцу везује се за 1856. године и за рад учитеља Петра Милетића. Од школске 1882/83. године, на основу прописа Министарства просвете, уведена је припремна настава за влашку децу. Тада су школу осим деце из Прова, похађала деца и из Миријева, Тићевца и Свињарева.

По угледу на веће варошке школе и у Александровцу је од школске 1901/02, формирано женско одељење, а потом женска школа. Школа је престала са радом 1915. године, доласком Бугара. Они су угасили све школе у срезу, а отворили своју на бугарском језику у Жабарима.

Година 1945. школа је добила назив „Народна основна школа”, а од 1952. године заводи се као осмогодишња школа, уместо раније седмољетке. Тих година су јој припојене – као подручне, школе из суседних села: Ореовице, Миријева, Тићевца, Свињарева, а нешто касније и школа из Влашког Дола. Те 1958. испред школске зграде откривена је биста народном хероју Радмили-Роси Трифуновић, чије име до данас носи.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Данас у основној школи „Херој Роса Трифуновић” поред матичне школе у Александровцу, настава се изводи у још шест подручних одељења: у Влашком Долу која је осмогодишња школа, у Ореовици, Полатни, Миријеву, Свињареву и Тићевцу као четвороразредне школе.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Heroj Rosa Trifunović. Edukacija. Приступљено 10. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]