Окита Ринтаро

С Википедије, слободне енциклопедије
Окита Ринтаро
Датум рођења30. март 1826
Место рођењаХино
Датум смрти13. фебруар 1883.(1883-02-13) (56/57 год.)
Место смртиТокиоЈапанско царство
СупружникOkita Mitsu

Окита Ринтаро (јап. 沖田林太郎, транслит. Okita Rintarō; 182613. фебруар 1883) био је јапански самурај касног Едо периода. Познат је као главни командат полицијске јединице Шинчогуми (сестринска јединица чувенијег Шинсенгумија која је уместо Кјота, чувала град Едо).

Кратка биографија[уреди | уреди извор]

Рођен као Иноуе Ринтаро у месту Хино 1826. године, био је млађи брат Иноуе Созоа као и део породице Иноуе Гензабуроа.[1] Касније постаје усвојени син Оките Кацуџира (оца Оките Соџија) и мења своје име у Окита Ринтаро нешто пре свог венчања 1846. године са Кацуџировом ћерком Мицу.[2] Уместо Соџија који је био болестан од туберкулозе, служио је као глава породице Окита.

Као добар мачевалац, практиковао је стил „Теннен Ришин-рју“.[3] Заједно са Окито Соџијем прикључује се јединици Рошигуми, међутим недуго после доласка у Кјото, враћа се за Едо и постаје командант Шинчогумија, по покровитељством округа Шонаи.[1] У то време он и Мицу се селе у бараке (куми-јашики 組屋敷) у бившем Едо стану Тануме Окитаке[4] са својом децом. Живели су тамо до избијања Бошин рата.[5]

Након почетка рата, он и Муцу преузимају болесног Окиту Соџија у последњем стадијуму туберкулозе све док се војска северних ханова и бивших војника шогуната није повукла из Тохоку области. С обзиром да Соџи није био у стању да путује, Ринтаро и Муцу га остављају у Еду.[1] Након што се придружио даимјоу Шонаи округа Сакаи Тадазумију у пребегу из града, Ринтаро и његова породица одлазе за Шонаи.[3] Током Бошин рата, Ринтаро ће се борити са снагама Шонаи војске.[3] После рата, 1872. године, породица се враћа у Токио и живи у кући пом именом Уме-јашики (梅屋敷; "Здање шљива") у месту Сумида-Мукаиџима.[5] Ринтаро умире у Токију 13. фебруара 1833. године. Имао је 58 година.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Mori Makiko 森満喜子. Okita Sōji omokage-shō 沖田総司・おもかげ抄. Tokyo: Shin Jinbutsu Oraisha, 1999.
  2. ^ Kikuchi Akira 菊池明. Shinsengumi 101 no Nazo 新選組101の謎. (Tokyo: Shin Jinbutsu Oraisha, ). (2000). стр. 24.
  3. ^ а б в (језик: јапански) 清河八郎関係人物録(沖田林太郎【おきたりんたろう】)〜回天の魁士清河八郎〜 Архивирано на сајту Wayback Machine (28. септембар 2007)
  4. ^ Kikuchi. стр. 25. Танума, познат и као Танума Генба (име које Кукичи Арира користи над њим), био је даимјо Сагара хана у провинцији Тотојоми. За више информација, видети линк: http://www.asahi-net.or.jp/~me4k-skri/han/toukai/sagara.html Архивирано на сајту Wayback Machine (3. март 2016)
  5. ^ а б в Kikuchi, стр. 25

Литература[уреди | уреди извор]

  • Kikuchi Akira 菊池明. Shinsengumi 101 no Nazo 新選組101の謎. Tokyo: Shin Jinbutsu Oraisha, 2000.
  • Mori Makiko 森満喜子. Okita Sōji omokage-shō 沖田総司・おもかげ抄. Tokyo: Shin Jinbutsu Oraisha, 1999.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]