Пређи на садржај

Основи црногорског национализма

С Википедије, слободне енциклопедије

Основи црногорског национализма је књига написана од стране Савића Марковића-Штедимлије, похрваћеног црногорског књижевника и политичког активисте коју је објавила Политичка библиотека "Путеви" у Загребу 1937. године. Књига је најпре објављена под именом Црвена Хрватска, а затим поново у другом издању исте године под прво поменутим именом.

Садржај[уреди | уреди извор]

Поента књига је Савићев покушај да докаже хрватско порекло Црногораца. У књизи Савић наводи да иако су се Црногорци у 19. веку, а и у периоду и пре и после тога осећали као Срби:

„Ма да се данас Црногорце службено сматра дијелом српског народа и поред свих разлика, које их од њега одвајају, они ипак у далекој својој прошлости нијесу били дио српског народа, већ су то постали, али само по имену током вјекова. У своју данашњу земљу они су дошли као Хрвати и под тим именом су у њој живјели неколико вјекова, а тек касније, кад је била створена средњовековна српска држава, у чији је састав ушла претходница данашње Црне Горе, Зета, почела је под утицајем и притиском ауторитета нове државе да се губи хрватска у корист српске националне свијести код предака данашњих Црногораца. Ова промјена, међутим, вјештачки је изазвана...“ [1]

Да би доказао хрватско порекло Црногораца, Штедимлија се позива на Летопис попа Дукљанина и тезу о Црвеној Хрватској која се наводно простирала од Дунава до Драча, а чији је део била Дукља.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Марковић-Штедимлија, Савић (1937). Основи црногорског национализма. Загреб: Путеви. стр. 9. 
  2. ^ Пиваш, Ненад. „Ненад Пиваш: ”Основи црногорског национализма" Савића Марковића Штедимлије или монтенегринство на климавим ногама”. Нова српска политичка мисао (на језику: српски). Приступљено 2020-12-02.