Пређи на садржај

Петар I - краљ Ослободилац (књига)

С Википедије, слободне енциклопедије
Петар I - краљ Ослободилац
Предње корице књиге из 2019. године
Настанак
Аутормр Душан Бабац
Земља Србија
Језиксрпски, енглески
Садржај
Жанр / врста делабиографија
ТемаКраљ Петар I Карађорђевић
Издавање
ИздавачEvro Book
Број страница326
Превод
ПреводилацТатјана Бабац
Датум
издавања
2019.
Класификација
ISBN?978-86-505-3170-9

Петар I - краљ Ослободилац јесте библиофилска историографска монографија мр Душана М. Бапца, објављена 2019. године. Представља луксузно опремљену и богато илустровану монографију краља Петра I Карађорђевића, владара Краљевине Србије (1903–1918) и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1918–1921)

Аутор[уреди | уреди извор]

Душан М. Бабац (1969) је српски магистар геолошких наука, хералдичар, публициста, члан крунског већа Александра Карађорђевића и директор Фонда Краљевски двор. Његов отац је филмски теоретичар и редитељ Марко Бабац, а деда је био пешадијски мајор Југословенске војске и помоћник команданта београдских корпуса ЈВуО током Другог светског рата генералштабног мајора Жарка Тодоровића Валтера. Један је од водећих српских војних публициста и аутор је неколико десетина монографија из српске војне историје, од којих је највећи део објавио Медија центра Одбрана Министарства одбране Републике Србије.

Садржај[уреди | уреди извор]

Књига представља свеобухватну биографију Петра I Карађорђевића, од рођења у дому кнеза Александра и кнегиње Персиде, затим изгнанства након Светоандрејске скупштине и школовања у иностранству, учешћа у Француско-пруском рату, Херцеговачком устанку, венчања у Црној Гори, доласка на престо после Мајског преврата 1903. године, све до периода Балканских ратова и Првог светског рата.

Књига је изузетно богато илустрована са преко 300 фотографија, који укључују портрете, историјска документа (попут венчаног листа кнеза Петра и кнегиње Зорке), те одређених предмета (круна са венчања кнеза Петра и кнегиње Зорке које се чувају у ризници Митрополије црногорско-приморске на Цетињу).[1]

Предговор књизи дао је Александар Карађорђевић, крунски принц и титуларни престолонаследник, а уједно и праунук краља Петра I Карађорђевића.[2]

Серијал[уреди | уреди извор]

Књига представља једну у низу монографија из серијала о нововековним српским владарима, које Душан М. Бабац годинама приређује. Хронолошки иза ње, али по времену издања претходи јој књига Александар I - витешки краљ, као и мемоарски списи краља Петра II Карађорђевића Мој живот, објављени на почетку серијала.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бабац, Душан М. (2019). Петар I - краљ Ослободилац. Београд: Evro Book. стр. 49. ISBN 978-86-505-3170-9. 
  2. ^ Бабац, Душан М. (2019). Петар I - краљ Ослободилац. Београд: Evro Book. стр. 4—5. ISBN 978-86-505-3170-9.