Позориште за децу Крагујевац

С Википедије, слободне енциклопедије
Позориште за децу
Крагујевац
Оснивач: Град Крагујевац
Основана: 2003.
Седиште: Трг слободе 1
Крагујевац  Србија
Директор: Јелена Стојановић Патрногић
Веб презентација http://www.pozoristezadecu.com/

Позориште за децу Крагујевац је основано 27. јуна 2003. године Одлуком Скупштине града Крагујевца, са циљем задовољења потреба деце за јединственим местом где би се неговало стваралаштво за децу у Крагујевцу.[1]

Од 1. јануара 2004. године Позориште има статус правног лица и уједно представља најмлађе Позориште те врсте у Србији.

Од почетка свог постојања Позориште је смештено у згради Дома синдиката. Потпуна реконструкција Позоришта урађена је 2008. године и од тада Позориште има 303 места за публику и сцену опремљену оптималном сценском техником. Иако је препознатљиво по луткарским представама, 5. новембра 2009. године добија и вечерњу сцену „Сцена 303”, намењену ученицима средњих школа и студентима. Омладинском сценом заокружује се програмска концепција најмлађег глумишта у граду.

До 2017. године Позориште је реализовало 32 премијерe, углавном луткарских представа, а остало су драмске представе за децу предшколског и школског узраста. Годишње се у просеку одигра око 170 представа којима присуствује преко 40.000 посетилаца.

Поред основне делатности, припреме и извођења представа из сопственог репертоара, Позориште за децу Крагујевац је сачувало традицију организовања Међународног луткарског фестивала „Златна искра” на коме из године у годину учешће узима све више водећих светских позоришта.

Осим Међународног луткарског фестивала „Златна искра”, организује „Фестивалчић”, смотру драмско-луткарског стваралаштва предшколских установа и „Искрицу”, фестивал драмско-луткарских радионица основних школа Крагујевца.

Захваљујући квалитету представа, Позориште је учествовало на бројним домаћим и међународним луткарским фестивалима и до сада је освојило 42 награде.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pozorište za decu Kragujevac”. Kragujevac online. Приступљено 11. 12. 2019. 
  2. ^ „Pozorište za decu na festivalu u Šangaju”. Ritam Grada. Архивирано из оригинала 27. 09. 2020. г. Приступљено 11. 12. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]