Пређи на садржај

Покладне процесије у области Хлинска

С Википедије, слободне енциклопедије
Покладне процесије у области Хлинска
Аутентична маска
Нематеријално културно наслеђе
РегионЧешка
Светска баштина Унеска
Листа уписаУнеско
Унеско ознакаРепрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човечанства
Датум уписа2010. (5. седница)
Локација уписа397

Покладне процесије у области Хлинска је фолклорна традиција у источној Чешкој. Овај обичај упражњава се у завршници поклада, током Покладног уторка пре Чисте среде. Карактеристичан је за град Хлинско и шест околних насеља, укључујући Хамри, Студнице, Вортову и локани део Хлинског Блатна, у округу Хрудим у источној Чешкој.[1] На овом подручју обичај је сачуван у готово аутентичном облику, па је 2010. године уписан на Унескову листу нематеријалне културне баштине човечанства.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Свечаности које је требало да обележе долазак пролећа и обезбеде добру жетву и плодност вероватно су настале још у прехришћанско доба.

У области Хлинска покладна процесија представља шетњу маскиране поворке од врата до врата. Постоје строга правила о броју маски и њиховом редоследу у поворци. Маска кобиле мора да иде на челу, а кљусе на зачељу. Остале маске су ловац, жена, Турчин, сламнати човек, оџачар и трговац.[3] Маске су подељене на црне и црвене. Сви учесници су, без изузетка, прекривени чађом.

Поворка се прима и угошћава у свакој кући. Процесија се завршава смрћу и каснијим васкрсењем кобиле (маске), широко распрострањеног симболичког мита који се повезује са доласком пролећа.

Историја[уреди | уреди извор]

Покладна процесија је стар ритуал, али прва писана сведочанства датирају из средине 19. века и нађена су у хроникама неколико села. Ове хронике чувају се у Државном окружном архиву у Хрудиму. У литератури је ову традицију први забележио Карел Вацлав Адамек у публикацији Lid na Hlinecku (Људи у Хлинеку) из 1900. године. Детаљно је описао ток процесије, маске и традиционалне изреке. Захваљујући овом запису може се установити да је ритуал, бар од краја 19. века, остао готово непромењен.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Nehmotne dedictvi UNESCO – Masopustni pruvody”. Česka republika. Архивирано из оригинала 18. 7. 2019. г. Приступљено 26. 11. 2022. 
  2. ^ „Shrovetide door-to-door processions and masks in the villages of the Hlinecko area”. UNESCO. Приступљено 26. 11. 2022. 
  3. ^ „Na Hlinecku začaly masopustní obchůzky zapsané na seznamu UNESCO”. Radio Prague International. 30. 1. 2016. Приступљено 26. 11. 2022. 
  4. ^ „Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku”. Národní ústav lidové kultury. Архивирано из оригинала 11. 7. 2016. г. Приступљено 26. 11. 2022.