Пређи на садржај

Портал:Антички Рим/Чланак месеца мај

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Заме, слика од Корнелија Корта 1567.
Битка код Заме, слика од Корнелија Корта 1567.

Битка код Заме била је коначна и одлучујућа битка Другог пунског рата, а одиграла се око 19. октобра 202. п. н. е.. Римску армију је предводио Сципион Афрички, а картагиљанску Ханибал. Картагина је поражена у тој бици и молила је за мир. Битком завршава Други пунски рат, а Картагини се намеће плаћање ратне одштете и забрањује се да има војску без дозволе Рима.

Ханибал је извршио инвазију, а великим победама у биткама код Тицина,Требије, језера Трасимен и Кане понизио је римску војску. У бици код Кане уништио је целу једну армију. Те победе користио је не би ли добио савезнике у Италији. Одзив је био слаб. Користио је политику спржене земље, али није успевао да добије појачање потребно за коначну победу. У бици код Метаура страдао му је брат Хасдрубал, који је дошао преко Алпа као дуго чекано појачање.

Сципион Афрички пресељава битке у Шпанију и ту побеђује и претвара Шпанију у римску провинцију. Затим Сципион предлаже да се рат пресели у Африку, близу саме Картагине. После Сципионове победе у бици код Багбрада, Ханибал је позван из Италије да дође да обрани саму Картагину.

Даље...