Пређи на садржај

Портал:Астрономија/Чланак месеца март

С Википедије, слободне енциклопедије
Плутон виђен преко телескопа Хабл
Плутон виђен преко телескопа Хабл

Плутон је сматран за девету планету у Сунчевом систему, све до 24. августа 2006, кад је преименован у тренутни статус: "патуљаста планета".

Плутон је удаљен 39,5 AU или 5.913.520.000 km од Сунца и има пречник од 2.274 km и масу од 1,27×1022 kg. У поређењу, Плутон је мањи од седам сателита Сунчевог система (Месеца, Иoа, Европе, Ганимеда, Калиста, Титана и Тритона). Плутонов месец је Харон који има орбиту од 19.640 km од Плутоновог средишта, пречник од 1.172 km и масу од 1,90×1021 kg. С обзиром на коефицијент пречника Плутона и пречник Харона, Харон је највећи сателит који кружи око једне планете у Сунчевом систему. У научним круговима постоје дилеме о односу између Плутона и Харона. Постоје тврђења да Плутон и Харон чине двојни систем планета, а свој аргумент граде по опажањима путање Плутона и Харона која је синхрона око једне средишње осе, али овај доказ још није прихваћен.

Дилеме су дуго постојале и око дефинисања Плутона као планете. Обзиром на своју величину, а и на недавна открића, може се сматрати само једним од већих тела Кајперовог појаса. Међутим, из традиционалистичких разлога, Међународна астрономска унија сматрала га је планетом. О атмосфери Плутона се врло мало зна. Претпоставља се да се састоји углавном од азота, угљен-моноксида и метана. Специфичност његове атмосфере је и та што је изузетно ретка, те је и притисак величине свега неколико микробара. Плутонова атмосфера је у гасовитом стању само када је Плутон најближи Сунцу. Удаљавањем од Сунца атмосфера се кондензује, делом пада на површину планете, делом "изветрава" у свемир. Ротација око своје осе траје нешто више од шест земаљских дана.

Даље...

Остали изабрани чланци