Пређи на садржај

Портал:Биографија/Изабрани чланак новембар 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије
Леонардо Дикаприо
Леонардо Дикаприо

Леонардо Вилхелм Дикаприо (енгл. Leonardo Wilhelm DiCaprio, рођен 11. новембра 1974. у Лос Анђелесу, САД) амерички је глумац и продуцент.

Пет пута је номинован за награду Оскар, а десет пута за награду Златни глобус. Добитник је два Златна глобуса — за најбољег главног глумца у драми за улогу Хауарда Хјуза у филму Авијатичар (2004) и за најбољег главног глумца у комедији или мјузиклу за улогу Џордана Белфорта у филму Вук са Вол Стрита (2013). Такође је био номинован за награде БАФТА, Сателит и Награду Удружења филмских глумаца.

Глумачку каријеру је започео деведесетих година прошлог века наступајући у рекламама и сапуницама као што су Санта Барбара, Родитељство, те у ситкому Од муке до науке. Прву запаженију филмску улогу остварио је у филму Дечаков живот из 1993, где му је партнер био Роберт де Ниро. У драми Шта изједа Гилберта Грејпа из 1993. године имао је споредну улогу, а у биографcком филму Кошаркашки дневници из 1995. глумио је зависника Џима Керола. Постаје популаран 1996. захваљујући улози у модерној адаптацији Шекспировог дела Ромео и Јулија у режији База Лурмана. Међународну славу стиче главном улогом у љубавном филму Титаник из 1997. режисера Џејмса Камерона, који је у то време био филм са највећом зарадом у историји кинематографије. Почетком 21. века критика је хвалила његове изведбе у филмовима Ухвати ме ако можеш (2002), Банде Њујорка (2002), Крвави дијамант (2006), Двострука игра (2006), Револуционарни пут (2008), Затворено острво (2010), Почетак (2010), Ђангова освета (2012) и Вук са Вол Стрита (2013).

Власник је продуцентске компаније „Appian Way Productions“. Често сарађује са режисером Мартином Скорсезеом и до сада је наступио у пет његових филмова. Као посвећеног филантропа и борца за очување животне средине похвалиле су га организације за заштиту животне средине.