Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 30

С Википедије, слободне енциклопедије

Класификација за најбољег младог возача на Тур де Франсу је једна од другостепених класификација на етапној бициклистичкој трци, Тур де Франсу, заједно са са брдском и класификацијом по поенима, мада ако је исти возач лидер у брдској и класификацији за најбољег младог возача, предност има брдска класификација. Класификација је уведена 1975. и током година је више пута мијењана. Правила нису дозвољавала најискуснијим возачима да учествују у рангирању. Некад је било одређено бројем година, некад тиме да ли је тај возач возио Тур де Франс раније или да ли је професионалац дуже од двије године.

Задњих година, у класификацији учествују само млађи од 26 година, а систем је исти као и у генералном пласману, сабира се вријеме на крају сваке етапе и возач са најбољим временом, који има испод 26 година је лидер класификације.

Од 1968. до 1985. на Тур де Франсу се додељивала бијела мајица, али за класификацију комбинације (сабира се учинак у осталим класификацијама), која је 1975. укинута и замијењена класификацијом за најбољег младог возача. У класификацији су учествовали сви возачи који су минимум три године професионалци, користећи систем који се користи у генералном пласману. Лидер класификације је носио бијелу мајицу.

Правила су промењена 1983. и само возачи који учествују први пут на Тур де Франсу су се такмичили у класификацији. Правила су промијењена опет 1987. и у класификацији су се такмичили сви возачи млађи од 26 година.

Године 1997. класификација је преименована у Трофеј Фабио Казартели.