Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 37

С Википедије, слободне енциклопедије

Класификација комбинације на Вуелта а Еспањи је једна од другостепених класификација на етапној бициклистичкој трци Вуелта а Еспањи. Уведена је на Вуелти 1970. али је прекидана два пута, од 1975 до 1985. и од 1995. до 2002. Поени за класификацију комбинације сабирају се на основу позиција у генералном пласману, брдској и класификацији по поенима. Ако је возач трећи у генералном пласману, други у брдској и трећи у класификацији по поенима, онда има осам поена у класификацији комбинације (3+2+3=8). Ако је исти возач први у све три класификације, онда има три поена у класификацији комбинације (1+1+1=3), што је најмањи могући број поена. Возач са најмање поена је лидер класификације и, од 2006. носи бијелу мајицу, до 2006. лидер класификације комбинације носио је златно-зелену мајицу.

За разлику од Тур де Франса и Ђиро д’Италије. на Вуелти нема класификације за најбољег младог возача, због правила свјетске бициклистичке уније да број класификација за које се додељује мајица ограничи на четири.

Класификација комбинације не привлачи велику пажњу и обично дође као утјешна награда за возаче који се боре за генерални пласман, а често побједник Вуелте освоји класификацију комбинације.