Пређи на садржај

Портал:ЛГБТ/Изабрани/12

С Википедије, слободне енциклопедије

Стрејтвошинг (прев. стрејт прање) који се такође назива хетвошинг (прев. хетеро прање) представља приказивање ЛГБ (лезбејки, геј, бисексуалаца) или на неки други начин квир ликова у фикцији као хетеросексуалних (стрејт), што чини да ЛГБ особе изгледају хетеросексуално. Термин такође означава мењање информација о историјским личностима како би њихова репрезентација била у складу са хетеронормативношћу.

Стрејтвошинг се најистакнутије види у делима фикције, посебно на телевизији и у биоскопу, при чему су ликови који су првобитно приказани као хомосексуалци, бисексуалци или асексуалци погрешно представљени као хетеросексуалци.

Стрејтвошинг је релативно савремен термин који се последњих година све више користи и признаје. Упркос све већој присутности квир ликова и прича на телевизији, и даље постоји забринутост око брисања квир ликова и прича. Уобичајена оправдања за стрејтвошинг укључују „забринутост произвођача у вези са реакцијама публике и друштвеним нормама и стереотипима у вези са прихватљивим облицима квир културе“.