Пређи на садржај

Портал:ЛГБТ/Изабрани/16

С Википедије, слободне енциклопедије
Потписнице Декларације Уједињених нација о сексуалној оријентацији и родном идентитету су обојене зеленом, док су државе које се противе обојене црвеном бојом.
Потписнице Декларације Уједињених нација о сексуалној оријентацији и родном идентитету су обојене зеленом, док су државе које се противе обојене црвеном бојом.

Елен Ли Деџенерес америчка је комичарка, телевизијска водитељка, глумица, књижевница и продуценткиња. Од 1994. до 1998. глумила је у комедији ситуације Елен, а од 2003. до 2022. водила је свој телевизијски ток-шоу, Шоу Елен Деџенерес. Стендап каријеру започела је раних 1980-их, а 1986. године била је гост емисије Вечерњи шоу Џонија Карсона. Као филмска глумица, Деџенересова је глумила у филмовима: Господин Погрешни (1996), ЕдТВ (1999) и Љубавно писмо (1999), док је позајмила глас Дори у анимираним филмовима У потрази за Немом (2003) и У потрази за Дори (2016). За Нема, освојила је награду Сатурн за најбољу споредну женску улогу, први пут да је глумица освојила награду Сатурн за гласовну улогу. Године 2010. била је чланица жирија у деветој сезони емисије American Idol.

Глумила је у две телевизијске комедије ситуације, Елен (1994—1998) и Еленин шоу (2001—2002). Током четврте сезоне Елен из 1997. године, аутовала се као лезбијка у емисији Шоу Опре Винфри. Њен лик, Елен Морган, такође се аутовала пред терапеутом којег игра Винфријева, а серија је наставила да приказује различита питања ЛГБТ особа, укључујући и процес аутовања. Године 2008. удала се за дугогодишњу партнерку, Поршу де Роси.

Деџенересова је водила доделу Оскара, награда Греми и награда Еми за програм у ударном термину. Издала је четири књиге и основала дискографску кућу Eleveneleven, као и продукцијску кућу, A Very Good Production. Такође је покренула сопствени бренд, ED Ellen DeGeneres, који се састоји од колекције одеће, додатака, предмета за дом, бебе и кућне љубимце. Освојила је 30 Емија, 20 Награда по избору публике (више од било које друге особе) и бројне друге награде за свој рад и добротворне напоре. Године 2016. додељена јој је Председничка медаља слободе. У јануару 2020. године добила је награду Карол Бернет за свој рад на телевизији, поставши прва добитница након њене инаугуралне имењакиње, Карол Бернет.