Портал:Олимпијске игре/Изабрани чланак август

С Википедије, слободне енциклопедије
I Олимпијске игре - Атина 1896 Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας - Αθήνα 1896
I Олимпијске игре - Атина 1896
Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας - Αθήνα 1896

Летње олимпијске игре 1896 биле су међународно мулти-спортско такмичење које се одржавало у Атини Грчка, од 6. априла до 15. априла 1896. године. Биле су то прве Олимпијске игре модерног доба. Античка Грчка била је постојмина Олимпијских игара, па је Атина била одговарајући избор почетка модерних Олимпијских игара.

Упркос бројним препрекама и организацица Игара 1896. била је велики успех. Игре су биле највеће међународно такмичење одржано до тада. Игре су одржане на Панатинаико стадиону, првом великом стадиону у савременом свету, са могућности да прими највеће број гледалаца који су посматрали неку спортску приредбу.< Врхунац Игара за Грке била је маратонска победа њихових сународника Спиридона Луиса. Најуспешнији је био немачки такмичар рвач и гимнастичар Карл Шуман, који је освојио четири златне медаље.

На Париском универзитету Сорбони одржан је оснивачки конгрес Међународног олимпијског комитета, МОКа од 16. јуна до 23. јуна 1894. године на предлог барона Пјер де Кубертена. По оснивању МОК-а одлучено је да се Прве модерне Олимпијске игре одрже у њиховој прадомовини Грчкој где су рођене пре 2762. године. Одређено је и да то буде у Атини. Због тога је част да буде изабран за првог председника МОК-а добио грк Деметриос Викелас.