Пређи на садржај

Портал:Тенис/Изабрани јул

С Википедије, слободне енциклопедије
Дејвис куп.
Дејвис куп.

Дејвис куп (енгл. Davis Cup) је најпознатије екипно такмичење мушких тениских репрезентација, за велики 18 kg тешки сребрни пехар, поклон оснивача Двајта ф. Дејвиса (1879-1945), председника америчког тениског савеза. Игра се сваке године од 1900.

Дејвис је као студент на Харварду 1899. организовао први меч између харвардских и британских играча, што је послужило као модел за први сусрет САД и Уједињеног Краљевства 1900. Од 1903. у такмичење су се укључиле Белгија, Аустрија, Француска и Аустралазија (заједница коју су чиниле Аустралија и Нови Зеланд до 1913).

Данас су у ово такмичење укључене 124 земље. Све националне екипе се такмиче да уђу у елитну светску групу од 16 репрезентација које сваке године током четири викенда играју по куп систему да добију победника за ту годину. Екипе су у предтакмичењу подељене у три зоне: европску, америчку и азијску.

Свака репрезентација има од два до четири играча. У оквиру сваког сусрета играју се четири појединачна меча и један у игри парова. Сусрет траје три дана (петак-недеља). Појединачни мечеви се играју првог и трећег, а парови другог дана. Игра се на три добијена сета. Тим који победи у три меча сматра се победником.

Прочитајте цео чланак