Пређи на садржај

Портал:Шпанија/Биографија април

С Википедије, слободне енциклопедије
Салвадор Дали (1939)
Салвадор Дали (1939)

Салвадор Фелипе Хасинто Дали (кат. Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, шп. Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech; 11. мај 1904. - 23. јануар 1989, Фигерас) је био каталонски шпански надреалистички сликар, писац вајар, сценограф и глумац.

Он је један од најзначајнијих уметника 20. века, а често га називају и великим мајстором надреализма. Његова уметничка дела показала су да је он један од најкреативнијих сликара свог времена. Далијева честа тематика је свет простора, пијанства, грознице и религије. Дали је изражавао велико поштовање према шпанском диктатору Франциску Франку и Адолфу Хитлеру, што је много пута довело у питање процену његове личности и његових дела.


Дали је рођен 11. маја 1904. године у Фигерасу, а умро је 23. јануара 1989. такође у Фигерасу. Име Салвадор је прво било дато његовом брату, који је девет месеци пре Салвадоровог рођења умро. Све до рођења његове сестре Ана Марије, Салвадор је био једино дете у породици. Због градског друштва и васпитања које је стекао од оца, угледног нотара, код Далија се јавила жеља за сигурношћу и дисциплином, што му је касније било веома важно у животу.

Опширније...


Остале изабране биографије