Пређи на садржај

Портал:Film/Izabrani članak/08. 2011

С Википедије, слободне енциклопедије
Џорџ Клуни

Џорџ Тимоти Клуни (енгл. George Timothy Clooney; 6. мај 1961.) је амерички глумац, режисер, продуцент и сценариста. Добитник је Златног глобуса за најбољег глумца у споредној улози и Оскара за најбољег споредног глумца за улогу у филму Сиријана.

Клуни је глумачку каријеру почео 1978, али је широј јавности постао познат тек 1994, захваљујући улози доктора Дагласа Роса у серији Ургентни центар. Та улога му је касније обезбедила место у многим високобуџетним и комерцијално успешним филмовима. Неки од њих су били Бетмен и Робин, Играј своју игру, Поново у игри, Мајкл Клејтон и У ваздуху. Критичари су похвалили и филмове које је режирао. Тако је филм Исповест опасног ума био у конкуренцији за Златног медведа, док је драма Лаку ноћ и срећно била номинована за Оскар за најбољи филм.

Џорџ Клуни је познат као активиста и борац за људска права. Противио се Рату у Ираку и залагао да се решење за Дарфурски конфликт нађе мирним путем. Био је организатор и водитељ телетона „Нада за Хаити“, који је обезбедио знатну финансијску помоћ пострадалима у земљотресу 2010. године.

... Више о Клунију ...