Пређи на садржај

Википедија:Трг/Новости — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Босански језик не постоји. https://rs.n1info.com/vesti/a89055-ivan-klajn-nema-bosanskog-jezika/
ознаке: поништење враћена измена
м као и пре, туђи коментари се не мењају; в. корисничку СзР
ознаке: враћање враћена измена
Ред 244: Ред 244:
=== Предложени термини и теме: ===
=== Предложени термини и теме: ===


''Консултације ће се водити на српскохрватском језику преко платформе ''Google Meet''.''
''Консултације ће се водити на босанском/хрватском/српском језику преко Google Meet платформе.''
* Изаберите термин који вам највише одговара, а затим...
* Изаберите термин који вам највише одговара, а затим...
* пошаљите поруку на: bpipal-ctr@wikimedia.org како бисте добили позивницу и кôд за приступ.''<br>
* пошаљите поруку на: bpipal-ctr@wikimedia.org како бисте добили позивницу и кôд за приступ.''<br>

Верзија на датум 4. јун 2022. у 22:16

 Увод

Новости су подстраница Трга на којој се објављују најновије објаве, најаве и вести.

Ту спадају: позиви на конференције, такмичења, кампање и акције, техничке новости, пријаве за стипендије, анкете итд. Не пишите новости које нису повезане с Википедијом или њеним сродним пројектима.

Посетите актуелности да бисте видели достигнућа Википедије на српском језику по месецима.

Покрени расправу


« Архиве1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

Архивирај

ЦЕЕ пролеће 2022

Ћао свима, ускоро почиње већ традиционално такмичење ЦЕЕ пролеће 2022. Организујемо га у сарадњи са Викимедијанцима из Републике Српске и односи се на писање нових и допуњавање постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 20 заједница. Прва три корисника са највише бодова добиће ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Доделићемо и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига. Позивамо вас да се прикључите и подржите пројекат који је један од успешнијих модела сарадње између заједница и огранака у региону. Више информација можете наћи на блогу Викимедије Србије или страни такмичења на Википедији. — IvanaMadzarevic (разговор) 12:58, 16. март 2022. (CET)[одговори]

Growth Newsletter #20

18:12, 16. март 2022. (CET)

Радна група за развој лидерства: Пријавите се! (до 10. априла 2022.)

Здраво свима!

Уколико желите да учествујете у раду Радне групе за развој лидерства, пријавите се на овој страници].
Конкурс је отворен до 10. априла 2022.
Пријаве ће анонимно прегледати и оценити комисија састављена од волонтера и особља Фондације Викимедија са искуством у едукацији или развоју лидерства.

Ако вас интересује зашто је покрету потребна заједничка дефиниција лидерства, шта је Радна група, чиме ће се бавити, на која питања ће покушати да одговори и који су услови да постанете члан, погледајте детаљнија објашњења на страници Радна група за развој лидерства - Сврха и структура.

Сажетак до сада прикупљених коментара и сугестија заједнице на тему развоја лидерства можете да прочитате (на енглеском језику) на овој Мета страници.

Срдачан поздрав,
BPipal (WMF) (разговор) 20:32, 23. март 2022. (CET)[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Викилајв конференција се одржава после две године паузе

Здраво свима, обавештавам вас да након две године паузе, Викимедија Србије организује Викилајв конференцију која ће се одржати 28. и 29. маја 2022, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Уколико сте заинтересовани да будете део конференције као учесник, предавач и/или волонтер, позивамо вас да се пријавите до 14. априла и уђете у избор за добијање стипендије која покрива трошкове пута, смештаја и хране. Све детаље можете прочитати на сајту Викимедије Србије, а можете нам писати и на kancelarija@vikimedija.org. — IvanaMadzarevic (разговор) 12:45, 1. април 2022. (CEST)[одговори]

Отворен је позив за подношење пројеката у оквиру UNLOCK 2022 програма

Здраво свима, овом приликом делим са вама позив за подношење пројеката у оквиру UNLOCK 2022 програма. У питању је програм који је иницирала Викимедија Немачке, а реализујемо га заједно са Импакт хабом. Идеја је да се прикупе предлози који промовишу нове технологије, слободно знање, а све у циљу боље доступности знања и једнакости у том погледу. Будући да је званични језик енлески, читав позив је на енглеском и очекује се од подносилаца да имају добар ниво разумевања и конверзације на истом. Пријаве трају до 29. маја, а сви детаље се могу прочитати на нашем сајту. — IvanaMadzarevic (разговор) 14:44, 5. април 2022. (CEST)[одговори]

Резултати гласања о Смерницама за спровођење УЦоЦ-а

Здраво свима!

Желим да вас обавестим да је већина Викимедијанаца прихватила предложене Смернице за спровођење Универзалног кодекса понашања (УЦоЦ).

Укупно 2348 чланова заједнице учествовало је у гласању.
Од тог броја, 1338 је гласало за, 945 је било против, док је неодлучних било 65.


  • Шта значи овакав резултат?
Значи да постоји довољна подршка да Одбор повереника Фондације Викимедија размотри ове Смернице. То не значи да је процес ратификације завршен.
  • Који су наредни кораци?
Одбор повереника ће прегледати текст Смерница и размотрити пропратне коментаре и сугестије заједнице како би утврдио да ли постоје неки аспекти које треба ревидирати.
  • Који су могући исходи?
1. Ако Одбор повереника закључи да постоје делови Смерница које је потребно разјаснити, коментари гласача и доприноси дати кроз дискусије у заједници пружиће добру полазну тачку за њихову ревизију.
2. Ако Одбор повереника одлучи да настави са ратификацијом, пројектни тим УЦоЦ ће започети рад на подршци конкретним предлозима садржаним у Смерницама.


На овој страници можете погледати детаљан преглед резултата и пратећу статистичку анализу. На истој страници ће бити доступан и сажетак коментара учесника у процесу гласања.

Срдачан поздрав,
BPipal (WMF) (разговор) 21:14, 6. април 2022. (CEST)[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Све у свему - лијепе вијести. Поздрав за тебе и одбор повјереника. :) — Садкσ (ријечи су вјетар) 22:45, 7. април 2022. (CEST)[одговори]

Вести о Стратегији и управљању покретом - Број 6

Вести о Стратегији и управљању покретом
Број 6, април 2022.Прочитајте цео билтен


Добродошли у шесто издање Билтена Стратегије и управљања покретом! Овај преуређени билтен преноси важне вести и догађаје о Повељи покрета, Универзалном кодексу понашања, грантовима за имплементацију Стратегије покрета, изборима за Одбор повереника и другим релевантним темама МСГ-а.

Овај билтен ће излазити квартално, док ће се одређене вести достављати недељно. Не заборавите да се пријавите овде ако желите да примате будућа издања овог билтена.

  • Развој лидерства - Формира се радна група! - Пријава за придруживање Радној групи за развој лидерства затворена је 10. априла 2022. и биће изабрано највише 12 чланова заједнице који ће учествовати у њеном раду. (Наставите са читањем)
  • Објављени су резултати ратификације Универзалног кодекса понашања! - Глобални процес одлучивања о спровођењу УЦоЦ одржан је од 7. до 21. марта путем SecurePoll система. Преко 2.300 бирача са правом гласа из најмање 128 различитих пројеката дало је своја мишљења и коментаре. (Наставите са читањем)
  • Дискусија о хабовима – Глобални разговор о регионалним и тематским чвориштима одржан је у суботу, 12. марта, а присуствовало му је 84 различита Викимедијанаца из целог покрета. (Наставите са читањем)
  • Грантови стратегије покрета остају отворени! - Од почетка године одобрено је шест предлога укупне вредности око 80.000 УСД. Да ли имате идеју за пројекат Стратегије покрета? Обратите нам се! (Наставите са читањем)
  • Одбор за израду Повеље покрета је спреман! - Комисија од петнаест чланова, која је изабрана у октобру 2021. године, усагласила је суштинске вредности и методе за свој рад и приступила изради предлога нацрта Повеље покрета. (Наставите са читањем)
  • Представљамо недељник Стратегије покрета - Дајте свој допринос и пријавите се! - MSG тим је покренуо портал новости који је повезан са различитим страницама Стратегије покрета на Мета-викију. Пријавите се да бисте добијали најновије вести о текућим пројектима. (Наставите са читањем)
  • Diff блогови - Погледајте најновије публикације о Стратегији покрета на страници Викимедија Diff. (Наставите са читањем)


BPipal (WMF) (разговор) 17:06, 13. април 2022. (CEST)[одговори]

Придружите се уређивачком маратону о животној средини

Здраво свима, Викимедија Србије сe трећи пут заредом придружује глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину.

На Википедији на српском ће бити реализована у виду уређивачког маратона који ће трајати од 19. до 25. априла. Придружите се! :) — IvanaMadzarevic (разговор) 12:53, 15. април 2022. (CEST)[одговори]

Ратификација Смерница за спровођење УЦоЦ-а: Наредни кораци

Здраво свима!

Пре две недеље, приликом објављивања резултата, указао сам на могуће исходе гласања о Смерницама за спровођење УЦоЦ-а.

Након прегледа резултата гласања и пропратних коментара, Комитет за питања заједнице одлучио је да покрене још један круг консултација са заједницом. Tим WMF-а ће затим организовати ново гласање о ревидираном тексту Смерница за спровођење УЦоЦ-а.
Примљени коментари су показали да чланови заједнице недвосмислено подржавају стварање безбедне и пријатељски настројене културе која спречава агресивно и токсично понашање, пружа подршку жртвама таквих поступака и охрабрује људе који раде у доброј вери да буду продуктивни на Викимедија пројектима.

Иако су резултати показали да је подршка Смерницама премашила неопходних 50% плус један глас, коментари су нагласили да ће бити потребне даље ревизије текста како би се осигурала снажна подршка заједнице за спровођење УЦоЦ-а.
У том смислу, Комитет је наложио Фондацији да:

  • Спроведе још један круг консултација у заједници, и
  • стави нову верзију Смерница на гласање

Тим WMF-a ће тражити повратне информације о четири теме које су се истакле међу коментарима гласача.
Више информација о четири теме, као и о другим закључцима Комитета можете добити на овој Мета страници.

Срдачан поздрав,
BPipal (WMF) (разговор) 17:59, 20. април 2022. (CEST)[одговори]

Отворена регистрација за Викилајв конференцију!

Отворена је регистрација за Викилајв конференцију 2022. Шесто локално окупање Википедијанаца одржаће се 28. и 29. маја, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду, а сви заинтересовани уредници и уреднице Википедије, волонтери Викимедије, сарадници и партнери, позвани су да се придуже и тако увеличају догађај.

Сва предавања објављена су у програму на страни догађаја на Википедији.

Сви заинтересовани се могу регистровати до 20. маја, 23:59, путем једноставног упитника. Видимо се! :) — IvanaMadzarevic (разговор) 14:08, 21. април 2022. (CEST)[одговори]

Year user pageviews for srwiki

Cumulative user pageviews for srwiki articles in Main space
Project 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Pageviews 204 083 266 228 838 992 251 675 389 267 272 693 331 130 925 343 399 543
Pages 293 298 356 277 542 658 624 627 639 747 651 924
🔗 Source and more.

✍️ Dušan Kreheľ (разговор) 21:08, 23. април 2022. (CEST)[одговори]

Hvala lijepo brate Dušane. — Садкσ (ријечи су вјетар) 22:48, 23. април 2022. (CEST)[одговори]

Избори за Одбор повереника 2022: Позив за кандидате

Време је за изборе!

Ове године, заједница и подружнице заједнички одлучују о два места у Одбору повереника Фондације Викимедија.
Ако желите да постанете кандидат за функцију Повереника, пажљиво прочитајте све информације на овој Мета страници, а затим поднесите пријаву.
Поверенике којима истиче мандат и чија места требају да буду попуњена ове године, изабрале су подружнице у процесу селекције из 2019.
Одбор повереника надзире рад Фондације Викимедија. Одбор чине повереници које бира заједница-и-подружнице и повереници које именује Одбор. Сваки повереник има мандат од три године. Викимедијина заједница може да гласа за поверенике из заједнице-и-подружница. Ови избори су прилика за побољшање заступљености, разноликости и стручности Одбора као тима. Молимо вас да размислите о подношењу кандидатуре за чланство у Одбору повереника. – Прочитајте цело саопштење Изборне комисије и Одбора повереника.

Овогодишњи избори се ће се обављати према следећем систему:

  1. Кандидати предају пријаве (до 9. маја; овај рок се може продужити за пар дана).
    Сваки члан заједнице може да постане кандидат под условом да испуњава опште и посебне услове наведене на овој страници.
  2. Подружнице ће својим гласовима изабрати 6 (шест) кандидата.
    Свака подружница и група носи по један глас. Гласање подружница одржаће се почетком јула.
  3. Заједница ће гласањем изабрати 2 (два) од шест кандидата који су добили довољно гласова подружница.
    Планирано је да се гласање у заједници одржи од 15. до 29. августа.
  4. Одбор ће именовати два изабрана кандидата за нове поверенике.
    Планирано је да се овај последњи корак, којим се завршава изборни процес, одигра почетком октобра.

Изборни волонтери:

Да ли желите да учествујете у изборном процесу као изборни волонтер? Потребне су вам само основне комуникационе вештине и добро познавање ваше заједнице. Не морате имати претходног искуства са изборима. Изборни волонтери помажу у промовисању избора у својој заједници. Потребно је да се претходно региструјете на овој Мета страници или ме контактирате путем е-поште.

Срдачан поздрав.
--BPipal (WMF) (разговор) 18:01, 26. април 2022. (CEST)[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Вики воли споменике 2022. у Србији

Поздрав Википедијанци и Википедијанке! :) Ове године се планира организација 12. по реду међународно фото-такмичења Вики воли споменике. Као што знате, ово такмичење сваке године окупља на хиљаде учесника који ентузијастично фотографишу културна добра из свог места и на тај начин дају свој доприносу у ширењу слободног знања, промоцији културе, јачању Викимедијиног покрета, и на крају супер се друже и проводе. После неколико година паузе, јавила се идеја да се ово такмичење поново организује у Србији! Ранијих година је кроз ово такмичење фотографисано много споменика културе и после ове паузе сада имамо прилику да видимо да ли су неки споменици доживели промене, у каквом су стању и да ли се њихов број смањио или повећао. У току су припремне активности и занима ме да ли подржавате иницијативу? Ако сте додатно вољни да учествујете у организационим активностима, више сте него добродошли. –Ivan25 (разговор) 10:54, 16. мај 2022. (CEST)[одговори]

Новости о Смерницама за спровођење Универзалног кодекса понашања

Здраво свима

Допустите ми да поделим вести о теми која је важна за сваког Викимедијанца:

Након гласања о Смерницама за спровођење УЦоЦ-а, Комитет за питања заједнице (ЦАЦ) Одбора повереника затражио је да се неколико области Смерница ревидира ради побољшања.
Након анализе коментара чланова заједнице који су учествовали у гласању, ЦАЦ је одлучио да покрене још један круг консултација у заједници. По завршетку ових консултација, заједница ће имати прилику да гласа о ревидираним Смерницама за спровођење УЦоЦ-а.

Анализа коментара је указала на три кључне групе питања:

  1. О (обавезној) обуци за примену УЦоЦ-а и његових Смерница;
  2. О равнотежи између заштите приватности и правичног поступања;
  3. О захтеву да одређене групе корисника потврде да ће признати и придржавати се Универзалног кодекса понашања.

Комитет за ревизију вас моли да своје одговоре и коментаре оставите на овој Мета страници.
Цео извештај и анализу коментара можете прочитати овде.

Регионалне консултације

Током наредне недеље, одржаће се прве регионалне консултације.

Предложени термини и теме:

Консултације ће се водити на босанском/хрватском/српском језику преко Google Meet платформе.

  • Изаберите термин који вам највише одговара, а затим...
  • пошаљите поруку на: bpipal-ctr@wikimedia.org како бисте добили позивницу и кôд за приступ.

  1. Термин: Четвртак, 09.06.2022. од 17-18 ч.
  2. Термин: Субота, 11.06.2022. од 13-14 ч.

Теме за дискусију:

  1. Универзални кодекс понашања (УЦоЦ) и Смернице за спровођење: Куда након гласања?
  2. Избори за Одбор повереника (БоТ)
  3. Идеје заједнице
Свој предлог теме можете оставити овде или на мојој страници за разговор.


Срдачан поздрав,
BPipal (WMF) (разговор) 11:26, 4. јун 2022. (CEST)[одговори]
Facilitaror, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Одржана шеста конференција уредника и уредница Википедије

Здраво свима, током викенда смо одржали шести Викилајв по реду. Окупљање је имало дводневни програм, а одржано је у СКИП центру, у Београду. У блог посту смо покушали да саберемо утиске и пренесемо атмосферу. Хвала свима који су били и тиме допринели програму и дискусијама. — IvanaMadzarevic (разговор) 13:50, 31. мај 2022. (CEST)[одговори]