Википедија:Трг/Новости

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добро дошли на википедијски Трг!

НАВИГАЦИЈА

НПП · Помоћ · Речник
Актуелности
IRC · Контакт

Архива

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


архивирај страницуАрхиве Трга по одељцима погледајте на Трг/Архива.

Одељци трга
Упутства

Уређивање чланака
Обликовање чланака
Викивезе
Википројекти
Слике
Ауторско право
Табеле
Странице за разговор
Пријављивање
Именски простори
Не заборавите
Закључак

Foreign visitors?

You can contact the
English page of our Village Pump and ask a question.


Wikimedia Start Republika Srpska 2018

Здраво свима! Викимедијина заједница Републике Српске организује другу годишњу конференцију под називом „Wikimedia Start Republika Srpska 2018”. Све информације везане за догађај можете пронаћи овде. Уколико желите да присуствујете догађају, било као гост или као предавач — добродошли сте! Пишите нам! --Бојанареци 12:03, 9. децембар 2017. (CET)

@Bojana Wiki PG: Поздрав, Бојана. Драго ми је да се и у Републици Српској обележава рођендан и да се том приликом организује конференција. Оно што ниси навела, а верујем да може да интересује многе, јесте да ли постоји могућност рефундације трошкова за људе који нису из места у коме се организује прослава, или нису из Републике Српске, али би желели да присуствују прослави. --Miljan Simonović (разговор) 16:33, 9. децембар 2017. (CET)
@Miljan Simonović: Поздрав Миљане! Хвала ти. Што се тиче рефундирања трошкова, наша заједница ће покрити путне трошкове и обезбедити смештај (за време трајања конференције) одређеном броју учесника који буду аплицирали и који буду испунили потребне услове. Број места је ограничен. Како је конференција локалног карактера, предност имају Викимедијанци и Википедијанци из Републике Српске који својим ангажовањем доприносе развоју наше заједнице. Свакако, поред учесника из Републике Српске, конференцији могу присуствовати и гости из других земаља. --Бојанареци 19:29, 9. децембар 2017. (CET)

Избор Википедијанца 2017. године

Nuvola filesystems services-gray.svg На страни Википедија:Гласање/Википедијанац 2017. године је покренуто гласање за Википедијанца 2017. године.

--Pinki (разговор) 23:54, 24. децембар 2017. (CET)

Нови начин постављања референци (Цитоид)

Ранко Николић и ја смо мало тргли вики и успели додати Цитоид... То је нови начин уређивања референци у визуелном уређивачу. Фали му још само мало доради и биће завршен. Можете га видети и испробати на било којој страници која подржава визуелни уређивач. -Александар Живковић () 11:30, 14. јануар 2018. (CET)

Данас сам истражвајући пронашао страницу која нам је била потребна да потпуно додамо Цитоид (онај брз приступ свим шаблонима ручно). Захтев сам послао Ранку да заврши додавање тих параметра, па ће цитоид бити потпун. Зауставићу један захтев на фабрикатору, јер би ово требало завршити то. То је од мене, поздрав! -Александар Живковић () 00:42, 15. јануар 2018. (CET)

Морам да напоменем да је алатка сада потпуно развијена (слично на босанској википедији, на енглеској и на осталим) -Александар Живковић () 07:10, 15. јануар 2018. (CET)

ORES алатка

Помозите википедији на српском језику да добије ORES. Прегледајте неке измене и означите их као: лоше или добре намере и као штетне или конструктивне. Свака помоћ је добродошла! -Александар Живковић () 00:01, 18. јануар 2018. (CET)

Twelve Apostle of Ireland Challenge

Twelve Apostles of Ireland Challenge.png

The Twelve Apostles of Ireland Challenge is an edition competition seeking to create and improve articles on the Twelve Apostles of Ireland. Anyone in any language can subscribe and collaborate on building or translating articles relating to the Twelve Apostles. Medals and real icons will be rewarded to the winners. To participate, one just needs to subscribe here and start collaborating. Dia Duit! Leefeni de Karik (разговор) 02:19, 27. март 2018. (CEST)

Мејлови чекјузерима

Пошто је било неколико замерки да чекјузери нису одговарали на мејлове, ево објашњења. Слање мејлова преко Википедије је некада функционисало тако што је мејл слат преко мејл адресе корисника. Нпр. Корисник:Тест има у подешавањима евидентирану и потврђену мејл адресу test@mail.com. Виртуелни чекјузер налог има своју адресу (нпр. cekjuzeri@lista.rs), која је заправо мејлинг листа која онда доставља мејлове свим чекјузерима. Међутим, слање мејлова тако да пошиљалац буде test@mail.com није био исправно, јер мејл није послат са сервера провајдера mail.com, већ са Викимедијиних сервера. То је ефективно спуфинг, што није добра пракса. Задужбина је онда у неком тренутку (по свему судећи негде између октобра 2016. и фебруара 2017. године) то променила и то тако да сада када Корисник:Тест шаље мејл преко Википедије, прималац добије мејл од адресе wiki@wikimedia.org, што је исправно, јер је реч о мејл адреси која може да се исправно пошаље са Викимедијиних сервера. Оно што прималац тада види и на основу чега може да зна који корисник му је тачно послао мејл је наслов мејла, који гласи "Википедија — Имејл од корисника „Тест”". Такође, у "Reply-to" заглављу стоји права мејл адреса корисника који је послао мејл, што значи да када у свом мејл клијенту Корисник:Тест уради "Reply" (направи одговор), мејл адреса корисника који је први писао биће аутоматски постављена у "To" заглавље, тј. њему ће отићи мејл. Зачкољица је у томе што, када мејл стигне на мејл адресу Корисник:Чекјузер, као што горе рекох, то је заправо мејлинг листа, која када достави мејл мени и другим чекјузерима, заправо уклони то "Reply-to" заглавље, и ми немамо информацију коме тачно да одговоримо. У случају да пише неки корисник са којим смо раније били у комуникацији, није проблем убацити његову мејл адресу приликом одговарања (што смо често и радили, а некад смо превидели), али то није увек случај. Због тога сам додао у упутство за чекјузер провере и обавезност навођења мејл адресе, како бисмо могли да доставимо одговор. Нисмо имали представу да постоји овај проблем до пре неки дан, тако да се свакако извињавам на нечему што је деловало као игнорисање. --Ф± 00:29, 10. мај 2018. (CEST)

ORES на Википедији на српском језику

Помозите у омогућавању горенаведене екстензије на Википедији на српском језику. Неопходно је да се дође до 100% прегледаних измена овде како би се омогућила екстензија. Један од чланова тима те екстензије најавио је Зорану који је блокиран на месец дана, да ће омогућити ову екстензију следеће недеље екстензију код нас уколико дође до 100% прегледаних измена. Позивамо све заинтересоване кориснике да помогну у прегледавању измена. — Александар () 14:53, 15. мај 2018. (CEST)

Иста ситуација као и раније. Уопште не могу да приступим страници коју си линковао. Покушавао сам још пре кад си први пут ово поставио, али непрестано ме врти у круг и тражи неку дозволу. --Miljan Simonović (разговор) 15:06, 15. мај 2018. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── @Ранко НиколићBozinjoMiljan SimonovićMilicevic01KadzoМилан ЈелисавчићOokuninusiSrdjan mRastko Milenkovic и Dungodung:

Update 1: Хвала свима који су помогли. Тренутно се налазимо на 97% прегледаних измена. Фали око 150 прегледа, што је укупно 3 радна списка. Ускоро ће се вршити неко одржавање на серверу, па исти неће бити онлајн. Зоки ми се обавезао да ће прегледати тих преосталих 3% измена. Нису прошла ни два дана, а скоро смо већ завршили. Свака част! — Александар () 16:48, 16. мај 2018. (CEST)

Update 2: Потрајало је ово чекање доста дуго, али, планира се омогућавање за једну-две недеље. — Александар () 18:44, 11. јун 2018. (CEST)

Трагом душе 2018

Здраво свима! Задовољство ми је да вас обавестим да ће и ове године у Републици Српској бити организовано фотографско такмичење „Трагом душе 2018”. Пројекат ће бити реализован у организацији Викимедијине заједнице Републике Српске у периоду од 1. августа до 27. октобра текуће године. Уколико сте заинтересовани за учешће и пружање помоћи у организацији, промоцији или у оквиру неког другог сегмента — биће нам драго да сарађујемо. Пишите нам на корисничкој страници. — Бојана реци 19:02, 9. јул 2018. (CEST)

Такмичење на Википедији на тему Африке

Драги сви, Викимедија Србије се у септембру прикључује глобалним акцијама повећања видљивости недовољно заступљених тема у вези са Африком на Википедији као део глобалног догађаја Wiki Loves Africa. У оквиру ове акције на Википедији на српском биће организовано такмичење у писању и допуни чланака на тему Африке. Надметање ће трајати од 1. до 30. септембра, а сви регистровани корисници имају право учешћа.

За највредније су обезбеђене следеће награде:

  1. награда: ваучер у износу од 20.000 динара за куповину технике
  2. награда: ваучер у износу од 10.000 динара за куповину технике
  3. награда: ваучер у износу од 5.000 динара за куповину технике

У оквиру такмичења биће организован уређивачки маратон на коме ће такмичари моћи да се упознају и део онлајн атмосфере оживе у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра. Маратон ће се одржати 13. септембра, а претходиће му вођена фото-тура у Музеју афричке уметности. Поред музеја, који ће обезбедити одређену литературу за писање чланака и улазнице за музеј као утешне награде, подршку пројекту дао је и Арапски културни центар. Запослени и волонтери музеја и центра учествоваће на такмичењу и маратону.

Овог пута улогу жирија имаће Милорад Димић, Марко Адам и Дарко Гајић.

Позивамо све заинтересоване да се прикључе. За више детаља о правилима и учешћу прочитајте на сајту Викимедије Србије и страни такмичења на Википедији. --IvanaMadzarevic (разговор) 15:00, 28. август 2018. (CEST)

Септембарско окупљање Википедијанаца

Здраво свима, Викимедија Србије организује редовно дружење Википедијанаца у среду, 5. септембра од 18 часова. И овог пута, просторије Викимедије Србије послужиће за окупљање уредника и уредница Википедије, волонтера Викимедије Србије и оних који желе да се прикључе активностима ширења слободног знања. За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбедили смо одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани се могу пријавити за рефундацију путем мејла kancelarija@vikimedija.org. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:40, 30. август 2018. (CEST)

Најава радова на инфтаструктури Викимедијине Фондације

Поздрав свима, желео бих да најавим да данас од 16 часова па до најкасније 17 часова уређивање Википедије и осталих пројеката Викимедијине Фондације неће бити могуће због радова на инфраструктури Викимедијине Фондације. Читање ће бити омогућено као и обично осим уређивања због ограничења у Медијавикију. Немојте уређивати у периоду радова како вам се измене не би изгубиле. Срдачно, --Zoranzoki21 (разговор) 10:03, 12. септембар 2018. (CEST).

Није одобрена Википедија на тзв. црногорском?

Да ли стварно Није одобрена „Википедија“ на црногорском или је то покушај манипулације пред одлучивање о томе? Не видим на Мети да је тема означена као закључена. Успут, видите ових мрзитеља са тзв. СХ википедије који нису одолили да не напишу чланак Crnogorska Wikipedia. Шта све неће радити против СР википедије... --Жељко Тодоровић (разговор) 21:03, 1. јануар 2019. (CET) с. р.

Википедија на измишљеном језику пише о Википедији на измишљеном језику, ништа ново... И мене занима да ли је то стварно тачно, али нисам истраживао по Мети да ли је донесена коначна одлука. — Ранко   Нико лић   21:28, 1. јануар 2019. (CET)

Па тај чланак је тамо написан пре више од годину дана --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:50, 1. јануар 2019. (CET)

Није само РТС. Чак 76 медија у Србији је писало о томе да Википедија на црногорском није одобрена... Не знам да ли је тачно, али се дигла повећа прашина око тога. --Miljan Simonović (разговор) 21:53, 1. јануар 2019. (CET)

Ја сам о томе читао на порталу Аналитика и на Вијестима (чини ми се). А тај Слободан који је као главни за њено покретање је писао такве гадости о нама по мети да је оно ван сваке памети. Реално он је један од „најзаслужнијих” што нису добили дозволу, које ли ироније --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:58, 1. јануар 2019. (CET)

Није одобрена зато што су се за њу залагали погрешни људи, из погрешних разлога, са лошим приступом. Када је била провјера писали су клице или копирали. Док ту идеју предводе она двојица (не сјећам се никова), неће од тога бити ништа. -- Vux33 (разговор) 10:22, 2. јануар 2019. (CET)

Predlog je propao jer je Jezički odbor zauzeo poziciju da crnogorski nije jezik, kao ni (retrogradno) srpski, hrvatski i bošnjački. Samo je srpskohrvatski jezik. Ostalo su varijante. Postojanje sr., hr. i bs. wiki se opravdava konceptom grandfathered. Time je odbor preinačio svoju odluku iz 2003-e i kasnije kojim je rekao da su srpski, hrvatski i bošnjački jezici, čime im je dodelio vikipediju. Sledstveno toj politici, od kad su zauzeli novu poziciju, nisu odobrili cg.wiki.

U suštini odbor je priznao da se sprdao kad je 2003 doneo odluku o stvaranju različitih vikipedija. Igrali se politike, a ne lingivistike/nauke. Posebno imajući u vidu da se sama struka/lingvistika prilično (i na ex-yu prostoru, i napolju) pobunila protiv te priče, a imali smo i deklaraciju (koju je potpisao i Čomski). U suštini, da su odobrili cg.wiki, ispali bi ridikul, predmet sprdačine u celoj globalnoj akademskoj zajednici. --ANTI_PRO (разговор) 11:50, 21. јануар 2019. (CET)

Rang lista urednika iz oblasti medicine za 2018.

Ukoliko nekoga interesuje neka pogleda ovu rang listu, na kojoj se među prvih 9 našao i Vikipedijanac iz Srbije koji uređuje članke iz medicine na Srpskom jeziku. Za taj rad dodeljeno mu priznanje od strane zajenice — The 2018 Cure Award

please help translate this message into your local language via meta
Wiki Project Med Foundation logo.svg The 2018 Cure Award
In 2018 you were one of the top ~250 medical editors across any language of Wikipedia. Thank you from Wiki Project Med Foundation for helping bring free, complete, accurate, up-to-date health information to the public. We really appreciate you and the vital work you do! Wiki Project Med Foundation is a user group whose mission is to improve our health content. Consider joining here, there are no associated costs.

Thanks again :-) -- Doc James along with the rest of the team at Wiki Project Med Foundation 18:55, 28. јануар 2019. (CET)

Rang listu svih urednika možete videti ovde

Wikipedia:WikiProject Medicine/Stats/Top medical editors 2018 (all)

Hvala na odvojenom vremenu.--Dr Milorad Dimić (разговор) 10:24, 29. јануар 2019. (CET)

@Intermedichbo: Čestitke. Svaka čast! :) --ANTI_PRO (разговор) 13:02, 29. јануар 2019. (CET)

Шта рећи осим свака част. Овде и јесмо у служби писања и уређивања --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 15:00, 29. јануар 2019. (CET)

Честитам! Овим је наша Википедија први вики пројекат на том списку, који није енглеска или немачка Википедија. --Ф± 23:43, 29. јануар 2019. (CET)

Видео туторијали за уређивање Википедије сада доступни на Викимедијиној остави

Здраво свима, током прошле године Викимедија Србије је дошла на идеју да у сарадњи са студентима Високе школе електротехнике и рачунараства у Београду направи серију видео туторијала за уређивање Википедије. Идеја туторијала је да омогући лакше савлађивање Вики синтаксе. Жеља нам је да свима који су некад пробали да уређују, али су одустали због нејасноћа, сада омогућимо једноставно учење.

У овој првој серији смо истакли најважније ствари на Википедији за почетнике - отварање налога, пријављивање, започињање чланка, избор адекватне теме, убацивање унутрашњих и спољашњих веза, значај референци и сл. До сада је направљено и постављено 9 туторијала и сви су доступни на Остави и нашем Јутјуб каналу. Погледајте их, поделите са другима и јавите нам утиске.

Ово су први туторијали ове врсте и сигурни смо да има простора за побољшање, тако да претпоставите добру намеру уколико увидите неку грешку и укажите нам на њу. :) --IvanaMadzarevic (разговор) 15:07, 4. март 2019. (CET)

Генерално, ја мислим да идеја није лоша, а да је @Neboysha87: заправо врло добар наратор. Међутим, један од потенцијалних проблема је консултовање смерница одавде у вези са уређивањем које нису јасно дефинисане и око којих већ неко време постоји полемика. Требало би се ангажовати око тога у наредном периоду. Дакле, проблематични су и термини угледни извори и аутори, као и на основу чега је изведен такав закључак. Чисто да не испадне да се позивамо на неко правило, а и ми сами га кршимо, а половина пристуних и не зна на шта се односи, па се вртимо укруг. Опет, сами туторијали су фино упаковани, али мислим да би их требало укључити у шаблон за добродошлицу или неке конкретне смернице, чиме би се повећала њихова видљивост. --Lotom (разговор) 15:38, 4. март 2019. (CET)
@Lotom:Мени се идеја да се туторијали укључе у поруке добродошлице баш свиђа. Људи брзо одустану кад наиђу на проблем приликом уређивања, а видео туторијали су лакше штиво за савлађивање него брошуре. :) --IvanaMadzarevic (разговор) 15:31, 6. март 2019. (CET)

Искрено, задивљен сам идејом, и баш ми се допада сам концепт а и финални резултат Face-smile.svg. --Zoranzoki21 (разговор) 16:50, 6. март 2019. (CET)

Отворен позив за стипендије у оквиру Викилајв 2019 конференције

Здраво свима, пета јубиларна конференција уредника Википедије, Викилајв, ове године одржаће се 20. и 21. априла у Српско-корејском информатичко приступном центру у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе. Као и претходних година Викимедија Србије обезбеђује 20 стипендија за особе које нису из Београда. Стипендија покрива трошкове пута, хране и смештаја током конференције. Сви учесници којима стипендија буде одобрена могу учествовати у изналажењу нових начина за решавање проблема, могу чути успешне приче из разних пројеката, испробати корисне алате, проћи тренинг комуникације или дискутовати са сарадницима из региона. Поред едукативног дела, важно нам је и дружење па ће учесници уживати у организованим турама и неформалним догађајима. Заинтересовани се могу пријавити путем формулара, до 25. марта, 23:59. Више о пријавама прочитајте на блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 15:35, 6. март 2019. (CET)

Wikimedia Start Republika Srpska - Јахорина 2019

Здраво свима! Задовољство ми је да вас, у име Викимедијине заједнице Републике Српске, обавестим да ће наша трећа годишња конференција — Wikimedia Start Republika Srpska 2019 ове године бити одржана на Јахорини, у периоду од 19. до 21. априла. Као и до сада, наша организација обезбеђује одређени број стипендија за учеснике и предаваче (не морате бити искључиво из Републике Српске да бисте се пријавили). Све информације везане за учешће у конференцији можете пронаћи на овој страници.
Жеља нам је да се у наредном периоду фокусирамо на потребе Википедијанске заједнице и пружимо подршку новим идејама и предлозима за пројекте. Уколико имате вештине, искуство и знање везано за рад на Википедији (или неком другом Викимедијином пројекту) или имате идеје о унапређењу тренутног система функционисања и желите да их поделите са другима — конференција Wikimedia Start Republika Srpska 2019 је право место за то! Биће нам задовољство да вас угостимо на нашој олимпијској лепотици! С поштовањем, — Бојана реци 20:45, 6. март 2019. (CET)

Ponovo smo postali gaf

Ekipa, jeste videli ovu stvar: https://twitter.com/MjesalicaRade/status/1103727146336428039

?

Izmišljena informacija iz našeg članka je bila na RTS-ovoj Slagalici. Stavio neki klinac. Pogledajte ceo tred.

Jedino što se može naučiti iz ovoga je da se poveća botovski unos šablona -bez izvora-. Ovo nas stvarno vraća godinama u nazad u očima javnosti kao kredibilnog izvora. Dakle, interesuje me politika ubacivanja šablona -bez izvora-? Kako to sada funkcioniše? --ANTI_PRO (разговор) 13:21, 8. март 2019. (CET)

Ja sam davno dodavao pa ste svi skakali kako vas nista ne pitam. Možda bih i dodao i tu, ali ali onda možda Slagalica ne bi uzela članak za svoju igru, pa nikad ne bismo otkrili grešku. -- Bojan  Razgovor  05:28, 10. март 2019. (CET)

Ја сам обележио чланак. А ово остало би ипак патролери требало ревносније да обављају, да се не би само кликтало и редом означавало. Мислим да нас има оптимално да би то могло да функционише. Што се Слагалице тиче, ја је одавно не пратим редовно. Нема тај квиз више неки кредибилитет, а чак сам се једно време залуђивао и слао пријаве. Због овога више и немам таквих претензија, јер је постала циркус, попут много тога осталог. --Lotom (разговор) 13:30, 8. март 2019. (CET)

Ja ipak mislim da treba češće da se ubacuje šablon. To nam je ultimativna zaštita od ovakvih stvari. --ANTI_PRO (разговор) 13:39, 8. март 2019. (CET)
Да, али мислим да ипак то не вреди јер ко хоће да исмева Википедију, то ће радити био шаблон на страници или не. --Zoranzoki21 (разговор) 15:33, 8. март 2019. (CET)
Уопште није ствари у шаблону. Као што Зоки каже исмевали би они свакако. Апелујем на патролере да више воде рачуна, последњих неколико месеци налетао сам на много горе измене од ове, на које пуком срећом није наишао неко други. Ради се о искусним корисницима који не гледају шта означавају као патролирано. Једном је грешка десет пута је немарност. --MareBG (разговор) 17:57, 8. март 2019. (CET)
Ne bi. U tome i jeste fora. Jer je ključni „dokaz” da se radi o neproverenoj informaciji sa Vikipedije bio skrinšot date stranice u trenutku kad se dogodio skandal. Dakle, da je bio skrinšot stranice na kojoj je bio šablon -bzi-, javnost bi rekla: „senzacionalizam, šta se glupirate, vidite da piše bez izvora”. Ovako je gaf postao uspešan jer baš toga nije bilo. Dakle, da, treba reći botovima da pojačaju te šablone. --ANTI_PRO (разговор) 18:56, 8. март 2019. (CET)

@Ivan VA: То што ти кажеш је исправно и требало би да буде тако. Али са друге стране ништа то њих не спречава да пишу како је Википедија лоша ако желите нешто ново да сазнате, а исти ти медији све копирају одавде. Недавно смо имали случај Павков, ко није нека погледа ту смејурију од вести на телеграфу и прочита коментаре испод. Људи пре свега нису упознати са тим како функционише Википедија, а онај слоган - Слободна енциклопедија где свако може да уређује злоупотребљен је и протумачен другачије, те већина људи појма нема да се овде све информације проверавају. Греше и најбољи, на страну неслагања и остале ствари, сматрам да радимо одличан посао овде с обзиром колико мало нас има. --MareBG (разговор) 20:38, 8. март 2019. (CET)

слажмем се са зокијем и маретом, и поред тога би исмевали википедију иако је чак и такви користе као извор информација. свакако, чланак који има непроверене и сумњиве инормације треба обележитии и водити више рачуна приликом патролирања како не би давали повода свакаквима да исмевају рад многих уредника овде који дају велики допринос овом пројекту, а који такви никад неће. Lackope (разговор) 20:06, 8. март 2019. (CET)

Клинац је добио својих „пет минута славе”, али имаће то за њега негативних ствари, таквој особи нико не може веровати ни кад се шали ни кад је озбиљан. У сваком случају, људи ће наставити да читају Википедију, а ово за три дана одлази у заборав. За убудуће да знамо, опрез је мајка мудрости.--Soundwaweserb (разговор) 20:20, 8. март 2019. (CET)

@MareBG:Postoji bitna razlika između ta dva slučaja. Jedno je kad redakcije senzacionalističkih novina/žutila jure najposećenije stranice na internetu, ne bi li napisali nešto interesantno, „skandalozno” itd. ili namamili klikove/klikbejt zbog reklama. Ovo prvo pak, je sasvim druga kategorija. Jer nas to diskredituje kod ljudi koji cene znanje per se. Ljudi koji cene proverljivost izvora i informacija. Takvi su ljudi koji gledaju Slagalicu. I u širem smislu, ljudi iz akademske zajednice i oko nje. A to je društvena grupacija koja kaže: ovo je dobro, to je ok; ili ovo je smeće. Naša relevantnost zavisi od njih. Marketinški rečeno, oni su target grupa od koje zavisi uspešnost našeg proizvoda. Na kraju krajeva, i taj članak u Blicu (u kojem piše ovaj skandal) se završava tom rečenicom: ne koristite vikipediju u vašoj akademskoj struci. Zato je razlika. I zato je šablon -bzi- ultimativna zaštita od ovakvih provala poverenja u projekat. @Dungodung: Ne bi bilo loše da se oglasi VMRS sa nekim saopštenjem. Tipa: „informacija je uvedena pre 10 godina kad nismo imali danjašnje protokole provere”. --ANTI_PRO (разговор) 21:37, 8. март 2019. (CET)

Ја сам упутио предлог један предлог мејлом, видећу шта остали из ВМРС мисле о томе. Нисам за таква саопштења, јер нема потребе да се било коме правдамо или да се од нечега перемо. Посебно што сапштењем из Викимедије Србије неки од ових могу то да протумаче као да је иста одговорна за садржај и уређивање чланака на Википедији. Ово је искључиво одговорност приређивача игара, а на нама је да озбиљније контролишемо унос. --Lotom (разговор) 21:50, 8. март 2019. (CET)

Момак који је објавио ово на твитеру/фејсбуку је повремени уредник наше и енглеске википедије и зна да би му данас такво нешто теже прошло. Ово што је он урадио датира од прије више десет година, на почецима пројекта. Дакле, објаве на друштвеним мрежама су зарад тамошњих потреба (лајкови, коментари) а не зато што објављивач заиста мисли да се ради о пројекту на којем свако може да пише шта хоће. Само што ето намами сто других који су у стању и помислити на такву будалаштину. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:12, 8. март 2019. (CET) с. р.

Идеја је да се објави блог пост око овога. Саопштење би било више као правдање, а блог пост ипак на приземан начин треба да објасни процесе и сл. --Ф± 00:34, 9. март 2019. (CET)

Vidi nekako da to stigne do medija. Tipa pošaljite im mejl da VMRS ima „reakciju na događaj”. Pošto čisto sumnjam da mediji kod nas i znaju da postoji blog VMRS. Čisto da se probije. Verujem da će preneti, jer je u našem senzacionalističkom žutilu mrtva trka kad je o ovakvim gafovima reč. --ANTI_PRO (разговор) 00:40, 9. март 2019. (CET)
Ја и даље сматрам да је саопштење погрешно. На тај начин бисмо дали публицитет нечему што уопште није толико битно, а конкретан случај је краткорочна медијска сензација. До прве следеће прилике. Ко хоће да направи причу, лако може да измисли било какву вест, то таблоидима није страно. А чини ми се да та саопштења ни раније нису давала неке резултате, нити верујем да та форма уопште некога занима. Ситуација је комплекснија и сасвим сигурно једно писмо медијима неће решити све недостатке који овде постоје, нити је овај пројекат исти какав је био у времену када је овај гаф настао. Правдањем се обично стиче још веће неповерење. Дакле, овде се не ради о самој Википедији, већ о погрешном приступу и схватању исте, односно култури и образовању корисника, те је стога мало вероватно да ће једно саопштење решити такав проблем. Корисније је фокусирати се на решавање проблема унутар пројекта, са тенденцијом спречавања било каквих сличних појава, јер риба смрди од главе, како год то у конкретном случају било схваћено.
Хајде да једном пробамо да се не брукамо још више сви колективно. Ја често будем третиран као црна овца и овде и у ВМРС када нешто предложим, а трудим се да буде што конструктивније. Постоје неке ствари које су у супротности са оним како би требало да изгледају, што се некада дешава и кроз реализацију пројеката. А углавном зато што се учесницима не пренесе много тога важног за функционисање пројекта, него се само форсира принцип „Дај јошǃ“ Чувено пумпање статистике, најчешће зарад прилива средстава. Ово напомињем из разлога што има чланака који би вероватно скончали на брзом брисању, али како постоји шаблон да се ради о неком конкретном ГЛАМ пројекту, или пак радионици, често ни ми сами овде нисмо паметни шта радити. Зато донекле и могу да разумем неке кориснике који су изградили одбојност према ВМРС, а не видим ни неки велики помак у међусобном зближавању. Није везано за овај конкретан случај, али се с врамена на време појави понека опаска на тему међусобних односа. Још једном, да сумирам, образложење би у кокретном случају било само шминкање. Објава на блогу није лоша ствар, ако је складно конципирана, али је проблем недовољна видљивост. --Lotom (разговор) 07:45, 9. март 2019. (CET)

Немогуће је сваки чланак прегледти на стручном нивоу. То што је тај дечко урадио говори више о њему самом него о нама. А ово би био прворазредни скандал да се којим случајем ради о сјајном или добром чланку. Овако је ништа осим преувеличана новинарска сензација --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:35, 9. март 2019. (CET)

To je više bruka za Slagalicu nego za nas. Tada (2006) nije postojao sistem patroliranja. Zato pazite šta patrolirate. -- Bojan  Razgovor  05:05, 10. март 2019. (CET)

Као што је Филип најавио, написали смо и данас објавили блог пост на ову тему. Позивам вас да га поделите са својим познаницима и пријатељима, како бисмо допрли до што више људи и још једном им скренули пажњу како Википедија заправо треба да се користи. Поздрав --Ivana Guslarevic (разговор) 16:07, 12. март 2019. (CET)

Може се на овакве ствари реаговати и друкчије, односно, не дефанзивно већ искористити прилику да се позову филолози српског језика да помогну у сређивању ове теме на Википедији. Има гомиле грешки у свим областима на нашем пројекту, ово није изузетак. Тако да ове кампање што радите за референце са библиотекарима, могле би да се прошире и на кампање које циљају на студенте филологије, књижевности, итд. да не набрајам. Википедија на српском је нагло порасла у обиму садржаја у посљедњих десет година, али није се успјело привући већи број корисника који би систематскије обрађивали поједине области. Славен Косановић {разговор} 20:07, 13. март 2019. (CET)
Рецимо, насловити кампању „пронађи грешке на Википедији”. Људи воле изазове. Славен Косановић {разговор} 20:12, 13. март 2019. (CET)
Једна ствар која ме интригира у блог посту Викимедије, јесте да инсистирамо исувише на томе да је Википедија терцијарни извор. Све енциклопедије кроз историју, па и стручне, су терцијарни извори, то није никаква новост. Затим ако такође инсистирамо на томе да људи провјеравају литературу и референце, тешко да ће ико повјеровати да ми уопште знамо шта пишемо по чланцима... :) Такође се поставља питање смисла писања чланака, ако ћемо рећи да читалац треба да чита литературу и референце. Поред тога, највећи број рефернци и литературе су нам на енглеском језику, што опет није оптимално за провјере, јер једно је имати ниво енг. језика за споразумјевање, а нешто сасвим друго разумјети стручне текстове, провјерити и упоређивати превод текста који се цитира и томе сл. Дакле, мада су све енциклопедије терцијарни извори, очекује се да неко провјерава шта иде у чланке. Е сад, то је тај проблем који Википедије са мањим бројем корисника тешко могу успјешно да ријеше, без неке креативне досјетке. Осим љепљења разних шаблона за прерађивање, чишћење, без извора и сл., мора да постоје и нека друга боља рјешење, али мени такође није ништа паметније досад није пало на памет... :) Славен Косановић {разговор} 21:24, 13. март 2019. (CET)

Кампања уређивања Викимедијине оставе:Велико пролећно сређивање Оставе

Здраво свима! Викимедија Србије покреће кампању уређивања датотека на Викимедијиној остави, посебно уређивања и сређивања фотографија које су отпремљене у оквиру реализованих ГЛАМ пројеката, фото-такмичења и других пројеката заједнице. Циљ кампање је да се повећа искоришћеност фотографија и других датотека на вики пројектима, али и да се отпремљене фотографије правилно категоришу, опишу и употребе за илустровање чланака на Википедији. Акција ће почети уређивачком радионицом, у оквиру које ће бити одржано предавање о Викимедијиној остави, али и о основама ауторских права када је у питању ова и друге вики платформе. Након тога, учесници ће имати прилике да у периоду од месец дана уређују фотографије и друге датотеке на Остави. По завршетку акције, а у оквиру локалне конференције Викилајв, саопштићемо резултате и наградити учеснике са највише измена. Погледајте правила, пријавите своје учешће и придружите се акцији сређивања онлајн ризнице слободних датотека, како би оне биле видљивије свима на свету. :) Молимо све заинтересоване за учешће на радионици да се раније пријаве на мејл kancelarija@vikimedija.org, a најкасније до 14. марта у 15 сати, због ограничених места и процедуре СКИП-а. Обезбеђена је рефундација путних трошкова, као и освежење на самој радионици. Поздрав!--Ivana Guslarevic (разговор) 11:56, 12. март 2019. (CET)

Такмичење ЦЕЕ Пролеће 2019 на помолу

Здраво свима, пролеће стиже, а са њим још једно ЦЕЕ Пролеће такмичење на Википедији. ЦЕЕ Пролеће (CEE Spring) је пето по реду такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Источне и Средње Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење се истовремено организује у бројним огранцима из Средње и Источне Европе и симболично почиње 21. марта, а траје до 31. маја. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Посебне награде у виду ваучера за куповину књига биће уручене најбољем новајлији и уреднику/ци који/а напише најбољи чланак.

Позивамо све уреднике и уреднице да се прикључе такмичењу, заједно раде на обогаћивању Википедије, уче од својих сарадника и сарадница и тако освоје награде.

О томе ко може учествовати, која су правила и смернице и шта није дозвољено, прочитајте на страни такмичења на Википедији и блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 15:01, 15. март 2019. (CET)

Дискорд сервер

Због неактивности на ИРЦ-у, направио сам дискорд сервер, по угледу на онај за Википедију на енглеском. Свако ко жели може да се придружи кликом на дугме које се налази у горњој страници. Уколико желите, на серверу предложите канале за википројекте и ја ћу их отворити тако да можете да остварите бољу комуникацију са другим члановима пројекта. Дискорд има много лепши и прегледнији дизајн од ИРЦ-а, лако ми се приступа и прилагодљив је за новајлије. Испробајте јер нећете се покајати Face-grin.svg. Иначе, горњу страницу још увек нисам завршио са превођењем и прилагођавањем тако да се немојте још на њу ослањати. Срдачан поздрав и лепи снови. — Александар () 01:14, 7. април 2019. (CEST)

Пета конференција уредника Википедије – Викилајв 2019

Пета по реду годишња конференција уредника Википедије Викилајв биће одржана 20. и 21. априла у Српско-корејском Информатичко приступном центру (Добрињска 11). Конференције има за циљ окупљање и размену знања међу уредницима Википедији, али и онима који то желе да постану. Програм конференције ће покрити многобројне теме, а потрудићемо се да предавања претворимо у разговор са публиком.

Ако знате неког ко није до сада уређивао Википедији, можете га позвати на јавни час уређивања Википедије. Бесплатно је, само је потребна пријава путем формулара.

Позивамо све заинтересоване да дођу и учине овај Викилајв још бољим и продуктивнијим. Можете се регистровати путем овог линка.

Детаљније информације можете наћи на блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 12:29, 12. април 2019. (CEST)

Конкурс за привремено ангажовање особа на пројекту стажирања у установама културе „Википедијанац стажиста” (Неготин и Зрењанин)

Здраво људи! Програми стажирања уредника Википедије у установама културе се настављају, а и ове године смо добили подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Стога су нам потребни стажисти, а највише бисмо волели да то буде неко од вас, искусних уредника Википедије. Тренутно имамо отворена места за стажирања у Народном музеју у Зрењанину и у Историјском архиву у Неготину, па тражимо Википедијанце управо из ових места (или околине). Стажирање би трајало два месеца, а подразумева послове дигитализације, постављања дигитализованог материјала на Викимедијину оставу и друге вики пројекте, писање, допуњавање и илустровање чланака на Википедији, организовање и држање обука и радионица уређивања Википедије за запослене у установи... Посао се обавља у пуном радном времену (8 сати дневно, 40 сати недељно), а са стажистом се закључује Уговор о привременим и повременим пословима. Предвиђена месечна нето зарада је 49.540 РСД. Чланови заједнице ће имати посебну предност, поготово они који имају искуства у раду са институцијама културе. Пријаве можете слати на имејл kancelarija@vikimedija.org до 10. маја. Комплетан текст огласа можете прочитати на нашем блогу и сајту. Поздрав! --Ivana Guslarevic (разговор) 16:06, 16. април 2019. (CEST)

Изабрани спискови

На Википедији на српском језику направљен је нови пројекат о изабраним списковима. Овај пројекат сам створио по узору на остале Википедије које га имају јер сам приметио да и на нашој Википедији постоји потреба за њима. Било би добро када би се и за овај део уредници заинтересовали и макар га ставили у списак надгледања јер са пар колега радим на томе да се што пре активирају гласања за неке чланке који заслужују статус изабраног списка, а неки су претходно одбијени за добре чланке тако да имају прилику да се кандидују овде. Такође сам прошао кроз сјајне и добре чланке и онима који се сматрају списковима сам променио статус, можда сам неке прескочио, тако да, ако приметите неки списак у добрим или сјајним чланцима замените одговарајући шаблон са {{Изабран списак}}.

Надам се да се остатак заједнице слаже са овим, ако бисте желели нешто да измените везано за пројекат, прихватам сваку сугестију. Face-smile.svgSimplyFreddie (разговор) 11:45, 28. мај 2019. (CEST)

@SimplyFreddie: Ја у потпуности подржавам ову иницијативу. Погледај расправу коју сам поренуо овде тим поводом. Предлажем такође, да се промени ознака ових чланака и да се не користи звезда намењена сјајним чланцима --Pinki (разговор) 12:01, 28. мај 2019. (CEST)

Отворена регистрација за ЦЕЕ конференцију 2019

Ћао свима, Викимедија Србије вас позива да се пријавите за ЦЕЕ конференцију 2019, која ће бити одржана од 11. до 13. октобра 2019, у Београду. Поред волонтера из огранака и заједница из Централне и Источне Европе, неколико стипендија за учешће на конференцији намењено је уредницима Википедије на српском и онима који доприносе Викимедијином покрету у Србији. Можете се пријавити попуњавањем формулара до 20. јула. За више информација посетите сајт или блог Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:32, 31. мај 2019. (CEST)

Учествуј на уређивачком маратону на тему спорта

Ћао свима, недавно смо на Дискорду причали о томе како спортске теме нису добро покривене и да треба још пуно рада како се то стање поправило. Једна од идеја како се то може урадити јесте уређивачки маратон. Одлучили смо да га организујемо у уторак, 11. јуна у Српско-корејском Информатичко приступном центру (Добрињска 11) од 10 до 17 часова. Позивам вас све да дођете и да се пријавите на страни догађаја на Википедији. Као и на сваком нашем догађају, имамо одређена одређена средства за рефундирање путних трошкова за људе који нису из Београда, а желе да дођу на маратон. За рефундацију је потребно само пријавити се путем мејла kancelarija@vikimedija.org. Надам се да се видимо у што већем броју. :) --IvanaMadzarevic (разговор) 13:57, 3. јун 2019. (CEST)

Визуелни уређивач, ORES

Желим да обавестим заједницу да је Визуелни уређивач сада омогућен у именском простору нацрта. Такође, хтео бих да најавим велико побољшање ORES филтера измена у скорашњим изменама. Добићемо 2 нова филтера (филтер добре и лоше намере) и мало побољшање у моделу за процену штетности измена. Хвала Зорану, Петру (и мени Face-grin.svg) на прегледу другог скупа измена ради побољшавања модела. До побољшања доћи ће у току ове или следеће недеље. Срдачан поздрав! — Жиле () 07:19, 18. јун 2019. (CEST)

Гласање на Викивестима

Важно гласање, људи. Изјасните се и гласајте. Хвала! n:Викивести:Гласање/Нови назив пројекта --Novak Watchmen (разговор) 22:52, 20. јун 2019. (CEST)

Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2020

Здраво свима, отварамо конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије за 2020. годину. Конкурс траје од 2. јула до 5. августа 2019. Подносиоци пројеката могу бити појединци, представници организација, институција културе и образовања. Будући да се кроз стратегију организације фокусирамо на три области, оне ће уједно бити и теме конкурса и на њих се подносиоци могу позвати приликом слања пројектних предлога: образовање, сарадња са институцијама културе и подстицање волонтеризма. Пријавни формулар се не попуњава онлајн, већ се преузима са овог линка и попуњен шаље на kancelarija@vikimedija.org. Препоручујемо да прочитате детаљно позив за подношење пројеката на сајту или блогу Викимедије Србије и слободно нам упутите питања уколико имате неких недоумица. Била бих свима захвална ако можете да поделите овај позив у циљу повећања видљивости и досезања до људи који имају добре идеје, а потребна су им средства како би их реализовали. --IvanaMadzarevic (разговор) 11:39, 2. јул 2019. (CEST)

Акција референцирања чланака

Почела је Акција референцирања чланака. Трајаће до 31. јула у поноћ. Још једном позивам уреднике да учествују. Срдачан поздрав! — Жиле () 16:17, 18. јул 2019. (CEST)

Фото-конкурс Трагом душе 2019

Здраво свима! Викимедијина заједница Републике Српске и ове године ради на реализацији пројекта Трагом душе 2019. Уколико неко жели да учествује или да се на било који други начин укључи у рад — добродошао је! Будите слободни да нас контактирате. — Бојана реци 14:17, 4. август 2019. (CEST)

RfC za hr.wiki

Ekipa, kolega @GregorB: je pokrenuo na meti raspravu glede (opetovanih) zloupotreba i adminski forsiranog POV-a na susednom nam projektu (-ja- ga od 2013 zovem „projekat” Kubura&sinovi). Posebno se poslednjih godina ističe napomenuti pseudonim iz šale. Ko ima želju neka pogleda i ako hoće neka komentariše. U cilju smanjenja POVovanog sadržaja na ovom nam svima razumljivom jeziku u društvu i internetu. --ANTI_PRO (разговор) 01:17, 17. октобар 2019. (CEST)

Не бих дискутовао о овоме, не разумем зашто би се ми мешали у њихову уређивачку политику, али Википедија на српскохрватском није ништа боља... --Zoranzoki21 (разговор) 16:46, 17. октобар 2019. (CEST)
Такође, све на ХР википедији је њихова унутрашња ствар. А ако ћемо се начелно бавити контаминацијом интернет садржаја на „свима разумљивом језику” онда би једина тачка такве расправе требала бити тзв. СХ википедија. Управо та вјештачка википедија закида најмање за трећину СР википедију у интернет простору из простог разлога јер копира наше чланке и некада успијева бити виша на претраживачу. --Жељко Тодоровић (разговор) 17:02, 17. октобар 2019. (CEST) с. р.
Ja ne znam zašto obojica imate takav isključiv stav prema drugim inačicama jednog istog projekta. Preko-viki saradnja je izričito poželjna i podržavana od strane mete/glavne organizacije. Što ste utripovali da smo mi ovde nekakvi političari, upravo ta fraza „nemešati u unutrašnje stvari” je politički žargon. Pa se mi sad tu igramo geopolitike. Mi imamo svoju avliju oni svoju. To nema nikakve veze i realnosti sa koncepcijom ovog projekta. Inače sh.wiki je skroz ok projekat, sobzirom na resurse na raspolaganju. Imaju sasvim ok urednike, ja sam neki njihov sadržaj kopirao ovde. Željko, šta je „veštačko” a šta nije, određuje Vikimedijin jezički komitet, a ako pratiš trenutni stav, on je da je srpskohrvatski jedini jezik i da je sh.wiki „jedina izvorna wp”, a sve ove 3 ostale su tu jer su „grandfathered”. Optužbe za kopiranje ne stoji jer je jedan od osnovih principa ovog projekta slobodan sadržaj (ko to ne kapira, ne kapira ništa). Al da ne oftopičarimo već prežvakane teme. --ANTI_PRO (разговор) 00:10, 18. октобар 2019. (CEST)

Википедију на хрватском језику је одавно постало бесмислено коментарисати, тамо великосрпску агресију можете наћи и на рецепту за ванилице. Како ће они да воде свој пројекат је њихов проблем. Да ми водимо рачуна о свом дворишту и не будемо као они. Тако да водите сви рачуна о томе шта и како пишете ΝικόλαςΜπ. (разговор) 19:41, 18. октобар 2019. (CEST)

@Ivan VA: Па није баш да си у потпуности у праву. Без обзира на одрицање од ауторског права, плагијат остаје плагијат, а упоређивањем историје измена лако се може видети шта је одакле прекопирано. Језички комитет ме не интересује, а нешто нисам расположен ни за расправе на мети. У уређивачку политику осталих пројеката не желим да се мешам. --Lotom (разговор) 08:16, 19. октобар 2019. (CEST)

@Lotom: Nema plagijata na projektu koji je u svoj Ustav napisao da se odriče svakog prava i odgovornosti za svoj sadržaj. Pravo je upravo pravo, u pravnom smislu reči, i ono je utuživo. Ti kad bi tužio nekog ko je kopirao sa sr. na sh.wiki pred osnovnim sudom u Beogradu za plagiranje, izgubio bi tu parnicu upravo na temelju ovoga što sam gore napisao. Zato što piše da je -sav- sadržaj ovde slobodan. I svi mi koji pišemo smo dali saglasnost na to kad smo uzeli ovde da pišemo. Ako nam se to ne sviđa, idemo odavde. Uzmi ili ostavi. Za razliku od toga, kad Mali u svom „doktoratu” prepiše od a do š nešto što je nečiji drugi rad, pod autorskim pravom, i stavi svoje ime i prezime, e to je plagijat. Zato je cela ova rasprava na tu temu, a koja odavno tinja, bar od kad je ponovo startovala sh.wiki, posve izlišna. Jer ljudi koji pričaju o plagiranju sr.wiki, u stvarnosti nisu prihvatili jedno od temeljnih načela projekta u kojem učestvuju. --ANTI_PRO (разговор) 11:47, 19. октобар 2019. (CEST)
Слободно иди, нико ти не брани, али не терај друге на то. 😁 Без зезања, ја не видим никакву сврху тога да на два различита језичка пројекта пише иста ствар, потпуно истим речима и у истом стилу. А могу да се наведу и примери где овде присутни корисници копирају нечији рад тамо, зарад нагомилавања својих доприноса. То нема толико везе са материјалним искоришћавањем, колико са похлепом и сујетом појединаца. Некада је то ишло другачије и постојала је процедура за пренос чланака са других пројеката. Сада свако копира како му дође. Сваки корисник је одговоран за своје доприносе. Превод је нешто друго, за то је, ипак, потребно уложити неки труд. Све у свему, садржај јесте слободан за коришћење и уређивање, али не и за копирање у своје „научне радове“ и приписивање ауторства. Копирање јесте плагијат, с тим што у овом случају није утуживо, али је бесмислено. Исто као и када ми овде водимо полемику о хрватском језичком пројекту. --Lotom (разговор) 12:15, 19. октобар 2019. (CEST)
Očigledno da drugi vide svrhu kopiranja takvih stvari, uključiv i mene, pošto sam kopirao sa sh.wiki ovde. Ne zbog broja izmena, sujete i pohlepe. Procedura o kojoj govoriš je manje više bila besmislena, jer svako može da kaže tako sam i ja hteo da napišem kao tamo. A o svrsishodnosti diskutovanja o hr.wiki, svako individualno. Meni je to veoma svrsishodno. Poslednjih 6 godina su se ovde na tu temu vodile različite debate. --ANTI_PRO (разговор) 15:44, 19. октобар 2019. (CEST)
Могу да разумем само у два случаја и то донекле. Први је када неко постави исти чланак на оба пројекта, значи један корисник. Није његов проблем што му је то дозвољено, остало је питање етике. Други када неко преузме садржај, па исти среди и значајно надогради. Све остало ми је бесмислено, небитно је на ком пројекту ћу да читам, када је исти текст у питању. И нема потребе да због мене браниш тај пројекат, јер моје мишљење о истом нећеш променити. --Lotom (разговор) 16:05, 19. октобар 2019. (CEST)
Ne branim aj hr.wiki, neko preko-viki saradnju. Pošto vidim da je deo korisnika ovde u tripu „svako u svojoj avliji”, što, na posletku nije ni intencija samog osnivača Vikipedije. Al svakome po izboru, nikog se ništa ne sili. Da dalje ne oftopičarim. --ANTI_PRO (разговор) 16:31, 19. октобар 2019. (CEST)

Та регионална тзв. „преко-вики сарадња” не може се заснивати на аномалији да постоји вјештачка СХ вики. Гдје она спада? СР, ХР и БШ вики „заступају” у тој сарадњи говорнике српског, хрватског и бошњачког језика (вики еуфемизам за три народа). А кога заступа СХ вики у тој сарадњи? Зашто код копир-корисника са СХ вики постоји политичка тенденција да се вјечито мијешају у послове СР, ХР и БШ вики и себе покушавају наметнути као неку координациону тачку „преко-вики сарадње” а као плагијат/копир пројекат немају никакав „енциклопедијски легитимитет” да причају о енциклопедијским стварима? И наравно, многе некажњене ствари на ХР википедији се управо дешавају због тога што им се у послове мијешају утописти са СХ вики који себе желе представити као неке анационалне југословене, а то не пролази у 21. вијеку, они те са ХР вики гледају по ономе што си по поријеклу и у документима. --Жељко Тодоровић (разговор) 18:13, 19. октобар 2019. (CEST) с. р.

Željko, možemo ti i ja glede „pitanja jezika” imati različita, ovakva i onake mišljenja, ali postojanje jednog projekta, pa i ovog, određuje Vikimedijin lingvistički komitet. A on je dozvolio sh.wiki i izneo svoje. To je jedini legitimitet koji je potreban da bi postojala vikipedija na jednom jeziku. Dakle nema sh.wiki ni za šta i nikome da se „pravda”. Ja gad sam govorio o preko-viki saradnji nisam govorio o sh.wiki. Nego recimo faktu da imam isti nalog na en.wiki i ovde. To je napravljeno sa primisli da su sr. i en. wiki isti projekat. I tako je sa krš drugih stvari. Ako pratiš raspravu na RfC videćeš da većina korisnika koji komentariše je sa različitih vikipedija (en, de, itd.). To što korisnici sr.wiki sebe provincijalizuju isključivo na „svoju avliju” i ne učestvuju u drugim diskusijama, mislim da je loše za našu zajednicu. Ostalo što navodiš su neki tvoji utisci, ne kapiram zašto ljudi među-viki saradnju shvataju kao političku priču. Ja, sasvim naprotiv. Ne mislim da je ovo mesto politike, sasvim suprotno. I dobro je da je tako. A takav okvir može i treba sasvim eksploatisati. --ANTI_PRO (разговор) 19:11, 19. октобар 2019. (CEST)

Учешће корисника који примарно доприносе на ср вики може бити само контрапродуктивно јер даје муницију тој шачици корисника која контролише хр вики да тврде како их „нападају српски националисти” и да тако скрену пажњу са суштине проблема претварајући све у националну причу. Моја препорука нашим корисницима би била да не учествују без пријеке потребе у тој расправи на Мети. Било би лијепо да та расправа донесе неке промјене, али вјероватно ће се завршити као и све остале до сада без икаквог закључка или санкција за тамошње силеџије. Викимедију, једноставно, није брига да ли се поштује НТГ и пет стубова на мањим језичким пројектима.— WR 17:32, 19. октобар 2019. (CEST)

Ne možeš znati dok ne probaš. A, bar mene, to šta misle Kubura&ekipa toliko i ne interesuje. Njihova argumentacija je šuplja i odavno provaljena. Ne preidajem joj nikakve ozbiljnosti, niti mislim da bi trebali ostali korisnici. Ako im je do ozbiljne debate. --ANTI_PRO (разговор) 19:11, 19. октобар 2019. (CEST)

Мишљења сам да би наша заједница требала да остане уздржана или да издамо неко кратко заједничко саопштење уколико је пожељно да се огласимо. У сваком случају, драго ми је да неко коначно покренуо то питање. — Ранко   Нико лић   00:57, 21. октобар 2019. (CEST)

Одржана конференција уредника Википедије из Средње и Источне Европе у Београду

Ћао свима, писали смо мало о томе како нам је било за ЦЕЕ конференцију, која је одржана од 11. до 13. октобра. Ово је осма ЦЕЕ конференција по реду, а прва је управо одржана у Београду. Прочитајте на блогу или сајту како смо се провели и какви су били утисци учесника. --IvanaMadzarevic (разговор) 17:03, 17. октобар 2019. (CEST)

@IvanaMadzarevic и Dungodung: Да ли је писало можда неко обавештење о одржавању те конференције негде на пројекту како би било видније заинтересованима у случају да су хтели да је посете? Ја лично не могу да нађем на Википедија:Уживо где ми је логично да се то објави а било ми је жао што сам пропустио најаву овде на вики ако је била. --СлободанKovačevićбиблброKS 12:32, 28. октобар 2019. (CET)
@Biblbroks: Било је обавјештење, погледајте неколико редова изнад. — Марина Симић (разговор) 14:02, 28. октобар 2019. (CET)
@MarinaSimic: Могуће да сам то обавјештење негдје и раније примјетио али изгледа сам се превише ослањао на ВП:Уживо па сам послије сметнуо с ума да провјеравам и овдје. У сваком случају хвала најљепша на одговору. --СлободанKovačevićбиблброKS 10:55, 30. октобар 2019. (CET)

Проглашени победници такмичења на тему глуме

Ове јесени такмичење на Википедији на тему глуме резултирало је са 165 чланака, од којих је 129 нових, а 36 допуњених. Надметање је трајало месец дана – од 2. септембра до 2. октобра и обогатило је Википедију са 5.729.001 бајтом. Прво место освојио је корисник Миљан Симоновић, друго место заузела је Милена Миленковић, док ће трећу награду добити Николина Шепић. Честитамо победницима и захваљујемо се свим уредницима који су учествовали у овом подухвату. Више о овој теми прочитајте на блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 12:25, 22. октобар 2019. (CEST)

Прослава 14 година постојања Викимедије Србије

Ћао свима, како се приближавамо празницима, очекује нас прослава 14 година Викимедије Србије. :) Позивамо све да нам се придруже да заједно прославимо у уторак, 3. децембра на добро познатој адреси - Дечанска 4/3.

На самом почетку окупљања ће се обратити председник Викимедије Србије Филип Маљковић чиме ће и отворити прославу. Након симболичног отварања, представићемо најбитније пројекте и активности организације у 2019. години. На прослави ћемо вам приказати и нови сајт Викимедије Србије, као и упознати са новом запосленом на позицији Менаџера за сарадњу са институцијама културе. На крају прославе ћемо прогласити најбољи пројекат за 2019. годину и уделити симболичне награде за доприносе нашој заједници.

Више о рођендану можете прочитати на блогу, а присуство можете потврдити на страни догађаја на Википедији. Имајте у виду да имамо одређени буџет за рефундирање путних трошкова за оне који нису из Београда. Потребно је само да нам се унапред јавите на мејл kancelarija@vikimedija.org.

Видимо се! :) --IvanaMadzarevic (разговор) 16:08, 22. новембар 2019. (CET)

Позив за учешће на конкурсу за финансирање пројеката мањих обима у 2020. години

Здраво свима, Викимедија Србије расписује конкурс за финансирање пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 20. фебруара 2020. године.

Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.

За више детаља о конкурсу, посетите сајт или блог Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 12:31, 20. јануар 2020. (CET)

@IvanaMadzarevic: Ivana, postoji li mogućnost, kao što rade na en.wiki, da recimo VMRS napravi fond za pristup časopisima na internetu koji se naplaćuju. Ili da pita te publikacije koje se inače naplaćuju, da daju korisnicima koji pišu na vikipediji, taj sadržaj besplatno. To sam video da postoji na en.wiki, čini mi se (ne mogu da nađem stranicu), verovatno ti bolje znaš (i ne znam koliko ovo ima veze sa mikrograntovima, zato pitam). Jer kod nas već uveliko postoje baze naučnih i drugih časopisa i novina, koje se samo mogu pristupiti uz novčanu naknadu. Meni sad recimo trebaju neki naučni članci za pisanje jednog viki članka, a pristup recimo košta 3 evra tom jednom članku. A video sam da tih članaka nema u Narodnoj biblioteci, nego u Matičinoj (a to mi je daleko jer je u Novom Sadu). I na en.viki imaju stranicu gde možeš da zatražiš pristup tim nekim bazama i onda se sačeka i neka komisija obradi tu pristupnicu i dobiješ (ili ne) taj pristup. Naravno, moraš da navedeš za šta ti treba, za pisanje konkretno kog viki članka. Jel bi moglo nešto tako da se uvede i kod nas? I ako nije vezano direktno za ove mikrograntove, ne bi bilo loše razmisliti o tome. Možda da u sledećoj budžetskoj godini tražite sredstva od matičnog broda za ove stvari. Mogu i da ti linkujem na koje konkretno baze časopisa mislim. Poz --ANTI_PRO (разговор) 15:58, 20. јануар 2020. (CET)
@Ivan VA: може. Ја сам раније конкурисао за микрогрант, тј. назвао сам га пикогрант јер је захтевао баш мало средстава. Тражио сам само финансијску помоћ за приступ неким научним радовима који се тичу сова, а навео сам за који сајт су ми потребна средства и колико тачно, колико и које чланке ћу писати и слично. Мислим да се може направити тако нека страница за следећу годину, где би се тражила та ситна средства, пошто ВМРС има буџет за заједницу, догађаје и сличне ствари из ког се може издвојити неки износ за ову сврху. Дотад вероватно можеш поднети предлог за овај микрогрант и тражити средства у оквиру њега, али свакако нека и Ивана каже како сматра да је најбоље/најлакше. --Миљан Симоновић (разговор) 16:18, 20. јануар 2020. (CET)
@Miljan Simonović: Evo recimo ovo su 2 baze gde imaju ti neki časopisi koji m trebaju, ima ih još (al da ne spamujem):
Jurim neke stvari veznao za BiH što pišem, banjalučku džamiju Ferhadiju. A nailazio sam i za druge stvri, ne vezano za ovaj sad članak. Neke publikacije sa engleskog govornog područja što su mi trebale. Ne bi bilo loše, ako je ovo moguće, da se napravi posebna podstranica za ovo, da se vidi šta se kupilo, da se ne plaća duplo i to. --ANTI_PRO (разговор) 16:33, 20. јануар 2020. (CET)
Ima ih na Scribd-u, al dobro njih možeš puno lakše da preveslaš. Da ne platiš. Aplouduješ neke gluposti (što sam tek od skora provalio) i skineš šta ti treba. Mada i to je neka stavka, ako neki drugi korisnici ne znaju. Academia je uglavnom džaba, ali naprednije pretrage su samo za pare, što je isto važna stavka. --ANTI_PRO (разговор) 16:36, 20. јануар 2020. (CET)
@Ivan VA: Наравно да су овакве ствари могуће. Драго ми је да си их поменуо. :) У принципу, ово не би требало да захтева много новца, а веома је значајно уредницима због квалитетних референци. Као што је @Miljan Simonović: рекао, он је тражио средства за претплату и написао је веома добре чланке. За сада мислим да је најбоље да ово тражиш или кроз конкурс микгрогрантова (ако је неки већи износ у питању, до 500 евра). Међутим, ако говоримо о неком мањем износу, слободно ми можеш писати на мејл (ivana.madzarevic@vikimedija.org) како бисмо се договорили да то иде из буџета који је намењен заједници. За следећу годину можемо да размотримо ширење оваквих акција као што је урађено на ен.вики. --IvanaMadzarevic (разговор) 09:38, 21. јануар 2020. (CET)

Growth team updates #12

18:40, 4. фебруар 2020. (CET)

Пријаве за доделу стипендија и предлагање тема за Викилајв 2020 су отворене

Здраво свима, пријаве за Викилајв стипендије су отворене! Шеста конференција уредника Википедије биће одржана 9. и 10. маја у Српско-корејском информатичко приступном центру, Добрињска 11. Желимо да oкупимо на једном месту што више уредника Википедије и волонтера Викимедије из целе Србије. Због тога смо припремили 20 стипендија које ће током трајања конференције покрити трошкове, смештаја, пута и хране учесника. Осим тога, учесници могу предложити или пријавити тему која ће бити саставни део програма конференције.

Приметићете да се у оквиру истог формулара можете пријавити за стипендију, али исто тако можете предложити тему коју желите да представите. Охрабрујемо пријаве радионица и интерактивних предавања. Рок за пријаву је 15. март, 23:59. Детаљније можете прочитати на сајту или блогу Викимедије Србије. --IvanaMadzarevic (разговор) 16:35, 14. фебруар 2020. (CET)

Анкета о стратегији Викимедије Србије за период 2021 - 2023.

Здраво свима, Викимедија Србије улази у процес креирања нове стратегије за период 2021 - 2023. Ово је ваома важна ствар за организацију, јер ће одлучити чему ћемо тежити, које новине ћемо уводити или које ствари више нећемо реализовати.

У оквиру Викимедије Србије основана је радна група која ће се посветити изради стратегије и стратешког документа. Како бисмо имали разноврсне погледе, у радној групи се налазе чланови Управног одбора, уреднице Википедије, волонтерке Викимедије Србије и представница канцеларије.

Трудићемо се да процес буде свеобухватан и да укључи заједницу Викимедије и Википедије, као и партнере са којима сарађујемо. У оквиру процеса анализираћемо претходну стратегију, факторе из екстерног окружења и ускладићемо нашу стратегију са стратегијом покрета.

Први корак је да чујемо ваше мишљење. Направили смо једну анкету која није много опширна и у којој ћете моћи да нам кажете како видите организацију у периоду 2021 - 2023. Разумљиво је да не воле сви да читају стратешке документе, али гледајте на ово као на прилику да нам кажете у којим областима можемо да се поправимо и у којим областима можемо вама да помогнемо и пружимо подршку. Имаћете прилику да оцените тренутну стратегију Викимедије Србије. У зависности од тога да ли сте уредник/уредница Википедије, да ли волонтирате у Викимедији Србије или сте сарађивали са нама, издвојили смо различите групе питања. Анкету можете попунити више пута уколико истовремено уређујете Википедију и волонтирате при Викимедији или слично.

Анкету можете наћи на овом линку или можете прекопирати линк и отворити га у претраживачу: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3SlRrsGG-Lr1okHjMljkfI_dbe_0E29e-SQDPiZucgkpSzw/viewform

Рок за попуњавање анкете је 10. март 2020, 23:59.

Ако вам нека питања нису јасна или вам треба помоћ, слободно нам се јавите. Такође, можете анкету проследити другим волонтерима и уредницима Википедије.--IvanaMadzarevic (разговор) 10:19, 21. фебруар 2020. (CET)

Желела бих да се захвалим свима који су издвојили време да попуне анкету и дали нам веома добре предлоге области на које би требало да се фокусирамо. Драго ми је да су учесници дали конструктивне одговоре и да већину њих чине уредници и уреднице са Википедије. Сви одговори су пажљиво прегледани и урађена је анализа резултата. Делим је са вама, јер сам сигурна да би вас неке од ових ствари занимале, а желела бих да истакнем да је похвално да, и поред критике, заиста имамо исте или сличне погледе на ствари. Знам сигурно да ће нама бити добар путоказ и да ћемо имати у виду све што сте изнели. Ако имате неке коментаре, слободно их поделите. IvanaMadzarevic (разговор) 13:27, 27. март 2020. (CET)

Wiki projekt Med — The Cure Award /2019.

5. марта 2020. године додељена је Награда за глобални допринос уређивању чланака из области медицине на свим Википедијама The Cure Award за 2019. годину, за освојено 6 место (међу 1.019 уредника ) уреднику википедије на српском језику Intermedichbo. --Dr Milorad Dimić (разговор) 08:48, 6. март 2020. (CET)

@Intermedichbo: Честитке за још једно признање, свака част!--Soundwaweserb (разговор) 17:47, 6. март 2020. (CET)

@Soundwaweserb: Велико хвала, и пуно поздрава.--Dr Milorad Dimić (разговор) 17:59, 6. март 2020. (CET)

@Intermedichbo: — Честитам. Заслужено. Acaalexaca (разговор) 11:23, 13. март 2020. (CET)

@Acaalexaca: — Велико хвала, и пуно поздрава.--Dr Milorad Dimić (разговор) 14:09, 13. март 2020. (CET)

Intermedichbo је корисник који се веома истакао у области медицине на Википедији на српском језику. Ово признање показује да имамо неке врло квалитетне и вредне уреднике. @Intermedichbo: Честитам и надам се да ће се овај низ признања наставити. Све најлепше и срећан будући рад. — Жиле () 23:03, 13. март 2020. (CET)

@Acamicamacaraca: — Велико хвала, и пуно поздрава.--Dr Milorad Dimić (разговор) 13:04, 14. март 2020. (CET)

ЦЕЕ Пролеће 2020

Ускоро почиње такмичење на Википедији познатије под именом ЦЕЕ Пролеће коме се и ви можете прикључити. ЦЕЕ Пролеће је међународно такмичење на Википедији које организују Викимедијини огранци и заједнице из земаља Средње и Источне Европе. Учесници пишу нове и допуњавају постојеће чланке о земљама Источне и Средње Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Симболично почиње 21. марта, а траје до 31. маја. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Посебне награде у виду ваучера за куповину књига биће уручене најбољем новајлији и уреднику/ци који/а напише чланак са највише референци.

Како бисте испунили предстојеће дане, добродошли сте да учествујете у такмичењу. Ако ипак ви нисте заинтересовани, али знате неког ко јесте, позивамо вас да линкове проследите. Више информација о такмичењу можете прочитати на сајту Викимедије Србије, као и на страни такмичења на Википедији. --IvanaMadzarevic (разговор) 16:47, 16. март 2020. (CET)

Акција сређивања семинарских радова на Википедији

На Википедији на српском језику је данас почела акција сређивања семинарских радова. Идеја је да средимо што више чланака, којима је сређивање потребно, а који су написани од стране ученика и студената укључених у Образовни програм Викимедије Србије.

Акција траје до 9. априла, а њена правила су следећа: Појам „сређивање” обухвата следеће радње: реорганзација садржаја (преламање текста, подела у одељке и мењање распореда), сређивање превода и језичка дорада, сређивање спољашњих веза, сређивање референци, категоризација, мењање из пристрасног тона у непристрасни и додавање унутрашњих веза.

  1. Учесници акције могу бити сви регистровани корисници;
  2. За сваки сређени чланак добија се један бод (+ 1). Ако којим случајем не средите цео чланак, већ половину, добићете пола бода (+ 0,5).
  3. Када средите чланак, у шаблону (који би требало да се налази на страници за разговор, али се неретко може пронаћи и у чланку) допишите „да” у поље |проверено=.
  4. Током трајања акције учесници прилажу списак сређених чланака са одговарајућим резимеом сређивања (шта су конкретно средили);
  5. Споменица се додељује по завршетку акције, ако корисник среди бар 5 чланка;
  6. Посебну споменицу добија корисник с највише освојених бодова (систем бодовања је наведен у т. 3).

Позивамо све заинтересоване да се прикључе акији. За више информација посетите страницу на Википедији намењену овој акцији или блог Викимедије Србије.--Neboysha87 (разговор) 20:41, 20. март 2020. (CET)