Википедија:Трг/Новости

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Увод

Новости су подстраница Трга на којој се објављују најновије објаве, најаве и вести.

Ту спадају: позиви на конференције, такмичења, кампање и акције, техничке новости, пријаве за стипендије, анкете итд. Не пишите новости које нису повезане с Википедијом или њеним сродним пројектима.

Посетите актуелности да бисте видели достигнућа Википедије на српском језику по месецима.

Покрени расправу


« Архиве, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Архивирај

Growth team newsletter #13

16:30, 18. мај 2020. (CEST)

Други светски рат... 75 година касније

Ускоро се навршава 75 година од завршетка најсмртоноснијег рата у људској историји. Преко 60 држава учествовало је у војном сукобу који је трајао тачно 6 година. Други светски рат однео је преко 50 000 000 живота, док је број рањених прешао бројку од 35 000 000. Многи од њих су своје животе изгубили након рата. Вођено је више стотина битака на многобројним фронтовима. На хиљаде зграда је срушено, а на стотине нових изграђено. И поред тога, живот је обновљен и настављен након ове катастрофе светских размера. Рођене су нове идеје, нови покрети, отпори - нова историја. Догађаји из прошлости умногоме су дефинисали нашу садашњост и оставили нам завет да их документујемо и сачувамо за будућност.

Зато вас позивамо да месец септембар посветимо обележавању 75 година од завршетка Другог светског рата низом уређивачких маратона и такмичења посвећених овој теми. Такође, у скаладу са препорукама Задужбине Викимедије у вези са КОВИД-19 пандемијом, добродошле су акције и сарадње са ГЛАМ институцијама које су ризнице информација и материјала.

Викимедијина заједница Републике Српске покренула је међународну акцију (више информација на Мети) и у току су преговори о партнерству са неколико локалних ГЛАМ институција. — Бојана реци 16:11, 8. јул 2020. (CEST)

Sent by m:User:Elitre (WMF) 22:10, 9. јул 2020. (CEST) - m:Special:MyLanguage/Abstract Wikipedia/July 2020 announcement

Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2021.

Ћао свима, објавили смо конкурс за волонтерске пројекте за 2021. годину. Ако је неко заинтересован да се опроба у вођењу и реализацији пројеката у вези са Википедијом или другим Вики пројектом, или зна неког ко је заинтересован, ево линка: http://wikimedia.rs/konkurs-za-realizaciju-i-finansiranje-volonterskih-projekata-vikimedije-srbije-2021/ Ја могу да помогнем око свих идеја и савета око креирања пројеката. --IvanaMadzarevic (разговор) 14:26, 10. јул 2020. (CEST)

Growth team newsletter 14

11:33, 7. септембар 2020. (CEST)

Уређивачки маратон „Вики воли прајд 2020”

Здраво свима,

Викимедија Србије, у циљу повећања разноликости, по четврти пут организује уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на српском језику на теме везане за ЛГБТ+ популацију. Маратон ће трајати током читаве Недеље поноса која се ове године обележава од 14. до 20. септембра.

Због ситуације са вирусом короне (COVID-19), маратон ће се одржати онлајн путем. За учешће у маратону потребно је уписати се на листу учесника у оквиру странице догађаја на Википедији.

Поздрав, Bojan Cvetanović (разговор) 16:39, 10. септембар 2020. (CEST)

Aкција писања чланака о Уједињеним нацијама

Здраво свима. Од 24. октобра почеће акција писања чланака о Уједињеним нацијама поводом 75-годишњице од оснивања организације. Ко жели, може се прикључити. Најбоље је прочитати нешто више о акцији на мети. Ово је глобална акција, а организатор је наш колега из Северне Македоније, Кирил Симеоновски. — IvanaMadzarevic (разговор) 13:39, 21. октобар 2020. (CEST)