Поштански дом

С Википедије, слободне енциклопедије
Поштански дом
Опште информације
МестоВрњачка Бања
ОпштинаВрњачка Бања
Држава Србија
Време настанка1937.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Поштански дом се налази у Врњачкој Бањи и представља непокретно културно добро као споменик културе. Подигнут је 1937. године средствима из Задужбинског фонда Лазара и Анке Стојадиновић као Санаторијум за опоравак поштанских радника.

Изглед[уреди | уреди извор]

Дом је масивна грађевина правоугаоне основе, са наглашеним бочним ризалитима, има сутерен, високо приземље, спрат и поткровље. Према пројекту, зграда је била предвиђена само за смештај гостију, имала је по десет соба различите величине на два спрата и заједничка купатила са по две кабине (за мушки и женски клозет), окренуте ка северозападу, према дворишту. Централни ходник пружа се по дужини зграде у правцу североистокјугозапад, док је улаз на југоисточној страни. Темељи су од набијеног бетона обложени каменом пешчаром. Зидана је опеком старог формата и кречним малтером, омалтерисана је и окречена. Плитка рељефна декорација посебно је наглашена на угаоним површинама. Монументално двокрако степениште води на високо приземље и терасу ограђену балустрадом, која се простире дуж главне фасаде. По завршетку градње опрему и намештај обезбедило је Удружење ПТТ чиновника, које је и користило санаторијум.

Обновом из 1990. извршене су измене у организацији просторија, као и у њиховом опремању (постављени су нови подови, керамичке плочице, уређена купатила). Тада су дограђени са северне стране сала за ручавање и котларница, као и мансардно решено поткровље покривено бојеним лимом.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грујовић Брковић, Катарина; Алексић Чеврљаковић, Марија (2016). Поглед кроз наслеђе. Краљево: Завод за заштиту споменика културе. ISBN 978-86-84867-05-8. 

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]