Пређи на садржај

Радио Костајница

С Википедије, слободне енциклопедије
Радио Костајница
ГрадКостајница
Област емитовања Република Српска
 Босна и Херцеговина
ФреквенцијаФМ: 101,6 MHz
Оснивање1995.
Језиксрпски
Веб-сајтЗванична презентација

Радио Костајница је локална јавна радио станица у Републици Српској, која се емитује из Костајнице, града у Босни и Херцеговини. Радио је покренут 1995. године од стране ЈП Радио Костајница. Ова радио станица емитује различите програме као што су музика, локалне вијести и емисије забавног карактера.

Програм се највише емитује на српском језику и то у периоду од 08:00 to 16:00h.[1] Процјењени број слушалаца Радија Костајница је око 10.000 слушалаца.[2] Радио Костајница је доступна у општинама Поуња у дијелу Републике Српске (Општина Костајница, Општина Нови Град и Општина Козарска Дубица) као и непорсредној близини Хрватске.

Историја[уреди | уреди извор]

Почетком августа 1995. године у ратним дејствима пала је Република Српска Крајина. 5. августа те године радници су демонтирали опрему Српског радија Костајница који је емитовао програм у Костајници на лијевој обали Уне и допремили у Костајницу у Републици Српској. Након само неколико сати почело је емитовање програма из просторија „старе школе“. Тако је почела прича о Радију Костајница који данас обиљежава пуних 25 година постојања и рада.

Посебну улогу у том времену костајнички радио је имао током напада хрватских снага на Костајницу, Козарску Дубицу и Нови Град 18. и 19. септембра 1995. године. Уз добро организовану одбрану града и одлучност свих структура власти и непрекидно емитовање програма допринијело је да становништво у тим тешким тренуцима остане на својим огњиштима.

Већ почетком октобра исте године радио је добио и формалну дозволу за емитовање и званично је почео са радом 12. октобра 1995. под именом "Радио Српска Костајница". Тај датум, односно Михољдан изабран је за крсну славу предузећа.

Осим редовних обавеза у вези са емитовањем програма, костајнички радио је био и даље јесте иницијатор, суорганизатор или медијски покровитељ бројних културних, спотрских и забавних манифестација, међу којима су „Дјеца пјевају хитове“, „Љетна лига“, „Кестенијада“, обиљежавање крсне славе општине-Духова, Streetball, хуманитарне акције, итд.

Значај радија за локално становништво посебно долази до изражаја у кризним ситуацијама, као што је био случај за вријеме поплава, па и сада за вријеме епидемије вируса корона. Обезбијеђен је и директан пренос сједница Скупштине општине, праћење предизборних кампања и избора.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Radio Kostajnica”. www.radiokostajnica.com. www.radiokostajnica.com. Приступљено 24. 1. 2019. 
  2. ^ „Tehnički uslovi za radio stanice” (PDF). www.cra.ba. Communications Regulatory Agency of Bosnia and Herzegovina. Приступљено 22. 1. 2019. 
  3. ^ Kostajnica, Radio. „25 GODINA POSTOJANJA I RADA - PRIČA O RADIJU KOSTAJNICA”. Radio Kostajnica (на језику: српски). Приступљено 2020-10-18.