Пређи на садржај

Разговор:Јагелони/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Драгољуб Р. Живојиновић, професор нововековне историје на филозофском факултету у Београду их зове Јагелонци (књига Успон Европе, треће издање, Београд 1995.) Уопште нисам сигуран за остала два наведена имена, тј. никад нисам чуо за Јагеловиће.

Ако се потражи мало по Гуглу, онда се види да на изразу Јагеловићи инсистирају наша западна браћа.

Milorad Živančević Andrić u Poljskoj Zbornik Matice srpske za slavistiku, 1985, br. 28, str. 7-43. помиње: Јагелонски Универзитет у Кракову

Уопште, у свим српским публикацијама овај чувени Универзитет се помиње као Јагелонски.

Елем, мислим да је помињање Јагеловића као примарне српске верзије погрешно и може довести до забуне. --Јакша 09:19, 30. мај 2006. (CEST)[одговори]


Јагелони(Јагеловићи),пољско-литванска династија.

(Група аутора „Историја“ (енциклопедијски лексикон) 1970)

...наследио га је 1516.године Лајош II Јагеловић.

(Група аутора „Историја“ (енциклопедијски лексикон) 1970)

Пољско-угарски краљ Владислав III Јагеловић предузео је велику офанзиву против Турака...

(Сима Ћирковић „Историја“ (за II разред гимназије општег и друштвено-језичког смера) 1996)

...и резултатима са гугла на бугарском и руском,к`о да смо на ен.вики на којој је гугл Нова Вера-Нова Библија тј. чега нема на гуглу то и не постоји.


Када сам поменуо западну браћу мислио сам на Хрвате, не на (источне) Бугаре и Русе. Сима Ћирковић је из Осјека, и могуће да зато употребљава овај израз - Јагеловићи. Није ми намера да полемишем, само указујем.

У 21. веку електронско знање је преузело примат од писаних енциклопедија. Википедија је један од доказа. До података је много лакше доћи на интернету него потрагом у библиотекама. Постоји ризик да су подаци нетачни, али у књигама могу бити и нетачни и застарели. Можда неко сматра да је боље да Србија буде у информатичком добу са провереном и поузданом Малом просветином енциклопедијом.

--Јакша 20:31, 2. јун 2006. (CEST)[одговори]

Само да кажем да оригиналном изговору највише одговара јагелони. Ја сам виђао Јагелонци и Јагелони на српском, али Јагеловићи нисам видео. Мада ако немамо изворе а бомбардер их има онда треба да остане онако како се најчешће користи у литератури. --Јованвб 20:41, 2. јун 2006. (CEST)[одговори]


Ово је последње што ћу ја рећи око целе ове приче и она се овде,коначно и апсолутно,завршава.Ако је неком досадно или мисли не знам ни ја шта,то није мој проблем.

Дакле,у земљи Србији(у којој је српски језик најзваничнији могући језик) су се 05.10.2000. десиле промене и стигла је дуго очекивана демокрација и донела је нама(затупастим Балканцима) тековине модерне(западне) цивилизације.Једна од чари које су нам стигле јесте и укидање тзв. државног монопола на уџбенике.

Шта то у пракси значи?То значи да к`о `оће(дакле КО ГОД `ОЋЕ) може да седне да напише уџбеник и да тај исти буде прихваћен од стране надзорног одбора и да,након тога буде дато зелено светло за његову употребу у школама.

Шта то значи за нас овде?То значи да ако неко мисли да је довољно паметан да образује људе боље од тренутних уџбеника,ја га позивам да напише ,,бољи,лепши и старији",како би то рекла наша западна браћа,уџбеник и када/ако га комисија одобри са највећим задовољством ће да усвојимо ту терминологију за примарну на Википедији на српском језику,до тада ће бити коришћена она која се тренутно користи,ПОРЕД КОЈЕ ЋЕ У ЗАГЛАВЉУ ЧЛАНКА СТАЈАТИ И СВЕ ДРУГЕ ВАРИЈАЦИЈЕ НА ТЕМУ КАО И ДО САДА.

Енциклопедије су предвиђене за прућање општег знања људима који не желе да се дубље удубљују у материју.Исто тако су и уџбеници са средњу стручну спрему предвиђени да људима дају нека општа знања из неке области,а на њима је да их после,по сопственом нахођењу,усавршавају,допуњују и раде шта ти ја знам са њим.

Ова прича се односи и на Пјастовиће и на Птоломејевиће,као што се односила и на Пшемисловиће.

†Хауг!† Црни Бомбардер!!! (†)


Ovo je notorna budalaština. U srpskom jeziku se odaaavno ne "posrbljuju" imena stranih vladara, osim ako je to veoooma ukorenjeno, kao na primer u slučaju Karla Velikog. Baš bi volela da vidim odakle Poljacima ili Mađarima prezime na IĆ. Ovo treba preusmeravati, POTHITNO.--Maduixa kaži 15:04, 28. март 2007. (CEST)[одговори]


По аналогији са причом о Пшемисловићима,ако се изнесу докази да правопис српског језика(који год да је валидан тренутно) познаје изузетке од транскрипсије(што и даље нигде није посведочено који су),онда ће се и овде дати предност транскрипцији над устаљеним терминима(а јасно је који су то устаљени термини),а правилна транскрипција ни под разно није Јагелонци.

Толико. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 13:53, 31. август 2007. (CEST)[одговори]


Чини ми се да је Јагелони најбоље решење,јер која је разлика између облика Јагелонци и Јагеловићи,тј. оба су нека врста српских конструкција,док је облик Јагелони приближнији оригиналу(пошто је то био аргумент).(Јагода,ово је примарно теби упућено,па се огласи кад год.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 15:37, 3. март 2008. (CET)[одговори]

Вера

Морам се мало згрозити над овим,поприлично непотребним надметањем. Прво Јагелони нису западњака т.ј. германска или ромејска династија,већ династија која вуче порекло од руског принца, који је владао у почетку Литваниом, Јогила или Јогаила и оженио пољску краљицу, последњу од домаће династије. Друго у Пољској је у оптицају пољски језик који је словенски и поприлично има деминутивни завршетак на неким презименима, поготову владарских династија, а и Литванци слично изговарају. Значи они су заиста по западњачким говорима Јагелони, али домаћима више приличи овај други изговор, јер они нису западњаци већ само католици. Треће саблазнило ме је да овдје стоји да је он пре католичанства био паганин! Можда по католицима јер то они тако третирају друге хришћане. Лик је као и сви руски принчеви био православац.

За све ово имам и доказе, изађите на; http://genealogy.euweb.cz/ који приказује званичне европске и блискоисточне династије и родове.Crnizmaj (разговор) 06:37, 20. март 2012. (CET)црнизмај|04:05, 17. март 2012.}}[одговори]

Зашто паганин?

Зашто упорно пишете паганин кад сам навео изворе изнад, а и у најновијој енциклопедији стоји православац. Извори се налазе и у тексту теме под одредницом референце. Руски принц потомак великог кнеза Владмира. Crnizmaj (разговор) 06:37, 20. март 2012. (CET)Crnizmaj[одговори]