Пређи на садржај

Разговор:Албанска голгота/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Текст је издвојен из чланка о острву Виду на који је пребачен из чланка Крф на који га је убацио непознати корисник који је за то употребио следећу ИП адресу:

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 212.200.146.134 (разговордоприноси)

Црни Бомбардер!!! (†) 12:05, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]


"Албанска голгота је устаљен назив за повлачење српске војске преко Албаније и Црне Горе током Првог светског рата."

Мислим да је за дефиницију битно да се Војска Краљевине Србије (српска војска је тада била и војска Краљевине Црне Горе) повлачила у Албанију, а тога нема него се помиње да је Албанска голгота било и повлачење преко Црне Горе. Није повлачење преко Црне Горе голгота, него повлачење у Албанију.

--Antidiskriminator (разговор) 19:42, 17. април 2010. (CEST)[одговори]

Службени назив Војске К. Србије је тада био "Српска војска", на овој страници се налази објашњење Разговор:Југословенска војска. Црногорска војска у правном смислу није била "српска" већ савезничка војска друге државе све до њене капитулације! Такође, констатација "Није повлачење преко Црне Горе голгота" је погрешна јер је суштина у повлачењу војске и народа под тешким условима преко завејаних планина (у сред зиме, било оне албанске или црногорске, 2000 метара н. висине и сл.). Повлачење је организовано у више колона из Метохије. Прва и главна колона је била северна која је започела повлачење из Пећи (тада у саставу К. Црне Горе, видети мапу након Балкански ратова) и кретала се правцем преко Проклетија, Рожаје - Плав - Гусиње и даље према Беране па све до Подгорица - Скадар. Овим правцем се искључиво повлачила војска, јер је био ризичнији, односно ближи фронту. Друге колоне су биле састављене од трећепозиваца и цивила (избеглица) и кретале су се из правца Метохије "јужним" правцем, преко албанских планина до мора. Ове недоумице би решила једна добра мапа. Због свега овог извршићу ситне измене у чланку.--Свифт (разговор) 12:20, 24. јул 2012. (CEST)[одговори]