Пређи на садржај

Разговор:Атина (богиња)/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Није у питању само митологија већ и религија. Овај чланак припада на Богиња Атина или Атина (богиња). --Милан Тешовић 15:13, 27. фебруар 2007. (CET)[одговори]

Текст који се не уклапа

Овај текст треба да стоји тамо где се прича о верзијама рођења, и о њеним особинама, не на почетку.

Атина је грчка богиња мудрости. Грчки митови говоре да је рођена је из Зевсове главе. Када га је болела глава позвао је Хефеста (заштитник ковачке вештине) да га удари по глави не би ли му умањио бол. Пошто га је Хефест ударио својим чекићем из Зевсове главе је изашла Атина, богиња мудрости.
Атина је ћерка Зевса и Метис. Замало да није рођена пошто је предвиђено да ће се родити једна богиња са јаким и незгодним карактером. То је Зевса уплашило, јер се сетио да је он свргнуо свога оца, те се бојао да ће се тако нешто и њему десити. Када је остало веома мало времена до рођења он је Метис прогутао. Зевс је мислио да је сада сигуран, све док није почела да га боли глава. Све га је јаче и јаче болела, толико да је звуке бола чуо Хефест. Дошао је до свог оца и ударио га је чекићем мислећи да ће главобоља тако нестати. Кад га је Хефест ударио настала је буквало пукотина у Зевсовој глави. Из те пукотине је изашла Атина, већ одрасла, потпуно обучена и потпуно опремљена ратном опремом. Тако је настала богиња рата, мудрости и уметности. Атинина најбоља пријатељица је Нике, богиња победе. Симбол богиње Атине је сова. Атина је девица, никада није имала љубавника, мада је Хефес једном покушао да је заведе али није успео. Атина се појављује као заштитница многих грчких јунака, укључујући Херакла, Одисеја и Јасона.

--Бране Јовановић, ДГзС <~> 13:14, 30. март 2007. (CEST)[одговори]