Разговор:Битка за Фалуџу

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Објективност[уреди извор]

Много је добро имати овај и овакав чланак. Наравно и веома осетљиво.

Овде је НПОВ веома пипава ствар. Писати извештаје о стању у Београду 1941. године на основу извештаја Гестапоа јесте објективан приказ стања у два случаја: 1) да су Немци победили у другом светском рату, па они пишу историју или 2) не постоји други случај.

Ми смо у невољи да већина извештаја потиче од г-US-тапоа (DоD) па треба много рада и времена да би се добио приказ који има увид у обе стране, макар пристојан.

Обе стране значи: 1. Окупационе снаге. 2. Становништво, цивилно друштво

Овде уопште не рачунам: ирачке борце за слободу, индивидуалне и организоване терористе, мале оружане формације под командом локалних цивилних или верских вођа, бомбаше самоубице разних фела итд.

Кад год се преписују извештаји гестапоа требало би ставити НПОВ чисто ради обавештавања читаоца о једностраности извештаја (не кажем да је овај чланак преписан од ДоД, већ у принципу). Још неко мишљење? -- JustUser  JustTalk 11:46, 13. јануар 2006. (CET)[одговори]


А, зато порукица. Чланак је по мени ОК. Тема јесте пипава, а буквално превођење у неким случајевима може да буде проблем али, осим интернета, немамо други начин да прикупимо додатне информације у вези са овим догађајем. Оно што ме је "пријатно" изненадило у енглеској верзији чланка су Спопљашње повезнице. Краћим прегледом истих, које су невероватно свестране (тачније односе се на информације, извештаје, фотографије и сурове видео записе који пружају поглед са више страна на ове крваве борбе), смучио ми се живот. Присетио сам се догађаја из 1991 и 1992. год. у Југославији. Збот тога нисам превише забринут за судбину овог чланка. Он може представљати проблем само уколико неко стави неку конкретну примедбу на његов садржај. Онда ћу можда и имати нешто конкретније да кажем.

На ово морам да ти одговорим, иако нема везе са чланком. Немачки извештаји из Другог светског рата, па чак и извештаји Гестапоа, ма колико то нама чудно звучало, су вероватно један од најпрецизнијих историјских извора из тог периода. Не кажем да су супер реални, већ да су извештаји других зараћених страна били толико фризирани, да у порећењу са њима ови извештаји делују много реалније. При том мислим на њихове интерне извештаје, а не на оно што је Гебелс сервирао немачкој јавности.

Поздрав, --Краљевић Марко 13:15, 13. јануар 2006. (CET)[одговори]