Пређи на садржај

Разговор:Општина Лебане/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Preduzetništvo

Opšte udruženje preduzetnika Lebane

Već više od 30 godina privrednici ovog kraja su okupljeni u udruženju koje se od skora zove "Opšte udruženje preduzetnika Lebane" za opštine Bojnik, Medvedja i Lebane.

Udruženje trenutno obuhvata 994 subjekta iz ove tri opštine.

Lebane 385 Bojnik 447 Medvedja 162

Po podacima od 07.10.2002 struktura je sledeća:

Zanatsko-trgovačkih radnji 385 Preduzeća 74 Radnje sa dopunskim zanimanjem 5 Gradjevinarstvo 66 Trgovačke radnje 138 Ugostiteljske radnje 29 Zanatstvo i lične usluge 81 Finansijske usluge 13

"Opšte udruženje preduzetnika Lebane" ušlo je u sastav Zajednice opštih udruženja preduzetnika Jablaničkog i Pčinjskog okruga 26.12.2002 godine.

Kontakt Opšte udruženje preduzetnika Lebane 19. avgusta bb 16230 Lebane tel. 016 843 118 fax 016 843 118


Poljoprivreda

Opština Lebane ima ukupnu površinu zemljišta od 26868Ha. Pod oranicama i baštama je 12012Ha, voćnjaka ima na površini od 1258Ha, vinogradi 290Ha i livada 3288Ha. Ukupno poljorpivredno zemljište na teritoriji opštine Lebane je 18517Ha, šume zauzimaju 7987Ha, a neplodnog zemljišta je 364Ha.

Skupština opštine Lebane je donela odluku 2002. god. o osnivanju FONDA ZA RAZVOJ POLjOPRIVREDE I SELA radi ostvarivanja uslova i obezbeđivanja sredstava za razvoj sela i podsticaj razvoja poljoprivrede. Skupština opštine Lebane je napravila program razvoja stočarstva u opštini Lebane za period od 2004. do 2008. godine. Podneblje i zemljište u opštini Lebane pruža idealne uslove za gajenje i čuvanje svih vrsta domaćih životinja i divljači. Međutim rasni sastav stoke na teritoriji opštine za pojedine vrste stoke ne zadovoljava.

Vocarska proizvodnja na teritoriji opštine Lebane zastupljena je na oko 1500Ha, od toga na individualnom sektoru 1350Ha, a 150Ha je plantažna proizvodnja voca jabuke, kruške i višanja kod «Agrara» iz Bošnjaca. Na individualnom sektoru najvise su zastupljeni vocnjaci pod šljivom sorte stenlej i šumadinke, višnjici, malinjaci a ostalo voce je mahom takozvani turski kalem jabuke kolacare i krušaka raznih vrsta.

U poslednjih nekoliko godina povrtarska proizvodnja u donjem delu ravnicarskom delu opštine (Cenovac, Pertate, Bošnjace, Togocevce, cekavica, M.Vojlovce, V.Vojlovce, D.Vranovac, Lugare, Konjino i Ždeglovo) zastupljena je plastenicka proizvodnja ranog povrca paradajza, paprike i rane cuvene leskovacke ljute papricice.

Na teritoriji opštine Lebane je formirana Opšta zemljoradnička zadruga "LBM-Radan" koja sa sedištem u Lebanu radi na teritoriji tri opština Lebane, Bojnik i Medveđa.

Zadruga se bavi trgovinom i otkupom voća, povrća, šumskih plodova, mleka i mesa domaćih i drugih kooperanata i proizođača.

Opšta zemljoradniička zadruga je zainteresovana za saradnju sa ostalim zadrugama, individualnim proizvođačima, a posebno sa prerađivačkim industrijama u domenu prerade voća, povrća i proizvodnju i preradu mleka i mesa.

Lebane...

Obuhvata delove koji pripadaju gornjem delu sliva Jablanice i Leskovačkoj kotlini. Graniči se na istoku i jugoistoku teritorijom opštine Leskovac, na jugu, jugozapadu i zapadu teritorijom opštine Medvedja i na severu teritorijom opštine Bojnik. Na važnost geografskog položaja opštine Lebane veliku ulogu ima prolaz magistralnog puta dolinom reke Jablanice (Leskovac-Lebane-Priština). On spaja Kosovo i Metohiju sa Južnim Pomoravljem. Od Leskovca nastavlja u pravcu Pirota i Bugarske, a od Prištine i Kosovske Mitrovice vezuje se na kontinentalni deo jadranske magistrale te na taj način spaja jugoistočne delove naše zemlje sa Jadranom. Alternativan je tzv. "balkanskoj transferzali" (Sofija-Niš-Priština-Jadransko more), izuzetno značajnom saobracajnom pravcu Jugoslavije. Za ocenu geografskog položaja opštine Lebane od velike važnosti je blizina saobracajnog pravca koji spaja severne delove naše zemlje i Evrope sa južnim i izlazi na Egejsko more (Beograd-Niš-Leskovac-Skoplje-Solun). Od ove moravsko-vardarske, drumsko-železnicke magistrale Lebane je udaljeno svega 20 km u pravcu jugozapada. Isto tako od značaja za saobracajni položaj opštine Lebane je i mala udaljenost od Niša (65 km), balkanskog, čak evropski značajnog, saobracajnog čvora. Veličina i oblik teritorije

Površinom od 337 kvadratnih kilometara i brojem stanovnika od 24833, opština Lebane se svrstava u red srednje velikih i dobro naseljenih opština s prosečnom gustinom naseljenosti 80 stanovnika na 1 kvadratni kilometar.


Sagrađen je 1978. godine. To je velelepna građevina, koja se nalazi u samom centru grada. Zauzima površinu od 1988m2. Poseduje izuzetnu dvoranu sa 517 mesta. Dom kulture je ustanova koja se bavi kulturno-umetničkom, kulturno-obrazovnom i delatnošću javnog prikazivanja filmova. Kulturne manifestacije koje se održavaju u domu kulture su:

  • Izvođačka umetnost. Pozorišne predstave - Pozorišni amaterizam spada u oblast rada u kojoj dom kulture ima bogato decenijsko iskustvo u kojoj je postizao zapažene rezultate svake sezone, amatersko društvo "Poletarac" doma kulture se predstavlja publici scenskim prikazima domaćih autora. Koncert klasične muzike - Dom kulture na svom repertoaru ima i koncerte klasične muzike.
  • Tradicionalno stvaralaštvo. Dom kulture tradicionalno priređuje gostovanja Kulturno-umetničkih društava, kao i koncerte tradicionalne muzike. Privredne manifestacije - U okviru privrednih manifestacija održavaju se modne revije (kulturna odevanja) i izložbe pčelinjih proizvoda (kultura ishrane).

Biblioteka "Branko Radičević" Posle oslobođenja je pristupljeno otvaranju biblioteke u Lebanu. Prva osnova za njeno stvaranje je bila prikupljanje namirnica koje su unovčene i knjige kupljene. Zapaženi su prilozi u besplatnom ustupanju knjiga od strane pojedinaca.

gradnjom zadružnog doma prenesena je u prostorije Doma kulture gde se i danas nalazi. Raspolaže sa 4 odeljenja - prostorije čitaonica za odrasle, čitaonica za decu i dva odeljenja knjižnog fonda. Knjige su sređene po decimalnoj klasifikaciji i prema uređenju je primerna biblioteka. Ima i svoja tri isturena odeljenja: u Bošnjacu, Slišanu i Buvcu. Knjižni fond biblioteke 1950 godine: 1958 knjiga. 1964 godine imala je 13.012, a 1967 godine ima sa isturenim čitaonicama 14.000 knjiga, od kojeg broje 4.000 knjiga za decu...


godine, stara zgrada je i dalje korišćena kao učionica a kasnije kao zabavište. U toku prvog svetskog rata škola nije radila, da bi odmah posle rata počela sa radom. U toku drugog svetskog rata škola je radila neuredno, sa dužim i čestim prekidima. Posle osobođenja počela je sa radom 1944 godine. Decembra 1944 godine kao odeljenje Državne realne gimnazije u Leskovcu, počela je da radi Državna Niža gumnazija u Lebanu, koja se osamostaljuje 1947 godine, a 1957 godine spaja sa osnovnom školom, pa tako nastaje osmogodišnja škola. Redovno školovanje u nižoj gimnaziji trajalo je do školske 1950/51 godine tri godine i završavalo se nižim tečajnim ispitom. Školske 1947/48 godine prestali su da postoje i kursevi-tečajevi za prestarele učenike koji su za jednu godini završavali dva rezreda. Tada se u okviru Niže gimnazije formiraju odeljanje za školovanje ratom ometenih učenika po skraćenom programu. Zbog povećanja broja učenika u osnovnoj školi «Radovan Kovačević - Maksim» u Lebanu, dolazi do formiranja nove osnovne škole «Vuk Karadžić» 1980 godine, koje počinje sa radom u novoj školskoj zgradi 1981 godine. Srednje obrazovanje u opštini Lebane počeće da se razvija iza drugog svetskog rata. Rešenjem Narodnog odbora sreza jablaničkog od 25. aprila 1947 godine osnovana je Stručna škola za učenike u privredi

Osnovna škola «Radovan Kovačević –Maksim» u Lebanu sa školama u Konjinu, Vranovcu, Popovcu, Grgurovcu, Donjom i Gornjoj Lipovici, Radevcu, Klajiću, Geglji, Novom Selu, Novoj Topoli i Golom Ridu; Osnovna škola «Vuk Karadžic» u Lebanu sa školama u Šumanu, Ždeglovu, Krivači, Prekopčelici, Štulcu, Bačevini, Buvcu i Drvodelji; Osnovna škola «Radoje Domanović» u Bošnjacu, sa školama u Pertatu, Cekavici i Velikom Vojlovcu; Srednje obrazovanje i vaspitanje organizovano je u dve srednje škole: Gimnazija «Stojan Ljubić» Srednja tehnička škola «Vožd Karađorđe». Sa ovakvim međuratnim i poratnim razvojem osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja kao i sa razvojem drugih institucija, Lebane je počelo da se razvija u snažan školski i kulturni centar. Ako vas put vodi prema jugu Srbije i dođete u Leskovac, pođite južnije i na dvadesetom kilometru doćićete u naš mali gradić LEBANE. Iako malo mesto sa ne baš slavnom (propalom) privredom, u Lebanu imamo dušu i srce za gostoprimstvo svakog putnika dobronamernika. Ako hoćete da se zaustavite u Lebane, raspakujete vaše kofere u našem hotelu «CARIČIN GRAD» sa stoletnim drvetom ispred (populus nigra), možete popiti kaficu, sok, i ostalo piće za rashlađivanje u brojnim kafićima i restoranima. Tako odmorni, krećemo prema Prekopčelici, od Lebana udaljeno samo 7 kilometara, a na oko kilometar i po malo dalje, ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE "Caričin Grad" iz doba Justinijana Prime. Upoznaćemo vas sa životom grandioznog istorijskog otkrića na čijem istraživanju i danas rade francuski arheolozi. Caričin grad Skupština opštine Lebane je napravila program razvoja stočarstva u opštini Lebane za period od 2004. do 2008. godine. Podneblje i zemljište u opštini Lebane pruža idealne uslove za gajenje i čuvanje svih vrsta domaćih životinja i divljači. Međutim rasni sastav stoke na teritoriji opštine za pojedine vrste stoke ne zadovoljava. Vocarska proizvodnja na teritoriji opštine Lebane zastupljena je na oko 1500Ha, od toga na individualnom sektoru 1350Ha, a 150Ha je plantažna proizvodnja voca jabuke, kruške i višanja kod «Agrara» iz Bošnjaca. Na individualnom sektoru najvise su zastupljeni vocnjaci pod šljivom sorte stenlej i šumadinke, višnjici, malinjaci a ostalo voce je mahom takozvani turski kalem jabuke kolacare i krušaka raznih vrsta. U poslednjih nekoliko godina povrtarska proizvodnja u donjem delu ravnicarskom delu opštine (Cenovac, Pertate, Bošnjace, Togocevce, cekavica, M.Vojlovce, V.Vojlovce, D.Vranovac, Lugare, Konjino i Ždeglovo) zastupljena je plastenicka proizvodnja ranog povrca paradajza, paprike i rane cuvene leskovacke ljute papricice. Na teritoriji opštine Lebane je formirana Opšta zemljoradnička zadruga "LBM-Radan" koja sa sedištem u Lebanu radi na teritoriji tri opština Lebane, Bojnik i Medveđa.FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT="

Zadruga se bavi trgovinom i otkupom voća, povrća, šumskih plodova, mleka i mesa domaćih i drugih kooperanata i proizođača. Opšta zemljoradniička zadruga je zainteresovana za saradnju sa ostalim zadrugama, individualnim proizvođačima, a posebno sa prerađivačkim industrijama u domenu prerade voća, povrća i proizvodnju i preradu mleka i mesa.


László (talk) 00:05, 30. април 2007. (CEST)[одговори]