Пређи на садржај

Разговор:Српска академија наука и уметности/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Не чини ли ти се, Ђорђе, да је боље да главни чланак буде Српска академија наука и уметности и САНУ, да Српска краљевска академија буде или редирекција или кратак опис уз линк ка САНУ, док би СКА требало да буде општи чланак са описом шта све скраћеница може значити? --Милош Ранчић 22:49, 18 Нов 2004 (CET)

  • Због обима материјала који постоји везан за ову тему чини ми се да је боље раздвојити историјски ова три чланка Српска краљевска академија, Српска академија наука (краћи текст) и Српска академија наука и уметности. Страница САНУ би могла да буде обична редирекција, страна СКА можда и не мора да се прави, или може као што предлажеш да буде списак могућих значења. У суштини ови чланци (поменута 3) би били међусобно добро улинковани, тако да не би било опасности. Када се напише све онда треба и садржај тако разделити да се не понавља. Разлика између СКА и САНУ није само у имену, него и у организацији, идеологији, итд. У сваком случају мислио сам да чланак о САНУ буде ослобођен од баласта прошлости, тј. да се у пар речи речи пређе прошлост и затим да се прича о периоду после Другог светског рата... А са друга стране и о периоду пре Другог светског рата има итекако пуно да се каже. Углавном, и ово као и све остало на Википедији није ствар једног човека него свих нас, па је добро да сви изнесемо своја мишљење. --Djordjes 23:43, 18 Нов 2004 (CET)
  • Када мало боље размислим, можда је довољно само два чланка СКА и САНУ, јер САН је био назив веома кратко време (око 10-ак година) и по свему је могуће да немамо посебан чланак Српска академија наука него да то буде само редирекција до Српска академија наука и уметности. Али, још нисам дошао до схватања да нам је довољан само један чланак. Видећемо... --Djordjes 23:56, 18 Нов 2004 (CET)
    • Ма, ја сам на почетку и мислио да хоћеш да направиш различите чланке, али када сам видео да си доле написао и историју САНУ, учинило ми се да ипак хоћеш да пишеш само један чланак. У суштини, можда је боље тематски одвајати чланке, а СКА, САН (па чак и Српско учено друштво, или како се већ зове) итд. преусмерити на САНУ, јер САНУ представља њихову легитимну наследницу. Другим речима, сматрам да би у окриву чланка САНУ или Српска академија наука и уметности требало направити периодизацију, поделу на одељења и сл., али имати јединствен чланак. (Чини ми се да је разликовање СКА, САН, САНУ итд. слично разликовању Царства Србије, Деспотства Србије, Кнежевине Србије, Краљевине Србије, Социјалистичке Републике Србије и Републике Србије итд. У питању јесу различити историјски периоди, чак и солидно различити простори, али ипак једна дијахрона целина.) Какогод, то су моји предлози. Како ја не пишем ове чланке, свакако је на теби да одлучиш шта је најбоље :) --Милош Ранчић 00:27, 19 Нов 2004 (CET)